Egy kis tavasz – időjárás a héten

Kellemes meglepetés: a hét közepéig novemberhez képest kifejezetten kellemes, szinte tavaszias, fagymentes idő vár ránk.

A múlt heti prognózisunkban ecsetelt hideg, nyirkos, reggelente fagyos időnek egyelőre vége: a héten, a vasárnap kezdődött tendenciát folytatva sokkal tavasziasabb körülmények várnak ránk. Köszönhető mindez annak, hogy egy középpontjával tőlünk délnyugatra elhelyezkedő anticiklon áramlási rendszerében viszonylag meleg, levegő árasztja el a kontinens belsejét – igaz, néha a nyugat-európai ciklonok frontjai is elérnek minket, de sok esőt nem okoznak, viszont szintén pumpálják hozzánk a meleget. Vasárnap már az ország nagyobbik (középső és nyugati) fele is belekóstolhatott a novemberi enyheségbe, ám a tavaszias fordulat, a nyilván átmeneti melegedés, nem következik be egy csapásra. Hétfőn például inkább csak az ország délnyugati felén lakók élvezhetik – máshol a korábban megszokott hűvös idő lesz, sokfelé köd, délután pedig egy gyenge frontnak köszönhetően eső. Keddtől azután az ország nagy részén javulnak a viszonyok, emelkednek a hőmérsékletek, de némi északkelet-délnyugati irányú övezetesség a hét közepéig megmarad.

false

A még hétfőn, az említett frontrendszernek köszönhetően feltámadó északnyugati szél hatására az utóbbi időszak csapadékmentes, szélcsendes, hidegpárnás szituációjában már kellemetlenül és egészségtelenül (főleg a mikro- sőt nanoméretű por szempontjából) szennyezetté, szmogossá vált levegő is tisztul egy kicsit. Hétfő reggelre le is fújták a még múlt hétvégén elrendelt fővárosi szmogriadót (legalábbis annak riasztási fokozatát) – miközben nem is mindig a nagyobb városok levegője a legszennyezettebb (lásd a Levegő Munkacsoport méréseit). A szél szerda estére mérséklődik, s bár csütörtökön még elfújja a a hajnalban keletkezett ködfoltokat, ám igazán markáns légmozgás ezt követően szombat reggelig nem is várható. Éppen ezért csütörtöktől újrakezdődhet a hajnali, reggeli makacs ködképződés - és megint romlik a levegő minősége. Főleg az ország keleti felén több lesz a „hagyományos” felhő is, de jelentős csapadékra továbbra sem kell számítanunk. A napi maximumok hét közepéig 15 fok felett, de többfelé akár 18-19 fok körül alakulnak, a hajnali fagyoknak pedig egy jó időre búcsút inthetünk. Csütörtöktől (ekkor még csak északkeleten), de még inkább péntektől esnek vissza lépcsőzetesen a hőmérsékletek, majd szombatra virradóan egy legfeljebb gyér csapadékkal járó hidegfront érkezik. A hétvégére, pláne szombatra, megerősödő északnyugati szél kíséretében jóval hidegebb levegő érkezik. No, ha addig nem is, ekkor alaposan kicserélődik majd felettünk a kissé elhasznált levegő!

Kicsit kárpótol minket az ősz

Hétfő: Jelentős különbség alakul ki az ország északkeleti és délnyugati fele között: északkeleten erősebben felhős, néhol még tartósan ködös, délután pedig kifejezetten borult (az Alföldön egy átvonuló csapadékzóna hatására ekkor már esős) idő lesz, 9, 14 fokos maximumokkal. A naposabb Dunántúlon és Dél-Alföldön azonban ennél több várható, akár 15, 18 fok. Délelőtt még gyenge, maximum mérsékelt légmozgásra számíthatunk, délután már többfelé megélénkül az északnyugati szél (kivéve északkeleten és délnyugaton). Éjszaka zömmel borult idő lesz, reggelig (sőt, kora délelőttig) sokfelé eshet is. Hajnalban nem fogunk annyira fázni, 7, 13 fokos minimumok várnak ránk, az Észak-Dunántúlon ennél is több. Főleg az ország középső harmadán fújhat élénken az északnyugati szél.

Kedd: Délelőtt több lesz a felhő, északon esetleg kisebb eső is előfordulhat, délután már sok napsütés várható, és többnyire maximum 13, 18 fok – de a Nyugat- és Dél-Dunántúlon helyenként akár 19-20 fok is lehet. Kisebb eső délután az északkeleti országrészben előfordulhat. Főleg az északi, középső és a keleti országrészben fújhat élénkebb északnyugati szél. Éjszaka borult erősen felhős időben néhol (pl. Dél-Dunántúlon vagy az Alföldön) még eshet is. Hajnalban többnyire 6, 14 fokos minimumok várnak ránk: az ország nagy részén pofátlanul enyhe lesz a hajnal - ugyanakkor északon és hazánk középső harmadában marad az élénk északnyugati szél.

Szerda: Reggel még több lesz a felhő, a Dél-Dunántúlon és északkeleten esőkkel, délután nyugaton sok napsütésre, keleten, északkeleten több felhőre, alkalmanként még ekkor is kisebb esőre számíthatunk, kora délután 14, 19 fokos csúcsértékekkel, az északi, a középső országrészben élénkebb (a főváros környékén átmenetileg erősebb) északnyugati széllel, mely estére alábbhagy. Még mindig viszonylag enyhe lesz az éjszaka, reggelig sem süllyed a hőmérséklet 5, 9 fok alá. Ekkor már csak gyenge légmozgást tapasztalunk – sokfelé képződik ismét köd.

Csütörtök: Napközben a makacsabb ködfoltok is feloszlanak, s még mindig viszonylag sok napsütés, délután többnyire 14, 19 fokos maximumok várhatók (a Dél- és Nyugat-Dunántúlon lesz a legmelegebb), ám északkeleten már csak 11, 13 fok várható. Napközben átmenetileg ismét megélénkül a szél: északon északnyugati, az ország keleti harmadában délnyugati lesz a légmozgás iránya - estétől jelentősen mérséklődik. Reggelig 3, 7 fokig csökken a hőmérséklet, sokfelé képződik köd.

Péntek: Nyugaton, pláne a Dél-Dunántúlon még inkább napos, keleten zömmel felhős idő lesz, délután zömmel már csak 8, 15 fokos csúcshőmérsékletekkel, ismét makacs ködfoltokkal. Az ország északnyugati negyedében kissé megélénkül a délkeleti szél. Hajnalra megélénkülő északnyugati légmozgás kíséretében 6, 10 fokig csökken a hőmérséklet (az Észak-Dunántúlon lesz enyhébb az idő).

Szombat: Változóan felhős időben délután már csak 10, 12 fok várható. Északkeleten helyenként eshet is. Egész nap élénk, északon (és néha az Alföldön) kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. Éjjel már megint jobban hűl a levegő, hajnalban zömmel 0, +6 fokos minimumok várhatók, miközben sokat mérséklődik a szél, csapadékra pedig főleg az ország északkeleti sarkában számíthatunk.

Vasárnap: Ezen a napon már érezhetően hűvösebb lesz, napközben is csak 7, 12 fokos maximumokkal. Délutánra megnövekszik a felhőzet ekkor főleg északon és északkeleten eshet is. Élénk délnyugati szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk