Semmi Dubai, semmi Ibiza, Habony Árpád ma hőssé emelkedett

  • narancs.hu
  • 2016. január 14.

Hírnarancs

Tarlós lenyomta Orbánt, a Fidesz talán fizethet, Konrád furcsa gesztusa Esterházy felé, Oscar-jelölt a Saul fia, meghalt Alan Rickman. Egy kivételével csupa rossz hír.

A nap hőse: Habony Árpád

A jó ideje a nyilvánosság előtt zajló Tarlós–Orbán-háborúzásról adott ki hadijelentést a kormány. Lázár János, a kormányinfók Robin Hoodja ma a következőket mondotta a tisztelt sajtónak: „Jó hangulatú tárgyalás volt a kormány és a főváros között. Az egyeztetések azzal zárulhatnak – tette hozzá –, hogy a kormány elfogadja a főpolgármester észrevételeit, vagyis hogy a fővárosnak azt kell finanszíroznia, ami a törvényi kötelezettsége. Az agglomerációs járatokról szólva közölte, hogy ezt a terhet átveszik a Volán és a MÁV bevonásával, valamint készen állnak a HÉV átvételére is” – idézi a Népszabadság.

Hülyék egymás közt?

Régi szép emlék

Fotó: MTI

Szóval készen állnak a HÉV átvételére – ezt akarta Tarlós. Biztos eztán majd jobb lesz az agglomeráció élete. Persze ha nemcsak Budapest, hanem például Szentendre is irodalmi (uram bocsá’ képzőművészeti) kérdés a miniszterelnöknek, akkor lehetnek itt még meglepetések.

Mindjárt itt az első: állítólag a sokoldalú Habony Árpád közvetített az ügyben Tarlós és Orbán között. „Lapunk értesülését, miszerint Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó közvetített az ügyben, Tarlós István nem cáfolta. Közölte, hogy Habony valóban pozitív, jószolgálati szerepet töltött be, amit köszön neki” – írja az Index.

Ja, kell nyilván a maestrókámat fényezni egy kicsit Ibiza és Dubai után. Tehát a feladat adott, kedves szigethalmiak, gödöllőiek, foglaljátok imáitokba Habony Árpád szép nevét!

Sorosozás kezdő, illetve haladó szinteken

Egy millát kéne csengetnie a Fidesznek a Helsinki Bizottság számlájára egy bírósági ítélet szerint, mert közleményében azt állította, hogy az „álcivil” Helsinki Bizottság a „nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit” teljesíti. Nos, ezt nevezi a szép magyar nyelv mindközönségesen sorosozásnak, de korai lenne még önzsebébe nyúlnia a kormánypártnak, hisz az ítélet első fokon született, tehát lesznek még körök nyilván.

A sorosozás mintegy emelkedett szintjéről kaptunk hírt a Szovjetunióból, bocsánat Oroszországból: „A Soros-alapítvány gondozásában megjelent több mint 50 könyvet égettek el a hatóságok, illetve több mint 500 ilyen kötetet távolítottak el főiskolai könyvtárakból az Oroszországhoz tartozó Komi Köztársaságban, mivel azok szerintük olyan nézeteket tartalmaznak, amelyek idegenek az orosz világnézettől” – írja az AP hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu.

A minden bizonnyal látványos esemény ugyan nem Sziktivkar főterén, hanem a vorkutai Bányászati és Gazdasági Főiskola hátsó udvarán történt, de bizonyosan nem kell majd milliós bánatpénzt fizetni érte.

Konrád, Esterházy, Nobel-díj

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Népszabadság hozza Konrád György laudációját, amit abból az alkalomból szerzett, hogy Esterházy Pétert jelölte Nobel-díjra. „Konrád Györgyöt az irodalmi Nobel-bizottság elnöke, Per Wästberg svéd író kérte fel az ajánlásra” – írja a lap. A laudáció maga leginkább az emelkedettségével tüntet, már ha finoman akarunk fogalmazni, mégis van a dolognak egy kis szépséghibája. Az Origo ugyanis kicsit utánakérdezett a dolognak, s az jött ki, hogy Nobelék mindig, így most is diszkréciót kérnek a jelölőktől, hogy tudniillik ne hozzák időnek előtte nyilvánosságra jelöltjük nevét. Konrád most saját bevallása szerint tudatosan szegte ezt meg, mondván: „Úgy gondoltam, hogy Esterházy aktuális állapota indokolja ezt, és jót tesz neki az a hangulat, hogy járna neki a díj.”

Kérdés, hogy Konrád György gondolt-e arra, mit szól mindehhez a Nobel-bizottság.

Apropó, díj

Oscar-díjra jelölték a Saul fiát.

1. Méltán.

2. Nyerjen! (Méltán.)

A végén jön mindig a legrosszabb

Meghalt Alan Rickman. Remek színész volt. Túl fiatalon ment el.

Figyelmébe ajánljuk