Medárd sem rontja el – Időjárás a héten

Kicsit változatosabb, mozgalmasabb, de jó meleg időnk lesz: a hét elején többször is nyári záporok verhetik el a port. Péntektől kánikula!

A múlt heti, időjárási szempontból kissé egyhangú (egyenletesen magas hőmérsékletű, nyári), de legutóbbi prognózisunknak megfelelő napokat a hétfői Medárddal kezdődő héten kissé változatosabb, de nem kevésbé melegek követik.

Az Európa közepét elfoglaló, kelet, majd délkelet felől terjeszkedő magas nyomású, anticiklonális zóna néha hátrálni kényszerül, s ekkor kénytelen-kelletlen utat enged az Észak-Európában tanyázó ciklonok frontjainak. E hét elején, mit ad isten, pont Medárdkor beköszön a Kárpát-medencébe egy gyengülő és felettünk feloszló hidegfront: hétfőről keddre virradóan érkező, majd itt rostokló rendszer komoly lehűlést nem hoz, habár (északkelet kivételével) többfelé okoz záporokat, zivatarokat – sőt, ennek előterében a nedvesebb, labilisabb levegőben már hétfőn is megnő a záporok kialakulásának esélye, főleg a középső és a keleti országrészben. Szerdán még többfelé lehetnek záporok, de fokozatosan szárad ki a légkör: csütörtökön, pláne pénteken már elenyésző lesz egy-egy zápor kialakulásának valószínűsége. Most úgy tűnik, pénteken már részleges, szombat-vasárnap egyöntetű kánikula lesz, s legfeljebb a hét utolsó napján nő meg inkább a záporok kialakulásának esélye.

A múlt heti igen visszafogott légmozgás után jól fog esni, hogy keddtől kissé megmozdul a levegő, s a napokig fújó északias szél némileg kitisztogatja a Kárpát-medence valamelyest elhasznált levegőjét. Az viszont biztos, hogy péntektől már déli-délkeleti, hétvégén forró délnyugati szél fog fújni, meglehetős erővel, amivel észak-afrikai eredetű légtömegek érkeznek, s talán némi homok is, ami általában elképesztő naplementéket tud okozni.  Az átlagosnál jóval melegebb, kánikulai időt súlyosbítja, hogy sajnos éjszakánként sem frissül majd a levegő.

Meleg idő záporokkal

Hétfő: Meleg nyári idő lesz, délután már 27, 31 fokos csúcshőmérsékletekkel, a többnyire gyenge szél csak északkeleten élénkül meg, főleg a délután második felétől. Délután és kora este főleg a középső és keleti területeken többfelé pattannak ki záporok, zivatarok. Az éjszaka ismét többfelé (de főleg Észak-Dunántúlon) lehetnek záporok, de azért zömmel változóan felhős idő lesz, hajnalban is csak 17, 21 fokos minimumokkal, a Dunántúlon és északkeleten élénkebb északias széllel.

Kedd: Egy gyenge hidegfront hatására már több lesz a konvektív, gomolyos szerkezetű felhőzet, és többfelé várhatók záporok, zivatarok, előbb a Dunántúlon, és déli, később (délután majd kora este) főleg már a középső országrészben (így Budapest környékén) – északkeleten a napsütés fog dominálni, de máshol sem lesz tartósan borult az idő. Délután 24, 30 fok várható – ebből keleten, északkeleten tapasztalják a magasabb értékeket, viszont a zivatarok környezetében akár több fokot is hűl majd a levegő. Többnyire élénk, de a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten akár erősebb északias (többnyire északkeleti) szél fog fújni. Késő estére zömmel eláll az eső, a felhős Nyugat-Dunántúl kivételével kiderül (ott kisebb záporos csapadék éjjel is előfordulhat), s hajnalra még mindig igen élénk északi-északkeleti szélben 16, 19 fokig hűl a levegő.

Szerda: Kezdetben mindenhol derült, napos idő lesz, 26, 30 fokos maximumok várhatók. Délután azért már több gomolyfelhő takarja majd ki az ég kékjét, s ekkor elszórtan, főleg északon illetve a Tiszántúlon lehetnek záporok, zivatarok.  Többnyire élénk északkeleti szél fog fújni. Éjszaka mérsékelt légmozgás mellett, gyengén felhős időben hajnalra egészen 16, 19 fokig hűl majd a levegő.

Csütörtök: Kezdetben még napos időben, mérsékelt légmozgás mellett délutánra 26, 31 fokig melegszik az idő. Kora délutántól északon illetve a Tiszántúlon kisebb záporok, zivatarok pattannak ki. Éjjel gyengén felhős időben is csupán 17, 21 fokig hűlünk.

Péntek: Az ország nagyobb részén napos idő lesz, délután többnyire 28, 32 fokos maximumok várhatók. Délután is csak elszórt, kisebb záporok fordulhatnak elő. A Dunántúlon kifejezetten élénk déli-délkeleti szél fog fújni - itt mérsékelten szeles lesz az éjszaka is. Amúgy többnyire gyenge légmozgás mellett 18, 21 foknál nem lesz kevesebb.

Szombat: Többnyire napos, s csak igen ritkán (főleg a nyugati és a keleti határ mellett) záporos időben, igen élénk (a Dunántúlon többfelé erős) délnyugati légmozgás mellett délutánra akár 30, 34 fokig melegszik a levegő. Éjszaka sem frissül sokat, még mindig élénk légmozgás mellett 19, 24 foknál nem süllyed mélyebbre a hőmérséklet!

Vasárnap: Délután már többfelé is záporos, zivataros, de addig zömmel napos, kánikulai időben kora délután 31, 35 fokos maximumok várhatók, ám a délután második felében a záporok hatására már mérséklődik a nagy meleg. Többnyire igen élénk, a Dunántúlon és északkeleten kifejezetten erős délnyugati szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk