Orbán megint beleszólt – Időjárás a héten

Egyelőre hűvösebb napok jönnek – csak pénteken, szombaton hozza a természet az ilyenkor szokásos hőmérsékleteket.

Május utolsó hete gyakorta hoz a közóhajhoz képest izgalmasabb időjárást, amiben a népi időjósló hagyomány Orbán, az utolsó fagyosszent hatását látja. Nos, ez a hét tökéletesen hozza a pesszimistább várakozásokat: Orbán, akinek napja ezúttal pünkösdhétfőre esett, visszahozta a csapadékos, hűvös időt, ami kellemetlen meglepetés a vasárnapi, alapvetően kellemes napsütés után.

Mindez nem a véletlen műve: az Európa időjárását meghatározó egyik északi ciklon éppen Közép-Európán át kapcsolódott össze a múlt héten napokig tartó esőzést generáló, lassan már gyengülni kezdő, de most új életre kapó déli sekély ciklonnal. Ennek köszönhetően átmenetileg határozottan hűvösebb levegő zúdul Nyugat- és Közép-Európa térségébe – ezen belül pláne a Kárpát-medencébe. Ennek megfelelően kedden és szerdán továbbra is a közelünkben tanyázó galád sekély ciklon alakítja időjárásunkat kénye-kedve szerint. Az ország nagy részén sok lesz a felhő, ismétlődő jelleggel többfelé várható eső, zápor, főleg keleten, kedden zivatar is. Csupán szerdán kezdődhet meg nyugat felől a felhőzet lassú csökkenése, de aznap még kifejezetten hűvös idő lesz, pláne keleten, ahol kitartanak a felhők, és erős északi-északnyugati szél fog fújni.

Csütörtökön változóan felhős időre és kissé magasabb délutáni maximumokra számíthatunk, már nő a napos órák száma is, ám a gyengülő szél és a csökkenő felhőzet miatt különösen a fagyzugos völgyekben hűvös lesz a hajnal, akárcsak péntekre virradóan. (No, azért fagyosszent ide vagy oda, fagyni nem fog éjszakánként, de azért ajánlatos jól felöltözni.) Péntektől határozott felmelegedés kezdődik: már aznap is meglesz a 20, 23 fok, szombaton pedig már a 25-öt ostromolja a hőmérséklet. Ehhez képest vasárnapra virradóan egy gyengülő hidegfront érkezik, és a hét utolsó napján kicsit változatosabb időnk lesz, de a hőmérsékletek nem igazán esnek vissza. Már előző éjszaka és napközben is megnő a záporok kialakulásának esélye – előbb nyugaton és északon, vasárnap délután már keleten is.

Jövő héten pedig beköszönt a kalendáriumi nyár, s ezt előbb-utóbb észre is fogjuk venni: mondjuk aligha kánikulával indul a június, de idővel rendes kora nyári időjárásban lesz részünk.

Hűvösebb napok

Kedd: Délután 16, 21 fok várható – a hőmérséklet keleten-délkeleten éri el a 20 fokot. Sokfelé további jelentős csapadékra (esőre, záporokra) számíthatunk – legkevésbé azért keleten-délkeleten. A Dunántúlon igen erős lesz az északnyugati szél, máshol gyenge, mérsékelt légmozgást tapasztalhatunk. Éjszaka további kiadós csapadék várható – főleg a középső és a keleti országrészben. Hajnalra 9, 13 fokos minimumok várhatók és sokfelé (most már a középső országrészben és északkeleten is) kifejezetten erős lesz szél.

Szerda: Erősen szeles, keleten még felhős, nyugaton már naposabb időben az ország nyugati és középső felén 13, 17 fok várható, ám az ország keleti harmadában alig lesz több 10 foknál. Elsősorban a nap első felében a középső, valamint a keleti-északkeleti országrészben (ott egészen éjszakába nyúlóan) további esőkre, záporokra számíthatunk – az erősebb szelet főleg az ország nyugati felében (de részben északkeleten is) hevesebb lökések kísérhetik. Éjszaka változóan felhős időben már csak kevés helyen (északkeleten) eshet, lassan mérséklődő szélben 7, 11 fokos, igen visszafogott minimumok várnak ránk.

Csütörtök: Néha erősebben gomolyfelhős, de azért zömmel napos időben 16, 19 fok várható, élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka gyenge légmozgás mellett zömmel 7, 10 fokig hűlünk (ennél kicsit melegebb a tó kiegyenlítő hatása miatta a Balaton mellett lehet).

Péntek: Változóan felhős idő lesz 19, 23 fokos maximumokkal, főleg a nyugati határ mentén élénkül meg a déli szél. Hajnalban derült, szélcsendes időben zömmel 9, 13 fokot mérhetünk.

Szombat: Meleg, napos idő lesz, 21, 26 fokos maximumok várhatók. A Dunántúlon élénkebb délnyugati-déli szél fog fújni. Kora estig még csak a Nyugat-Dunántúlon, késő estétől keletebbre s valószínűleg a főváros környékén is előfordulhatnak záporok, zivatarok. Éjjel gyengülő légmozgás mellett 12, 16 fok lesz a minimum, reggel a Dunántúlon már az északnyugati szél élénkül meg.

Vasárnap: Kezdetben keleten sok napsütés várható, nyugaton sok lesz a felhő, és előbb a Dunántúlon, majd az ország más részein is elszórtan várható zápor, zivatar. Délután többnyire 23, 26 fokos maximumok lesznek (azután itt is záporokra, zivatarokra kell számítani), nyugaton és északon néhol még csak 20–22 fok lesz a legtöbb, mi elérhető. A Dunántúlon átmenetileg kicsit élénkebb, amúgy mérsékelt szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk