A természet deres ajándéka – Időjárás a héten

Ezen a héten már majdnem ideális decemberi idő lesz: hideg, szürke, nyirkos. Hétvégére viszont melegszik!

A múlt héten beköszöntött, legutóbbi prognózisunkban is megénekelt randa, szürke, hideg, ködös időnek nem akar vége lenni: e hét nagy részén is marad a kontinens közepét uraló anticiklon teremtette hervasztó szituáció. Hűvös, borongós, de az évszakhoz éppen illő, kissé már hideg napokkal kezdődik a hét – éjszakánként sokfelé és kiterjedten fagyni fog. Keddre és csütörtökre még az addigiakhoz képest is visszaesik a hőmérséklet napi minimuma (ekkor sokfelé napközben is fagyni fog!), de szombattól (nyugaton már péntektől) ismét melegszünk! Ekkor ugyanis, a tél elején szokásos paradoxon jegyében gyenge hidegfront hoz az előbb nyugatra, majd az ország más részeire  is az évszakhoz képest meleg, sőt kifejezetten enyhe időt: vasárnap a Dél-Dunántúlon esetleg a 10 fokot is elérheti a hőmérséklet. Most úgy tűnik, jövő hét közepéig jelentős, tartós lehűlésre nem számíthatunk: egyelőre még nem tennénk tétjeinket holmi fehér karácsonyra (habár az előrejelzések jelenlegi szintjén kizárni sem tudjuk).

A hét túlnyomó részén klasszikus értelemben vett csapadék nem várható, szerdára virradóan, majd napközben is elszórtan szemetelhet (havas eső, hó, vegyesen, igen gyenge intenzitással), de ez sem lesz említésre méltó. Északon csütörtök estétől lehet kisebb havazás, az Észak-Dunántúlra pedig szombatra virradóan érkezhet északnyugatról egy csapadéktömb, amelyből vegyes halmazállapotú csapadék hullhat (ebből akár a főváros környékén is lehet kisebb havazás). Eme lokális epizódokat leszámítva a hét (és az ország) nagyobb részén inkább kisebb szitálás, ködszitálás fordulhat elő. No és a köd ráfagyhat az ágakra, reggelente pedig dér lepi a tájat. Az utak, sőt a járdák is csúszhatnak: óvatosan a közlekedéssel!

A hét első három napján kifejezetten gyenge marad a légmozgás – csütörtök napközben azután átmenetileg kissé megélénkül a déli-délnyugati szél, de a hét hátralévő része sem telik mozgalmasabban: ez pedig péntektől ismét növeli a köd kialakulásának és megmaradásának esélyét.

Szombattól melegebb

Hétfő: A fagyos reggelt követően borongós, sokfelé ködös időben a nappali (kora délutáni) maximum hőmérsékletek 3 és 6 fok között alakulnak. Igen gyenge légmozgást tapasztalunk, legfeljebb Sopron környékén fújhat kicsit élénkebb délkeleti szél. Éjszaka 0, –4 fokos minimumok várhatók – talán az Észak-Dunántúlon lehetnek még fagymentes területek, ahol mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Sokfelé képződik köd is.

Kedd: Változóan felhős, főleg keleten ködös időben a kora délutáni maximumok –1 és 4 fok között alakulnak: a zúzmarás köddel borított Kelet-Dunántúlon akár egész nap is fagyhat. Az Észak-Dunántúlon mérsékelt délkeleti szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka, továbbra is gyenge légmozgás mellett 0, –3 fokig süllyed a hőmérséklet: többnyire ismét fagyni fog.  A köd továbbra is vendégünk marad, az uralkodó csapadékforma a ködszitálás lesz, az meg jól odafagy: óvatosan az utakon, s néha a járdákon is!

Szerda: Borult, legfeljebb gyengén szeles időben a délutáni maximumok 1 és 4 fok között alakulnak. A köd többfelé tartósan is megmaradhat. A nap első felében a Dunántúlon és keleten még eshet. Éjszaka +1, –4 fokos minimumok lesznek: keleten és északkeleten kiterjedten, néhol keményen fagyni fog, a Dunántúlon kevésbé: itt éjszaka már feltámad a déli-délnyugati szél. Sokfelé képződik köd s fordul elő ködszitálás.

Csütörtök: Borult idő lesz, főleg északkeleten makacs ködmezőkkel, a nappali hőmérsékletek –1 és +4 fok között tetőznek. Északkeleten sokfelé egész nap fagyni fog. Mérsékelt, az Észak-Dunántúlon kicsit élénkebb délies szél fog fújni. Délutántól előbb északnyugaton, majd északon és északkeleten már többfelé fordulhat elő vegyes halmazállapotú csapadék, akár havazás is! Északon egy árnyalattal határozottabb, délen visszafogott légmozgás mellett sokfelé még mindig fagyni fog: –2 és +2 fokos minimumok lesznek. Éjszaka, s még hajnalban is északkeleten elszórtan eshet (s ez akár hó is lehet!).

Péntek: Zömmel erősen felhős, de csak gyengén szeles idő lesz, a Dunántúlon átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Délután többnyire 1, 6 fokokat mérhetünk (a Dunántúlon lesz kicsit melegebb). Északkeleten még többfelé eshet napközben is. Késő este-éjszaka északnyugat felől érkezik vastagabb felhőzet: ebből először főleg az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén, de később a déli és a keleti országrészben is hullhat mindenféle halmazállapotú csapadék, akár hó is. Reggelre –1, +3 fokig hűlünk, már kevesebb helyen fog fagyni.

Szombat: Az ország nagyobb, keleti és középső részén (így a főváros környékén) erősen felhős, ritkán napos, többfelé még mindig tartósan ködös időben 3, 5, de a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, ahol esetleg felszakadozik a felhőzet, akár 7, 9 fokos maximumok várhatók. Legfeljebb mérsékelt vagy gyenge légmozgást tapasztalunk. Éjszaka kezdetben mindenhol gyenge marad a légmozgás, de hajnalra az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. Többnyire -1, +4 fokos minimumokra számíthatunk, az ország nagy részén aligha fog fagyni (de azért a Dunántúl délnyugati részén, s néhol a Tiszántúlon igen).

Vasárnap: Többnyire borult, párás, többfelé (így északkeleten és a nyugati határnál) tartósan ködös és ott hűvösebb idő lesz. Délután 3, 7 fokos maximumokkal számolhatunk. Legfeljebb az Észak- és Nyugat-Dunántúlon fújhat említést érdemlő (de itt sem erős) délkeleti szél.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?