Didergős szilveszter – Időjárás a héten

Szerdától Szibéria kopogtat az ajtónkon, hétvégén talán némi havat is látunk.

Az idei december eddig a szokásos sirámok kíséretében telt: miért nincs rendes tél, bezzeg régen, és így tovább. Aki eddig kevesellte a gázszámláját, az most jól fog járni, a többiek kevésbé: farkasordítóan hideg napok köszöntenek ránk már e hét közepétől. A megszokottan ködös hétfő, és a szeles, emiatt főleg keleten már naposabb és még mindig viszonylag meleg kedd után szerdára beüt a tél!

Na jó, mondjuk ennél hidegebbet is megéltünk már az elmúlt években, pusztán a múlt heti prognózisunkban méltatott (leginkább a délnyugati országrészben megtapasztalt) tavaszias karácsonyhoz, meg az eddigi visszafogottabb éjszakai lehűléshez képest lesz durva a változás. Nem csupán éjjel fog keményen fagyni, hanem sokfelé a nappali órákban is! S ehhez csupán annyi kell, hogy az Európa peremén gyülekező jéghideg levegő meglóduljon és elárassza Közép-Európát, így máris ízelítőt kapunk a tél kevésbé barátságos arcából. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Szibéria északkeleti áramlással érkező lehelete száraz lesz, így azután, legalábbis az év végéig komoly csapadék nem is várható. Újévkor, azaz pénteken elsősorban a Dunántúlt boríthatja be vékony hólepel, míg szombat este, majd vasárnapra virradóan, s talán még a hét utolsó napján – természetesen a távlatból adódó nagyobb előrejelzési bizonytalanság mellett – már többfelé is havazhat!

Az ekkor hozzánk érkező és az itt megülepedett hideg levegővel keveredő nedvesebb légtömegek kissé enyhítik a fagy szorítását: szombaton azért már többfelé (például az ország délnyugati harmadán) túllépjük a 0 fokot, és itt kevésbé zord (de ettől még nagyon hideg) éjszakákra számíthatunk. Ahol viszont napközben fagypont fölé emelkedik a talajszint feletti légrétegek hőmérséklete (a talajé viszont még nem!), s közben csapadékot hozó felhők is érkeznek, ott bizony közlekedési szempontból veszélyesebb, vegyes halmazállapotú eredmény, akár még ónos eső is előfordulhat. Szerencsére erre ezen a hétvégén még kicsi az esély.

A kedden keleten, szerdán már szinte az egész országban megélénkülő északkeleti szél alighanem jót tesz majd a levegő minőségének, a hét közepétől azonban gyengül a légmozgás, s ez a tény – együtt azzal, hogy a nagy hidegben mindenki ezerrel fűteni fog – biztosan növelni fogja a légszennyezettséget, főleg a szálló mikro- és nanoméretű por, korom stb. koncentrációját. Ebből a szempontból megnyugtató, hogy szombat estétől ismét megélénkül az északkeleti szél - igaz, ezzel ismét hidegebb levegő érkezik.

Érkezik a hideg, tán a hó is!

Hétfő: Inkább borult, ködös időben, gyenge vagy legfeljebb mérsékelt szélben kora délutánra többnyire 0, +5 fokig melegszik – ennél több csupán néhány hegyvidéki területen (például a ködmezőből kiemelkedő Bakonyban, Börzsönyben, Mátrában, a Budai-hegységben stb.) lehet. Éjszaka nyugaton és a középső országrészben már kiterjedten fagyhat: –3, +2 fokos minimumok várhatók. A szinte szélcsendben még mindig sokfelé képződik köd. Hajnalra északkeleten már megélénkül az északkeleti szél, és itt késő estétől hajnalig eső, esetleg havas eső is hullhat.

Kedd: Nyugaton még többnyire borongós, ködös, keleten néha már napos időben kora délutánig  1, 6 fokig emelkedik a hőmérséklet (az Alföldön lesz a melegebb). A Dunántúlon kisebb szitálás előfordulhat. Az ország keleti felén, pláne északkeleten élénk északkeleti szél fog fújni, a Dunántúlon gyenge marad a légmozgás (nem lesz, ami szaggassa a ködöt). Estétől (északon már késő délutántól) kiterjedten, az egész országban fagyni fog: éjszaka –1, –5 fokig süllyed a hőmérséklet. Az ország nagyobbik felén, keleti kétharmadán még mindig élénk északkeleti szél fog fújni, nyugaton viszont hajnalban már gyengén havazhat is.

Szerda: Zömmel derült, de hideg idő várható. A Nyugat-Dunántúlon legfeljebb mérsékelten, keletebbre mindenhol élénken vagy erősen szeles időben, a nyugati határnál szállingózó hóesésben napközben is csak 0 fok körüli, vagy kevéssel az alatti (–1, +1 fok közötti) maximumok várhatók, északkeleten egész nap fagyni fog, naplemente után pedig gyorsan süllyed a hőmérséklet. Éjszaka –5, –9 fokos minimumok lesznek, keleten kezdetben élénk, éjfél után lassan mérséklődő északkeleti szelet tapasztalhatnak, nyugaton gyenge marad a légmozgás.

Csütörtök: Szilveszter napján még zömmel kék égre tekinthetünk fel, ám ennek dacára az ország zömén egész nap fagyni fog: a kora délutáni hőmérsékletek is csak 0 és –2 fok között tetőznek: ideiglenesen is csak délnyugaton engedhet szorításából a fagy. Az Észak-Dunántúlon kissé élénkebb délkeleti szél fog fújni. Éjszaka a gyenge légmozgásnak is köszönhetően erősen fagyni fog: –4, –10 fokig (északkeleten néhol még az alá) süllyed a hőmérő szála.

Péntek: 2016 első napján, keleten még inkább napos, máshol már felhősebb időben többnyire napközben is fagyni fog, +1, –3 fokos maximumokra számíthatunk: a délnyugati, határ menti sávban lehet 0 foknál melegebb. A felhősebb Dunántúlon, délután már a középső országrészben is többfelé is havazhat - inkább kisebb, mint nagyobb intenzitással. Eközben gyenge marad a légmozgás, szelet is alig tapasztalunk, s ez nem változik sötétedés után sem. Éjszaka országos fagy, –3, –11 fokos minimumok várhatók.

Szombat: Napközben erősebben felhős, ritkán napos időben –4, +1 fokig emelkedik a hőmérséklet: a  Dunántúl délnyugati részén engedhet ki a fagy. Napközben még csak elvétve fordulhat elő havazás, hószállingózás.Többnyire gyenge, a Dunántúlon mérsékelt, a délután második felére élénkülő keleti-délkeleti szél fog fújni. Kora estére megvastagszik felettünk a felhőzet, és éjjel akár még fokozódhat is a havazás intenzitása: hajnalban már többfelé (elsősorban a nyugati és a déli, részben és kisebb valószínűséggel a középső országrészben) havazhat. Az estétől estétől mindenhol megélénkülő, most már többnyire északkeleti irányú szélben többnyire –4, –10 fokos hajnali-reggeli minimumok várhatók. A szél természetesen hordani is fogja a havat!

Vasárnap: Többnyire erősen felhős, de északkeleten naposabb időben napközben is többnyire –1, –5 fokos minimumok várhatók: talán még délkeleten, a határ mentén emelkedhet a hőmérséklet a pozitív tartományba. Napközben főleg nyugaton és délen fog havazni (de azért talán a főváros környékén lakók is reménykedhetnek). Ehhez a korábbi napokhoz képest jóval élénkebb, északkeleti szél is társul, ami hófúvásokat okozhat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?