Orbán a vírusokkal tölti a hétvégét

  • narancs.hu
  • 2016. január 15.

Hírnarancs

A miniszterelnök betegsége idején a NER zavartalanul üzemel, megingott Merkel népszerűsége, a Bartók lesz az új Kossuth, Farkas Flórián egyre nagyobb pácban, visszatér a hideg. Hírek a tél kellős közepéről.

Orbán és az influenza

Az Országos Epidemiológiai Központ heti jelentése szerint hazánkban még nincs influenzaaktivitás, így még nem késtek el azok, akik védőoltással szeretnének védekezni a kellemetlen tünetekkel járó, néha súlyos szövődményekhez vezető betegség ellen. Ám egyvalaki biztosan lecsúszott a megelőzésről. Orbán Viktort ugyanis megfertőzte a ragályos nyavalya, ezért a tegnapi kormányülés is mindössze egyórás volt, s több napirendi pont tárgyalását el is kellett halasztani. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője már tegnap elismerte a Népszabadságnak, hogy Orbán valóban elkapta az influenzát, így a miniszterelnök a napokban kevesebbet tud dolgozni, például a Fidesz soron következő választmányi ülésére sem fog elmenni. Ennek tükrében is érdekes az a brit sajtóban publikált, de az Egyesült Államokban végzett tudományos kutatás, melynek tanulsága szerint a férfiak tényleg fogékonyabbak az influenzára, mint a nők, s a betegség tünetei is súlyosabbak náluk. Az ok: az ösztrogén női nemi hormon antivirális hatást fejt ki az influenza A vírus ellen, ily módon véd a súlyosabb tünetektől. De ezt talán a nők nagy ismerője maga jobban is tudja, mint holmi angolszász tudósok.

false

 

Merkel és a közvélemény

A ZDF német közszolgálati tévé idén januárban – tehát a szilveszterkor, több városban, a rendőrségi gyanú szerint menekültek által elkövetett nőellenes támadások nyilvánosságra kerülése után – készült felmérése (Politbarometer) szerint a decemberi 46 százalékról 60 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, sőt a bizakodók aránya 51 százalékról 37 százalékra süllyedt. Angela Merkel menekültügyi tevékenységével a német lakosság 57 százaléka elégedetlen, 39 százaléka elégedett, egy hónappal ezelőtt 49-47 volt ez az arány. Ugyanakkor a többség szerint az sem járható út, amelyet a berlini vezetés menekültpolitikáját bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök ajánl: a felmérésben megkérdezettek 57 százaléka szerint a jelenlegi európai helyzetben nem lehet évi 200 ezerre korlátozni a befogadható menekültek számát. A ZDF felmérése alapján a német lakosság 70 százaléka attól tart, hogy a menekültek miatt növekszik a bűnözés, és 73 százaléka szerint szigorítani kell a bűnözővé váló menedékkérők kiutasítására vonatkozó szabályokat.

false

 

A Kossuth és a Bartók sem lesz a régi

Március 15-től „tiszta” hírrádióvá alakítják a Kossuth rádiót – értesült több forrásból is a Válasz.hu. A változás hasonló lesz az M1 hírtévévé alakításához, amely éppen egy évvel korábban, 2015. március 15-én zajlott. A tervek szerint a Kossuthról kiszervezik a magazinokat, meg mindent, ami nem hírműsor, és az országosan mintegy másfél millió ember által hallgatott adóról a 200 ezer ember által követett Bartók rádióra viszik. Ahol eddig nyugodtan lehetett komolyzenét hallgatni.

 

Híd a kassza felé

Újabb botrányos fejezetéhez ért a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet története: tizenkét, gyanúsnak tartott ügyben vizsgálódik az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Népszabadság cikke szerint például a túlzónak tartott bérkifizetések jócskán meghaladják a 700 millió forintot (az ügyről és Farkas Flórián szerepéről szóló tavalyi írásunk itt olvasható). A Híd a munka világába, az ország első foglalkoztatási szövetkezete az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közreműködésével alakult meg 2014 tavaszán. Ekkor még Farkas Flórián fideszes honatya volt a testület elnöke, akit a szövetkezet vezetőjévé is megválasztottak. (Az összeférhetetlenségi szabályok miatt Farkas időközben megvált az ORÖ elnöki posztjától. Orbán Viktor cserébe kinevezte miniszterelnöki biztosnak.)

Farkas Flórián a miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Farkas Flórián, a miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

 

 

A szövetkezet az ország hátrányos helyzetű vidékein élő, többségében roma munkavállalók gazdasági és szociális felzárkózását jelölte meg céljaként, ebben azonban Farkas Flórián szövetkezete semmilyen segítséget sem nyújtott, s az ötmilliárd forintosra tervezett foglalkoztatási program totális kudarcot vallott. Elsőként az LMP-s Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet arra, hogy a szövetkezet számolatlanul költi a milliókat értelmetlen tanulmányokra és beszerzésekre – miközben a rászoruló romák közül senki nem jutott munkához. A korrupció gyanúját felvető ügyekben Hadházy feljelentést is tett. A kormány ugyan jegelte az uniós pénzekből támogatott program kifizetéseinek jelentős részét, ám az ORÖ-höz így is eljutott több mint kétmilliárd forint, bármilyen kézzelfogható eredmény nélkül. Az ORÖ-ben most teljes a káosz, a hatalmi harc megbénítja a romák képviseletére hivatott szervezetet, Farkas Flórián pedig tovább szervezkedik a háttérben, miközben ő lett az elmúlt napok híreinek hőse (például itt), hiszen az istennek sem tud elszámolni diplomájával.

 

Sírhant művek

A szlovák rendőrök megtalálták Jozef Hamala holttestét. A helyi rendőrség szerint magyar kollégáiknak köszönhetően jutottak el a másfél évtizede eltűntként keresett személy földi maradványaihoz. Hamala fontos szerepet játszott az 1998 nyarán négy halálos áldozatot követelő, Aranykéz utcai robbantás végrehajtásában. Hamis iratokkal ő vásárolta a merénylet előtt azt a kis Polskit, amelyben elrejtették a mintegy négy és fél kilogramm TNT robbanóerejével azonos mennyiségű (Szlovákiában bányászati célra használt) Danubit nevű robbanóanyagot, s ezzel ölték meg az akkoriban a magyar alvilág árulójaként elhíresült Boros Tamást. Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőr-főkapitányság szóvivője most a nol.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy nem közvetlenül a budapesti merénylet után végeztek Hamalával, hanem évekkel később. Ugyanakkor megerősítette a magyar alvilágban 1998 óta terjedő szóbeszédet, amely szerint azért kellett meghalnia, nehogy eljárjon a szája. Sírját, amelynek közeléből állítólag több, még azonosítatlan holttest is előkerült, még tavaly novemberben találták meg, és Magyarországról küldött DNS-minta alapján azonosították. Slivka szerint a szlovákiai nyomozás közel áll Hamala gyilkosának azonosításához is.

 

Jön a hideg

Bár a BBC egyik e heti cikke szerint vagy 40 ezer évet késni fog az esedékes jégkorszak, mi – ahogy e hétre szóló, folyamatosan frissített prognózisunk is ígérte – nem ússzuk meg a hideget. Szombaton napközben még a pozitív tartományban maradnak a hőmérsékletek, ám ezt követően erős szél kíséretében csak úgy zúdul be északról a hideg levegő, így azután vasárnap még napközben is fagyni fog, az elkövetkező éjszakák pedig különösen zordak lesznek. A hideg idő minimum a jövő hét közepéig kitart – igaz, addig komoly csapadék, így valamirevaló havazás sem várható.

Figyelmébe ajánljuk