Január, február, itt a nyár!

Csalóka novemberi nyugalom – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. nov. 02., 09:06
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szombatig inkább csendes és jobbára száraz időnk lesz. A hét legvégétől jöhetnek az őszi ciklonok.

A négynapos, maratoni ünnepet követő első munkanapon, szerdán (amúgy halottak napján) mondhatni viszonylag kellemes hőmérsékletű időnk lesz – pláne, ha eltekintünk az élénk széltől, és figyelembe vesszük, hogy már november első napjait írjuk.

E szerdai nap délutánján azután elér minket egy gyenge hidegfront kissé szakadozott felhőzete is, s késő estig főleg a Dunántúlon és délen fog esni, de éjfél után mindenhol el is áll az eső. A front nyomában határozottan hidegebb levegő áramlik fölénk, emiatt csütörtökön és pénteken nem csupán napközben lesz hűvös, de a rájuk következő éjszakákon, pláne hajnalokon is kiterjedten fagyni fog. Hétvége felé azonban délies áramlással ismét kissé melegebb, de idővel mind nedvesebb levegő érkezik hozzánk. Szombat kora estig még alig-alig eshet, de akkor befut egy hullámzó frontrendszer kiadós csapadékot hozó felhőzete is, és legkésőbb vasárnapra virradó éjszaka mindenhol elered az eső.

Ezt követően napokon át itt keveredik be a délről jövő melegebb, s az északról-északnyugatról érkező hűvösebb, de egyaránt nedves levegő. Emiatt intenzív ciklonképződés zajlik majd a Kárpát-medence környezetében, eközben a Kárpát-medence délkeleti része átmenetileg a kialakuló ciklon melegszektorába kerülhet, ennek köszönhetően vasárnap délen és délkeleten a hőmérséklet elérheti a 18–20 fokot is, de északabbra is legalább 15 fok körül alakul, ám már napközben megkezdődik északnyugat felől a hűvösebb levegő beáramlása – s ehhez még vissza-visszatérő esők, délen kevéssé szezonális záporok is társulnak.

A hét végére jön meg az eső

Szerda: A kicsit hűvös reggelt követően zömmel felhős időben (délen kezdetben még némi bágyadt napsütésben) többnyire 11, 15 fokos maximumok várhatók, de a makacsul felhős, reggel néhol még ködös északkeleti határvidéken élők legfeljebb 10 fok körüli hőmérsékletekre számíthatnak. Többnyire élénk, délen és keleten kezdetben még délnyugati szél fog fújni, később egyre inkább mindenhol a nyugati-északnyugati irányúra vált a légmozgás iránya. Északnyugaton már kora délután elszórtan eshet, ezt követően késő délutántól északnyugat felől mind többfelé beborul, kora este főleg nyugaton és délen már erősen felhős, sokfelé esős idő lesz (az ország északkeleti harmadán viszont talán nem is fog esni). Az éjszaka első felében még folytatódik a csapadékos idő (egyre inkább délen), majd éjfél után mindenhol el is áll az eső, lassan felszakadozik a felhőzet is. Kezdetben még élénk nyugati-északnyugati légmozgást tapasztalunk, ami hajnalra lassan sokat mérséklődik. Kora reggelig így jobban is hűlünk, már egészen 0, +7 fokig (északkeleten helyenként már fagyhat is).

Csütörtök: Változóan felhős idő lesz, főleg a Dunántúl délnyugati részén és az ország északkeleti sarkában elszórtan csapadékkal, de az ország nagy részén némi napsütéssel is. Többnyire (legkevésbé délnyugaton) igen élénk északnyugati szél fog fújni, ami késő délutántól sokat mérséklődik. Délután is mindössze 7, 11 fok várható. Kora estére már mindenhol felszakadozik a felhőzet, éjszaka sehol nem fog esni, hajnalra az immár derült időben, gyengülő szélben jobban is hűl a talaj közeli légréteg, egészen –3, +2 fokig. Hajnalban többfelé képződik köd.

Péntek: Kevés magas szintű felhőzet lesz felettünk, ezt leszámítva némi napsütésre is számíthatunk – más kérdés, hogy sokfelé napközben is megmarad a köd. Délután 6, 10 fokos maximumokat mérhetünk, keleten többnyire mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás, de az Észak- és a Nyugat-Dunántúlon kifejezetten élénk déli-délnyugati szél fog fújni. Éjszaka főleg a Dunántúlon fújhat élénkebb déli-délkeleti szél, hajnalra –2, +4 fokig hűl a levegő, a keleti országrészben még kiterjedten fagyhat, a szeles Dunántúlon ekkor már kevésbé.

Szombat: A nap első felében változóan felhős, néhol napos idő lesz, többnyire élénk, az ország északnyugati harmadán kifejezetten erős déli-délkeleti szél fog fújni (az északkeleti országrészben viszont gyenge marad a légmozgás). Többnyire 10, 13 fokos maximumokra számíthatunk, de a makacsul borongós, ködös északi-északkeleti országrészben délután többnyire a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet (ekkor is csak 5, 9 fok várható) - érdekes módon este, a melegebb levegő beáramlása nyomán itt még emelkedik is a hőmérséklet! Kora délutánig csupán elszórtan eshet, naplemente után azonban már az ország nagy részén erősen felhős, mind többfelé csapadékos idő lesz, s ez így is marad egész éjjel: reggelig összességében sok csapadék várható. Eközben a mindenhol megvastagodó felhőzet alatt, élénken, néha erősebben (többnyire déli, délnyugati irányból fújó) szeles időben 9, 14 foknál nem lesz kevesebb!

Vasárnap: Zömmel erősen felhős, az ország túlnyomó részén csapadékos idő lesz, egy-egy zápor sem kizárható. Az ország déli, délnyugati sávjában, illetve a középső országrészben, ahol délután elvékonyodhat a felhőzet s rövid időre akár a nap is kisüthet, viszonylag magas, 18, 20 fokos csúcsértékekre számíthatunk, az ország makacsul felhős zömén inkább maximum 14, 17 fok várható, például nyugaton-északnyugaton reggeltől már alig, vagy egyáltalán nem emelkedik a hőmérséklet, sőt már napközben, déltől kezdve beindul a hűvösebb levegő beáramlása északnyugatról, amiatt mind többfelé esnek vissza az addig szokatlanul magas hőmérsékletek.. Többnyire élénk, a nap első felében egyöntetűen déli-délnyugati szél fog fújni  - a Dunántúlon viszont déltől fokozatosan északnyugati irányba fordul a légmozgás és itt, ahogy a főváros környékén is előfordulnak hevesebb széllökések. Éjszaka is sokfelé fog esni, s mivel az ország délkeleti sarka (ahol az éjszaka első felében csapadékból is kevesebb várható) átmenetileg még a ciklon meleg oldalán marad, így itt sokáig nem is lesz kevesebb 10, 15 foknál (reggelre már itt is lehűl 10 fok alá) - a Dunántúlon, északon illetve a főváros környékén viszont egészen 1, 5 fokig süllyednek a hőmérsékletek. Továbbra is igen élénk, helyenként kifejezetten erős marad a szél : délkeleten délről, nyugaton és északon inkább északról fog fújni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. nov. 02., 09:06
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk