Egy hét tudomány 2022/27.

  • Narancs
  • 2022. július 6.

Interaktív

Rövid hírek: holdrobot, neutroncsillag, vizililiom... 

GLECCSER Legalább 7-en vesztették életüket július 3-án az észak-olaszországi (az Alpok déli nyúlványának számító) Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a 3300 méter magas Marmoladának lejtőin, ahol egy leszakadó gleccserdarab okozott jégcsuszamlást. Főleg túrázókat temetett maga alá a jeges-havas-sziklás törmelékár, közülük 8 embert sikerült élve kimenteni, ők valamennyien kórházba kerültek, ketten súlyos sérülésekkel – további 14 embert eltűntként tartanak számon. A jégtábla Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén. Mentőhelikopterekkel, keresőkutyákkal és több tucat mentőegységgel keresik az eltűnteket. Július első napjaiban errefelé szokatlanul magasnak számító hőmérsékletet, 10 Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán – a klímakutatók szerint a globális klímaváltozás helyi hatásai, a folyamatosan olvadozó gleccserek szerkezetének meggyengülése is hozzájárulhatott a tragédiához. És egyáltalán nem kizárt, hogy a közeljövőben más meredek lejtőkön található alpesi gleccsereknél is bekövetkezhet omlás.

 

HOLDROBOT A Hold kutatását szolgáló robotokat tesztel a szicíliai Etna vulkán oldalában a német űrkutatási hivatal, a Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt. A Holdéhoz hasonló szemcsés, láva borította felszín lehetőséget nyújt fejlesztés alatt álló, a Hold mellett a Naprendszer távoli bolygóinak feltérképezésére használható robotok tesztelésére. Az ilyen robotok a későbbiekben nemcsak a Holdon vagy más égitesteken szolgálhatnak, hanem éppenséggel a Földünkön található extrém, esetenként az emberek számára veszélyes helyszíneken is. A Space elnevezéssel Catania közelében lebonyolított demonstráció során azt vizsgálták, hogyan tudnak együttműködni különböző, az emberi szem és kéz meghosszabbításaként szolgáló robotok – a kísérleti program az Európai Űrügynökség és több német kutatóintézet közreműködésével zajlott le.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.