A karácsony divatszínei: a barna és a szürke – időjárás a héten

Viszonylag meleg és zömmel csapadékmentes időnk lesz karácsony ünnepi napjain. Havat ne várjunk.

Anticiklon uralja Európa középső és déli felét, s ez nagyfokú állandóságot és szürkeséget kölcsönöz napjainknak: az időjárás szempontjából kifejezetten unalmas periódust élünk át. Ebből a szempontból e hét eleje annyiban hoz újdonságot, hogy - a múlt hét végén kezdődött, legutóbbi bejegyzésünkben is prognosztizált változás folytatásaként - határozottan melegszik az idő, köszönhetően annak, hogy a magas nyomású övezet peremén délnyugat felől enyhébb légtömegek sodródnak felénk. Ez a folyamat némileg megélénkülő délnyugati széllel jár, amire nagy szükség is volna az itt megülepedő szutyok eltüntetésére. Mivel azonban ennél többre egész héten nem számíthatunk, így erős kétségeink vannak a tekintetben, mennyire romlik vagy sem a lakott területeken a levegőminőség.

Határozott, komoly csapadékkal járó légköri frontok azonban messze elkerülik a kontinens belsejét, így azután nem csupán a markáns légmozgás, de a valamirevaló csapadék is hiányzik majd a menüből – marad a szitálás, a szemetelés, a ködből kicsapódó nedvesség. Talán a hét legvégén érinthet minket egy gyenge front, de némi csepergésnél, átmeneti szélmozgásnál többet ez sem hoz. A napot már hét elején sem látjuk sokat: talán kedden és szerdán szakadozhat fel nagyobb területen a felhőzet. Később egyre inkább jellemző lesz a borultság, a szürkeség, a napközben is megmaradó köd, a hét eleji magasabb napközbeni hőmérsékletek pedig csütörtöktől átmenetileg mérséklődnek, de így is a sokévi átlag felett alakulnak. Hozzátennénk: ahol egész nap ködös marad a táj, ott bizony a papíron (és a ködréteg felett) magasabb hőmérsékleteknél kevesebbet mérhetnek. A hétvégére még mindig az átlagnál melegebb idő tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Ráadásul az éjszakák (néhány hidegebb notóriusan nyugati és északi régiót leszámítva) zömmel fagymentesek lesznek – legalábbis vasárnap estig. A távlati előrejelzésekben a jövő hét elejére (hétfőre) némi lehűlés ígérkezik, de az igazi zimankó majd csak jövő szerdától kezdődhet.

Örömhír viszont, hogy már e hét elején elérjük a nappalok hosszában mért szokásos minimumot: december 21. azaz hétfő után már csak növekedni tud a világosban töltött percek száma. Ráadásul keddre virradó éjszaka beköszönt a várva várt csillagászati esemény, a téli napforduló is. A délutánok hosszabbodása már a múlt héten megkezdődött, és alig észrevehetően folytatódik is – ám eközben (ha lassuló ütemben is) reggel továbbra is mind későbbre araszol a napkelte időpontja (a napkelte és napnyugta mozgásában mutatkozó, a földpálya sajátosságai és a bolygónk tengelyének dőlése miatt kialakuló aszimmetriáról tavaly karácsonyi bejegyzésünkben írtunk).

Mintha nem is december volna

Hétfő: Borult, párás idő lesz, néhol északon, illetve keleten a köd is megmarad, és itt kisebb szitálás, délutántól, majd kora este gyenge eső is előfordulhat. Az ország délnyugati felén, ahol alkalmilag a napot is láthatjuk, akár 7, 9 fokot is mérhetünk, de északon (így a főváros környékén) vagy az Alföldön többnyire nem lesz több 2, 5 foknál. Többnyire mérsékelt, de a Dél-Dunántúlon kifejezetten élénk délnyugati szél fog fújni. Éjszaka kevés helyen, főleg északon fog fagyni, a Dél-Dunántúlon pedig többfelé kifejezetten enyhe lesz az éjszaka: reggelig -1, +5 fokig hűlünk. Főleg a Dunántúlon, illetve északon-északkeleten egyre élénkebb délnyugati szél fog fújni. Sokfelé képződik köd.

Kedd: Több helyen (főleg a Dunántúlon és délen) is felszakadozhat a felhőzet, bár a köd sokfelé csak lassan oszlik fel. Az egyetlen jellemző csapadékforma a szitálás marad. Kora délután az ország nagy részén már 7, 10 fok között tetőznek a hőmérsékletek, de még az ország borongósabb északkeleti sarkában is 4, 6 fok körüli maximumok várhatók. Többnyire csak mérsékelt, északkeleten élénkebb-erősebb délnyugati szél fog fújni. Reggelre -1, +4 fokig hűlünk, északon és nyugaton, a határ mentén fagyni is fog, de az ország nagyobb, mérsékelten szeles részén fagymentes lesz az éjszaka.

Szerda: Borongós, párás, helyenként (főleg délen) átmenetileg napos időben, általában mérsékelt, a Dél-Dunántúlon kicsit élénkebb délnyugati irányú légmozgás mellett napközben (kora délután) többnyire 6, 10 fokos maximumok várhatók. Az élénkebben szeles déli országrészben ennél kicsit több is lehet, a tartósabban ködös tájakon meg 5 fok se lesz. Hajnalig, már gyenge szélben -1, +4 fokig hűlünk: az országban elszórtan többfelé is fagyni fog, keleten és északon a ködmezők is terjeszkednek.

Csütörtök: Az ország nagyobb részén borult, párás, s csak gyengén szeles idő lesz, délután 3, 10 fokos maximumokkal (a Dunántúl naposabb déli-délnyugati részén lesz a legmelegebb). Északon és keleten kisebb eső, szitálás előfordulhat. Éjszaka tipikusan a Nyugat-Dunántúlon süllyed fagypont alá a hőmérséklet, máshol szinte sehol sem fog fagyni, zömmel 0, +4 fokos minimumok várhatók. Estétől többnyire gyenge marad a légmozgás: csak az Észak-Dunántúlon fújhat kissé élénkebb délkeleti szél.  Sokfelé képződik köd és ehhez némi szitálás is társul majd.

Péntek: Borongós, párás, ködös, néha szemerkélős, ködszitálós időben többnyire 3, 7 fokos maximumok várhatók. Legfeljebb északkeleten élénkülhet meg a délnyugati szél, máshol csak gyengén fújhat. Hajnalra -1, +4 fokig hűlünk, a Dunántúlon többfelé is fagyhat, keleten aligha. Továbbra is jellemző marad a ködképződés, s a vele járó ködszitálás.

Szombat: Borult, párás, ködös időben kora délutánig 4, 9 fokig emelkedik a hőmérséklet: északnyugaton, vagy  a főváros környékén lesz a hűvösebb, a Dunántúlon, ahol néha elvékonyodik a felhőzet, a melegebb. Délen és nyugaton napközben még csak mérsékelt szelet tapasztalunk, ám az ország északkeleti harmadában már napközben is megélénkülhet a nyugati-délnyugati irányú légmozgás. Éjszaka mérsékelt vagy gyenge, északkeleten kicsit élénkebb szélben -2, +3 fokig süllyed a hőmérséklet (a nyugati és a középső országrészben már többfelé fagyni fog). A gyengébben szeles régiókban (Dél-Dunántúlon vagy a főváros környékén) sokfelé képződik köd, s itt nem lesz ritka a ködszitálás.

Vasárnap: Változóan felhős és többnyire csak gyengén, az Észak-Dunántúlon mérsékelten (és délkeleti irányból) szeles időben délután zömmel még mindig 4, 8 fok körüli maximumok várhatók.

Figyelmébe ajánljuk