Spéderrel bukhat Lázár János is

  • narancs.hu
  • 2016. július 6.

Hírnarancs

Több száz rendőr ment rá a Ligetvédőkre, hogy megindulhasson a Városliget lerombolása. Hírek.

Rendőrliget

Reggel hétkor több száz rendőr jelent meg a Városligetben, a Ligetvédők táboránál, pár perccel az után, hogy a Kocsis Máté alá tartozó VIII. kerületi jegyző meghozta a birtokvédelmi határozatot (a Ligetvédők szerint jogtalanul). A birtokvédelmi eljárás megindítását a Városliget Zrt. kezdeményezte, hogy meg tudják kezdeni a Magyar Zene Házának felépítését a Liget közepén. A rendőrök körbevették a Kertem volt területét, és kiürítették a területet. Voltak aktivisták, akik odaláncolták magukat az épülethez, mások pedig felmásztak a Hungexpo volt épületére, ennek ellenére a rendőrök pár óra alatt teljesen kiürítették a területet. Közben az intézkedés hírére a Ligetbe érkező aktivisták leültek az épület elé, a hangulat egész délelőtt meglehetősen feszült volt. Képeinket az akcióról itt találja. Dél körül aztán a rendőrök egyesével, bilincsben vitték el a tiltakozókat a Városligetből. A rendőrség közleménye szerint a „birtokvédelmi határozat végrehajtása során 23 fő önként elhagyta a területet, míg a rendőrség 12 főt kivezetett a birtokvédelemmel érintett területről”. Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa szerint ezzel helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A helyszínen délután öttől több százan tüntettek, ahol többek között fellépett Bródy János is. A Ligetvédők több mint 100 napig tudták feltartóztatni a munkálatok megkezdését, ám ma már az első munkagépek is megérkeztek a Városligetbe. Mikecz Dániel írását a Ligethez való jogunkról itt olvashatja.

Rogán áll Portik mögött

Legalábbis azon a fotón, melyet ma posztolt ki Juhász Péter, az Együtt V. kerületi képviselője. Juhász azt írja, gyűlnek a bizonyítékok Rogán ellen, aki szerinte már meg is bukott. A Miniszteri Kabinetiroda minisztere azért perelte be Juhászt, mert bűnözőnek nevezte Rogánt. A perben tanúként beidézett Portik Tamás azt vallotta, hogy személyesen adott át tízmillió forintnyi eurót Rogánnak Pápa Marianne, Habony Árpád nagynénjének a kérésére. Rogán egy közleményben azt állítja, hogy ő soha sehol nem találkozott Portik Tamással. A fotón (mely úgy néz ki, mintha egy videóból vágták volna ki) persze Rogán véletlenül is Portik mögé kerülhetett, így nem bizonyítja hogy Rogán és Portik ismerik egymást, de mi például még sosem álltunk Portik Tamás mögött, még véletlenül sem.

false

 

Fotó: Juhász Péter/Facebook

MNB-alapítvány vette meg a Várkert Kaszinót

A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) 10,5 millió eurót (3,3 milliárd forint) fizetett az Ybl Vízházért, amely szerintük kedvező piaci ár. A tervek szerint tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként újul meg az Ybl Miklós tervezte épület – írta az MTI. Az alapítvány közleménye szerint a tíz éve üresen álló épület állapota meglehetősen leromlott, ezért az épületet még fel is kell újítani. Külön előny a PADI szerint, hogy az épület a kormány által reprezentációs célokra használt Várkert területén, kiemelkedően frekventált részen található. Ráadásul egységet képez a királyi palota épületkomplexumával is, a Várba pedig épp mostanában költözik fel a kormány, és szerez ott épületeket az MNB. A közlemény arra is kitér, hogy „az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont, azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során”. Ennek a célnak pedig tökéletesen megfelel az alig 3 milliárdos Várkert Kaszinó.

Spéder nyomán gyengül Lázár

Miután a kormányban rájöttek, hogy valami nem stimmel a takarékszövetkezeti integrációval és Spéder Zoltán ellen hadjárat indult, a kormányt is elérték a változások hullámai. Lázár János (Spéder barátja) múlt héten jelentette be, hogy nyugdíjazza Németh Lászlónét, aki államtitkárként felelt a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért.

false

 

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Némethnét sokáig Simicska emberének tartották, ám ő (született Serényi Zsuzsanna) túlélte a G-napot. Némethné helyére Matolcsy György mellől, az MNB-ből érkezik az új ember. Bártfai-Mager Andrea kormánybiztosként veszi át Némethné feladatait. Ennek azért van jelentősége, mert így a minisztériumot megkerülve már nem Lázár, hanem közvetlenül Orbán felel Bártfai-Mager munkájáért – írja az Index. A lap szerint a lépés utalhat arra is, hogy Orbán gyengíteni akarja Lázárt azzal, hogy Bártfai-Magert majdnem vele egy szintre hozza: többek közt ő felel ezentúl az MFB és a hozzá tartozó cégek, a Magyar Posta, a takarékintegráció, az állami közműcég, az ENKSZ ügyeiért. Lázárnál marad a közigazgatás, az örökségvédelem, vidékfejlesztés, uniós fejlesztések, stratégiai ügyek, uniós ügyek és nemzetpolitika.

Jogtalanul szállta meg Irakot Nagy-Britannia

Egy független bizottság Sir John Chilcot vezetésével 2009-ben kezdte el vizsgálni, hogy milyen szerepet játszott Nagy-Britannia az Irak ellen 2003-ban indult háborúban. A Chilcot-jelentés szerint a kormány a fegyveres beavatkozás előtt nem vizsgált meg minden lehetséges békés alternatívát az Iraki helyzet rendezésére. A jelentés szerint Tony Blair kormánya szándékosan vezette félre a brit közvéleményt is, amikor arról beszélt, hogy Irakban vegyi és biológiai fegyverek vannak. Az Egyesült Államok vezette háborúban több mint 150 ezer ember halt meg, és legalább félmillióan váltak menekültekké. A jelentés szerint a vegyi fegyverek léte nem volt bizonyított, Szaddám Huszein nem jelentett közvetlen fenyegetést, és a britek alábecsülték a háború következményeit is. Szakértők szerint a jelentés alapot jelenthet arra, hogy vádat emeljenek az akkori brit miniszterelnök, Tony Blair ellen. Blair ugyanakkor megvédte akkori döntéseit, és kijelentette, hogy hajlandó felelősséget vállalni azokért. Elismerte ugyan, hogy utólag tévesnek bizonyultak a hírszerzési jelentések, melyek alapján döntöttek a beavatkozásról, ám azzal védekezett, hogy ha Huszein a helyén marad, Irakban is olyan polgárháború alakulhatott volna ki, mint Szíriában.

Figyelmébe ajánljuk