Esők mögött a kikelet – Időjárás a héten

Derekas esőkkel búcsúzik a február. Hétvégére tán kiderül, és március első napja is beköszönt, de az első tavaszi éjszakák még kicsit hűvösek lesznek.

A múlt hét utolsó napján lezárult a február csendesebb, igaz, éjszakánként hidegebb, anticiklon dominálta része (erről lásd múlt heti bejegyzésünket), és az ország egy ideig az esőt hozó időjárási rendszerek vándorlásának ösvényére került. Az első peremciklon még vasárnap érkezett, s néhol még hétfőn is esőket okoz: a keletkezési helyéről (mediterrán születésű sorstársaival együtt) genovainak nevezett ciklon befutását remekül előrejelezte, hogy előző nap (szombat este) elmaradt a Sampdoria–Genoa-derbi a gyepszőnyegre zúduló eső miatt.

De akadnak újabb versenyzők is a pályán: az északnyugat-európai középponttal terpeszkedő markáns atlanti ciklon egészen a Földközi-tengerig nyúló frontjain rendre újabb hullámok keletkeznek, és az egyik derekas peremciklon már keddre virradó éjszaka hazánk fölé araszol. Ezt követően minimum három napon át (pesszimistább forgatókönyv szerint egészen szombatig) többé-kevésbé intenzív öntözésben részesül a Kárpát-medence, meg a mi szűkebb-tágabb környezetünk (a Balkánon újabb áradások is várhatók). Ráadásul szerdától a Dunántúl e rendszer hideg oldalára kerül, s itt viharos széllökések is előfordulhatnak - az esőzés egyre inkább az ország középső és keleti részén lesz meghatározó kedélyformáló jelenség. Csütörtökön ismét többfelé (estétől egyre inkább északon) várható lassan gyengülő intenzitású eső, és még pénteken is csak átmenetileg szűnik a csapadék. Szombaton nyugaton erősen szeles, némileg felhős, de azért kellemes hőmérsékletű idő várható, míg vasárnap, a tavasz első napja is az elvárásoknak megfelelő (azaz a napi átlagnál melegebb) időt hozhat.

Amúgy az egész hétre jellemző lesz a nappali hőmérsékletek tekintetében mutatkozó kelet-nyugati területi megosztottság, és az adott régióra vonatkozóan legfeljebb kisebb mértékű ingadozás. Az éjszakák viszont addig maradnak viszonylag enyhék, amíg ehhez felhős, esős idő társul. A hét utolsó napjaiban ismét hidegebb hajnalok köszöntenek be, az első tavaszi reggelen is sokfelé várható fagy.

S hogy milyen lesz a tavasz eleje? Ezt persze még csak találgatjuk. Találkoztunk ugyan olyan távlati előrejelzéssel is, mely az évszakhoz képest hűvös és kifejezetten csapadékos márciust jósolt – mi a magunk részéről megelégednénk azzal is, ha idén egészen decemberig már nem térne vissza a tél.

Péntekig esik

Hétfő: A már fagymentes reggelt követően délutánra inkább erősebben felhős időben többnyire 7, 10 fokig emelkedik a hőmérséklet. Napközben gyengébb-erősebb intenzitású eső többfelé is előfordulhat. Előbb a középső országrészben, majd a Dunántúlon fújhat mérsékelt délkeleti irányú szél (délután a nyugati megyékben kicsit már erősebb). Éjszakára a felhős és többfelé esős időben, gyenge légmozgás mellett csupán 1, 5 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: A borult, esős dunántúli és északi területeken (így Budapest környékén is) „csupán” 6, 10 fok várható, de a Tisza-vidéken, a Tiszántúlon, a Dél-Alföldön, ahol legalábbis délutánig kevesebb csapadékra számítunk, akár 12–15 fok is lehet – itt néha a nap is kisüthet. A Dunántúlon északnyugati, a keleti országrészben délkeleti szél fog fújni, estig sehol sem túl erősen. A csapadékhullás napszállta után is folytatódik: a borult, többnyire (főleg nyugaton és a középső országrészben) esős időben reggelig is csak 2, 6 fokig csökken a hőmérséklet. A Dunántúlon, pláne annak nyugati részén megerősödik az északnyugati–északi szél.

Szerda: Jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki az országban: az erősebben szeles, ám csupán visszafogottan csapadékos Dunántúlon napközben is csupán 4, 7 fokot, az ország középső és keleti felén azonban még 8–12 fokos maximumokat is mérhetnek. A középső, sőt a keleti országrészben amúgy (rövid felszakadozásokat leszámítva) zömmel szintén borult, esős idő lesz, ehhez itt is élénkebb-erősebb északkeleti szél társul. Késő este, majd éjszaka a Dunántúlon még mindig erős, néhol viharos északnyugati szél fog fújni. Éjszaka is sokfelé fog esni, hajnalban 2, 6 fok körüli minimumok várhatók.

Csütörtök: Napközben zömmel felhős időben többnyire 5 és 11 fok közötti maximumokat mérhetünk (nyugatról a Tisza felé haladva). A Dunántúlon továbbra is erős-viharos északnyugati szél fog fújni.  Többfelé is számíthatunk további kisebb intenzitású esőkre. Éjszaka a Dunántúlon,. sőt a Duna-Tisza köze déli részén ismét fagyhat, jobb esetben 0 fok környékén maradunk - keleten, északkeleten, így a főváros környékén nem lesz kevesebb +3, 4 foknál.  Északon, északkeleten elszórtan még eshet, nyugaton felszakadozik a felhőzet, s legfeljebb mérsékelt (vagy semmilyen) légmozgást tapasztalunk.

Péntek: Jóval kevesebb helyen várható eső, de azért északon, északkeleten még ne zárjuk el az esernyőt. Délutánra többnyire 6, 9 fokig melegszik a levegő, legfeljebb mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Éjszaka az ország északi sávjában többfelé fagyhat, de azért többnyire  0 és 4 fok között alakulnak a minimumok. Éjjel keleten gyenge lesz a légmozgás, reggel már a Dunántúlon fújhat élénkebb északnyugati szél - hajnalban délen, délkeleten ismét elered az eső.

Szombat: Február és egyben a kalendáriumi tél utolsó napja 8, 12 fok körüli délutáni hőmérsékleteket, változóan, az ország középső  és déli-délkeleti részén erősebben felhős időt (és ott kisebb esőket) tartogat. Főleg a Dunántúlon (s még az ország északkeleti sarkában) késő estig erősebb északi-északnyugati szél fog fújni. Éjszaka. szinte már szélcsendben, elsősorban nyugaton és északon többfelé fagyni fog: a reggeli minimumok zömmel -2  és +3 fok között állnak be, a legmelegebb tán éppen a fővárosban lesz. Délen, délkeleten több lesz a felhő és helyenként eshet is.

Vasárnap: Az első tavaszi nap visszafogott felmelegedést, változóan, keleten erősebben felhős, néha esős, nyugaton inkább napos időt hoz: kora délután 8, 10 fokot is mérhetünk – délutánra megélénkül, északnyugaton kifejezetten felerősödik a déli szél. Kora este északon megnövekszik a felhőzet és ott ekkor már eshet is.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.