Röszkénél dulakodás volt, Hende Csaba lemondott

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 7.

Hírnarancs

És már meg is van az új honvédelmi miniszter! Orbán Viktor cigányozik és tegeződik. Szijjártó hazugsággal vádol. A Corvinus sajtótájékoztatóját egyszerűen betiltják. Ez történt hétfőn.

Lemondott Hende Csaba, az új honvédelmi miniszter Simicskó István

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter – közölte a Kormányzati Információs Központ hétfőn az MTI-vel. Ma ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar–szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról. A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

Az Index Hendéhez közeli forrásai is meglepődtek. A magunk részéről kíváncsian várjuk, melyik állami cég igazgatóságában folytatja munkáját a távcsöves hősszerelmes.

A kép története itt

A kép történetét lásd itt!

 

Ne gyertek ide! – üzeni Orbán

Orbán Viktor hétfőn eligazítást tartott a magyar nagyköveteknek, a téma természetesen a menekültügy volt. A miniszterelnök szerint Magyarországnak önálló külpolitikát kell vinnie, ami egyenlő a magyar érdekek képviseletével. A nagyköveteknek azt is tanácsolta, minél keményebben támadják őket, annál jobban álljanak bele a konfliktusokba. Orbán úgy látja, a menekültválság megoldását célzó európai ötletek nem a helyzetet kezelik, csak annak következményeit, s Európa nem tudja megvédeni határait. A miniszterelnök jóval megengedőbben nyilatkozott a kvótarendszerről, mint korábban: „A magyar álláspont nem a kvóta ellen van. Nem zárja ki, hogy lehet beszélni a kvótáról.” Orbán elmondta, sokkal nagyobb kockázatot jelentene azon menekültek visszaküldése, akit egyszer már beengedtünk. Ráadásul, aki Magyarországra elér, az már nem is az életéért küzd: Görögországban, Szerbiában nincsen háború, sőt már egy török menekülttáborban is biztonságban vannak. Nekik üzent is a miniszterelnök: „Ne gyertek!”

Nagy hangulatban voltak a fiúk

Nagy hangulatban voltak a fiúk

Fotó: L. Kovács

Az, hogy ennyien jönnek Európába, az uniós vezetők felelőssége, mert a jobb élet reményével kecsegtetik a migránsokat. Orbán ugyanakkor nem akar az iszlám természetéről szóló vitákba bonyolódni, szerinte megbecsüljük a magyarországi iszlám közösséget, de a kormány nem akarja, hogy megnőjön az arányuk. „Igenis örülünk, hogy kebabosok vannak a körútjainkon” – hangzott magasröptű indoklása. Orbán szerint az elmúlt évtizedekben hozzánk érkezett külföldiek „nem bevándorlók”, hanem „rendezett emberek”. Orbánnak megint sikerült a cigányokat belerángatni a menekültkérdésbe, amikor elmondta: Magyarországon történelmi adottság, hogy együtt élünk „néhány százezer romával”. A miniszterelnök szerint valaki valamikor eldöntötte, hogy ez így legyen, és ennek ellenére „Magyarország nem kéri, hogy osszuk szét Európában” a hazai cigányságot.

(Forrás: hvg.hu, Index)

Szijjártó szerint hazudik az osztrák kancellár, aki szerint Orbán hazudik

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn a Der Standard osztrák lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy „számunkra a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük a határainkat”. Szijjártó reagált Werner Faymann osztrák kancellár szavaira is, aki korábban bírálta a magyar menekültpolitikát, mondván, a kerítés felépítése csak politikai célokat szolgál, és hazugnak nevezte Orbán Viktort. Szijjártó szerint egyszerűen nem igaz az, amit az osztrák kancellár a magyar kormány politikai szándékairól mondott. „Nem fogadhatjuk el, hogy egy szomszédos ország vezetője ilyet mondjon a magyar miniszterelnökről. Ilyen egyszerű.” Idén 167 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, 99 százalékuk Szerbián át érkezik, és mintegy 150 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet az országban – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy csaknem mindegyikük elhagyta az országot még azelőtt, hogy az eljárás megkezdődött volna.

Nem tudnak mit kezdeni a menekültáradattal

Közben egyre feszültebb a helyzet Röszkénél. A tábor megtelt, több százan a szabad ég alatt voltak kénytelenek éjszakázni. Éjszaka a hőmérséklet alig érte el a hét fokot, ezért most leginkább takarókat, sátrakat gyűjtenek az önkéntesek. Annak a menekültnek is órákat kell várnia, aki együttműködne a hatóságokkal és regisztrálna, és kevés a busz, amely új befogadóállomásra vinné a menekülteket. Reggel óta több ezren hagyták el vonattal az országot, s végül az előzetes figyelmeztetések ellenére az osztrákok nem zárták le a határt, és senkit nem szállítottak le Hegyeshalomnál. Délután kisebb dulakodás volt Röszkén, amikor néhányan ki akartak törni a táborból, majd miután lecsillapodtak a kedélyek, többen ülősztrájkba kezdtek.

Letiltott sajtótájékoztató

Délelőtt több százan vonultak a Corvinus Egyetem Villányi úti campusáról a BAH-csomópontig. Az egyetemisták azért tüntettek, mert az Emmi a Corvinus budai campusát a gödöllői Szent István Egyetembe akarja olvasztani. A tüntetők szerint a beolvasztás után elértéktelenedne a hallgatók diplomája, és így a kormány elveszi a jövőjüket. Fodor Marietta, a Corvinus egyetem élelmiszer-tudományi karának tanára elmondta: figyelmen kívül hagyták a Corvinus szenátusának egyhangú döntését, amely a budai és pesti karok egysége mellett foglalt állást. Keddre újabb tüntetést ígértek a budai campus hallgatói és oktatói. A Privátbankár eközben arról írt, hogy a minisztérium letiltotta a Corvinus Egyetem évnyitó sajtótájékoztatóját, mert ott valószínűleg szóba került volna a tüntetés és a budai campus leválasztása is. A sajtótájékoztató témája az egyetem elmúlt évének értékelése és a Corvinus előtt álló kihívások ismertetése lett volna. A tájékoztatót az egyetem évnyitóján tartották volna, ahol vendégként jelen volt Szijjártó Péter külügyminiszter, és Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója, az MNB korábbi alelnöke.

Figyelmébe ajánljuk