Véget ér Simicska Lajos meghurcoltatása

  • narancs.hu
  • 2014. március 17.

Hírnarancs

Plakátolni márpedig szabad, csak fotózni tilos. A devizahitelesek izgulhatnak, a német Orbán-rajongók örülhetnek. A Fidesz jobban költ. És megint hétfő.

Hogy miért volt szükség a sajtófotósok megfélemlítésére? Hát többek között azért, hogy ne készülhessenek a lentihez hasonló pimasz plakátparódiák. A szerzetesi visszavonultságban dolgozó Simicska Lajos nem szereti, ha fotózzák, van ilyen, mi például a grízes tésztát nem szeretjük. Akkor pedig mi sem természetesebb, hogy a kormányzat csuklóztatja az egész magyar sajtót, és ezzel kibabrál az összes újságolvasóval, tehát végeredményben mindenkivel – a lényeg, hogy Lajos ne bosszankodjon az ilyen képek miatt. Majd megtanuljuk mi is, kit fotózgassunk uzsonna – és tisztességes üzleti tárgyalás – közben!

false

 

Fotó: onceasoroksari.tumblr.com

A kormány megpróbálta betiltani a villanyoszlopokra való plakátolást is, hiszen köztudomású, hogy az fontos ügyeknek, például aranyos elveszett kiscicák fotóinak való hely, senki nem akarja a bukott baloldal bankáros arcéleit nézegetni rajta. Az Alkotmánybíróság nem foglalkozott a tilalom elleni panaszokkal, viszont a Kúria ezt másképpen gondolta, amikor – egy konkrét ügyre vonatkozó, de általánosítható – ítéletében kimondta: a plakát kampánytevékenység, és mint ilyen, a véleménynyilvánítás egyik megnyilvánulási formája, tehát nem alkalmazható rá a közlekedési törvény, illetve a reklámtáblákról szóló kormányrendelet.

Eközben a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó közös projektet indított a pártok kampányköltéseinek figyelésére a kepmutatas.hu oldalon. Mint ott látható, a Fidesz és a kormány (a két szó jelentése ugyebár megegyezik) már most kétszeresen túllépte a törvényben meghatározott egymilliárdos kampányplafont.

De vissza az Alkotmánybírósághoz: ma délelőtti határozatában a talányos testület megnyitotta annak lehetőségét, hogy a bíróságokon és a parlamentben átírják a devizahiteles szerződéseket. Azonban „amennyire lehet, mindegyik fél méltányos érdekeit figyelembe kell venni” – mondták a bírák. Egyelőre senki ne nyúljon az ereihez, de a pezsgőhöz sem. A kérdés bonyolult, az Origo kiskátéja segít eligazodni, de érdemes még kutakodni és gyanakodni. Egy biztos: ha a Fidesz nyer a választáson, azonnal megszűnik a szenvedés – legalábbis Gulyás képviselő ezt nyilatkozta váratlan módon.

Emlékezeteset szólt még a napokban Hargitai képviselő és Hende miniszter, globális háttérhatalom-, illetve Vadai Ágnes-témakörben.

Nem szólalt meg Vlagyimir Putyin, csak szép csendben, visszafogottan, rendeletben hajolt meg a Krím népének akarata előtt, és a kiugróan sikeres népszavazás után önálló államnak ismerte el a területet. Azóta mindenki izgatottan várja, vajon mikor kéri felvételét az Orosz Föderációba az újszülött Krím Köztársaság. Mindeközben az EU és az USA természetesen nem ismeri el a népszavazás érvényességét, és további szankciókat vezettek be: azon moszkvai és krími tisztviselőktől, akik érintettek az orosz behatolásban, megvonják a vízumot és a hozzáférést nyugati számláikhoz. Mi találtunk valakit, aki nem szerepel a listákon, pedig van némi felelőssége az ügyben. Segítsünk? Egy nemzetközi hírű horgászt keressenek.

Horogra akadtunk

Horogra akadtunk

Fotó: Ria Novosztyi/MTI

Kulturális híreinket Lipcséből szállítjuk: a könyvvásár látogatói rekordot döntöttek, 175 ezren fordultak meg a fesztiválon. Gyanítjuk, nagy részük Igor Janke Orbán-monográfiájából akart szerezni egy-két példányt, amelyet a szorgos Collegium Hungaricum Berlin ajánlott a német olvasók értő figyelmébe.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?