Crème de la Krím

  • narancs.hu
  • 2014. március 18.

Hírnarancs

Putyin megadta, Gyurcsány feltekerte, miközben a magyarok majd harmada éhezik. Az ősrobbanás ma lett meg csak igazán. Híreink kedden.

Krími népszavazás. A 95 százalékot is meghaladta azok aránya, akik a Krím félszigeten tartott vasárnapi népszavazáson támogatták, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület csatlakozzon Oroszországhoz. A nyugati országok már korábban bejelentették, hogy nem fogadják el a népszavazás eredményeit. Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetésén úgy fogalmazott, hogy Washington soha nem fogja törvényesnek elismerni a népszavazást. Eközben az ukránok szerint már lövik őket a Krímben.

false

 

Fotó: Kay Nietfeld/MTI/EPA

Gyurcsány feltekerte a volumét. Ütötte-vágta Orbánt és a Fideszt Gyurcsány Ferenc azon a kampányrendezvényen, ahol a pártja budapesti jelöltjeit mutatta be. Rajongói „miniszterelnöknek” szólították, könyvei jól fogytak, és azt is megtudtuk, kinek is a pápája Ferenc, mi a baj a magyar püspöki karral, írja a hvg.hu. „Küldjék a történelem poklába ezt a hatalmat” – harsogta Gyurcsány Ferenc a fővárosi SYMA csarnokban tartott DK-s rendezvényen kedden. Ha más szavakkal is, de alapvetően egyet kell hogy értsünk a volt miniszterelnökkel, a jeles szónokkal.

Kivágja a magas cét

Kivágja a magas c-t

Fotó: MTI

Magyarország közel harmada éhezik. A válság előtti évekhez, 2006–2007-hez képest közel kétszer annyian vannak Magyarországon azok, akik úgy érzik, élelemre sincs elég pénzük. Az OECD felmérése szerint 2011–2012-ben a magyarok 30 százaléka tartozott ide. 2006–2007-ben ez az arány még 17 százalék volt, írja szintén a hvg.hu az OECD Society at a Glance 2014 címet viselő tanulmánya alapján. Az OECD különböző, a társadalmi helyzetet ábrázoló indikátort is megjelenít. Ezekből például kiderül, hogy a szervezet országai között Magyarországon voltak a harmadik legtöbben azok, akiknek még az ételvásárlás is anyagi gondot okoz. A kérdés pontosan úgy szólt, hogy „Volt-e az elmúlt 12 hónapban olyan alkalom, amikor nem volt elég pénze élelmet vásárolni magának vagy családjának?” A kérdést a válság előtt (2006–2007-es eredmények átlaga) és utána (2011–2012-es évek átlaga) is feltették. A magyarok 30,8 százaléka mondott a kérdésre igent, ennél többen csak Törökországban és Mexikóban válaszoltak igennel. A magyar adat különösen jelentősen romlott 2006–2007 óta, akkoriban ugyanis ez az arány még csak 17 százalék körüli volt.

De nem is ez a félelmetes. Hanem az, hogy a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói bejelentették, hogy most először sikerült észlelniük egy jelet a világűrben, amiből megfejthető, hogy mi történt az ősrobbanás pillanatában. Egyúttal sikerült igazolniuk a gravitációs hullámok létezését is. A teóriát felállító két tudós, Alan Guth és Andrei Linde méltán lehetnek büszkék 30 évvel ezelőtt elkezdett munkájukra. Annyit mondunk, Good Morning, Inflation! Hello, Multiverse! Valamint BICEP2 2014. A konkrét magyarázatot pedig bízzuk Barotányira. Álljon itt egy rövidke videó arról, ahogyan Andrei Linde reagál arra, hogy amit 30 évvel ezelőtt kitalált, az bizonyítást nyert. Peace!

Figyelmébe ajánljuk