Minden cseppje kincs – Időjárás a héten

Késik a májusi melegedés, e hétre is marad a záporos, kissé szeles idő.

A még vasárnap (a hónap első napján) befutott, és még hétfőn is itt ügyködő mediterrán ciklon mintegy előhírnöke a következő napokban ránk váró időjárásnak: visszatérően záporos, néha zivataros hetünk lesz, és a napi csúcshőmérsékletek inkább csak keleten érik el, illetve lépik túl a húsz fokot (hétfőn és szerdán viszont nyugaton kifejezetten hűvös lesz).

Ehhez csupán annyi kell, hogy rendre sekély ciklonok, illetve magassági hidegcseppek érjék el Közép-Európát: az ezek által biztosított instabil légköri rétegződés a záporok, korai zivatarok kialakulásának legfőbb forrása (ha már egyszer a kellő nedvesség úgyis biztosított). Eme időjárási szituáció tartós, napokon át tartó fennmaradását az Európa északi-északkeleti felét makacsul uraló magasnyomású zóna (magassági gerinc) biztosítja: ennek peremén rendre hidegebb légtömegek érik el a Kárpát-medencét, ami korlátot szab a hőmérséklet emelkedésének, és egyben biztosítja az igen élénk északi, illetve északkeleti szél utánpótlását is. És persze a labilis légkörben napról napra jöhetnek a konvektív csapadékot hozó gomoly-, majd zivatarfelhők: tartalmuk változatos területi eloszlásban és formában hullhat alá. Ugyanakkor ennek a légköri helyzetnek jellemzője, hogy a felhők sem győznek véglegesen: időről időre a nap is kisüt majd. Ráadásul a felhőknek lesz még némi haszna a kerttulajdonosok számára is (azon felül, hogy a májusi eső aranyat ér…): elmaradnak a múlt heti, sokunk életét megkeserítő, az idei termést megtizedelő éjszakai fagyok is.

A hét második felére is csak némileg javul az idő, s csupán kevéssé emelkedik a hőmérséklet - igaz, a légmozgás némileg mérséklődik majd, s ez a hőérzetet is javítja. Pénteken és szombaton átmenetileg kevesebb helyen alakulnak ki záporok, s csökken az intenzív zivatarok kialakulásának esélye - s most úgy néz ki, vasárnapra is csak az ország keleti harmadába térnek vissza a néha már felhőszakadást, jeget is hozó cellák.

Az eső illata

Hétfő: Egy mediterrán ciklon osztja majd ketté a Kárpát-medencét, jellemző, hogy délután 13 és 21 fok közötti maximumok várnak ránk – a Dunántúlon, pláne Baranyában lesz a leghűvösebb, az Észak-Alföldön a legmelegebb. Az ország nyugati és középső részén inkább hűvös, esős, záporos idő lesz, északkeleten többet süthet a nap, és legfeljebb délután fordulhat elő egy-egy zápor. Északkeleten a keleti, délkeleti, délnyugaton az északkeleti-északi szél élénkülhet meg. Éjszaka nyugaton és északon néhol még esni fog, keleten-délkeleten kevésbé, kissé élénk szél fog fújni, hajnalban 8, 13 fokokat mérhetünk.

Kedd: Erősen gomolyfelhős, többfelé záporos, de keleten zömmel napos időben 16, 21 fokos maximumok várhatók - záporok, zivatarok környezetében hirtelen több fokot is visszaeshet a hőmérséklet. Az ország középső harmadában, azon belül a Duna mentén, illetve a Kelet-Dunántúlon lesz a legintenzívebb a konvektív csapadékhullás, itt több zivatarcella is kialakulhat. A Dunántúlon erős északnyugati-északi, keleten élénk, kezdetben északkeleti, majd délkeleti szél fog fújni. Éjszaka felhős, az ország középső, majd egyre inkább a nyugati részén továbbra is csapadékos (zömmel záporos) idő lesz, hajnalban 8, 11 fokokat mérhetnek. A Dunántúlon nagyobbik, nyugati részén éjszaka is élénk, néha erős északnyugati szél fog fújni, a Kelet-Dunántúlon és a Dunától keletre mérsékelt vagy gyenge légmozgást tapasztalunk.

Szerda: Az ország nagy részén felhős, többfelé esős idő lesz (legkevésbé az ország keleti harmadában), keleten-északkeleten, főleg a keleten, a Dél-Alföldön élők élvezhetnek több napsütést (legalábbis kora délutánig). A Dunántúl nagy részén a hőmérséklet legfeljebb 15 fok körül alakul, de többnyire még azt sem éri el, a középső országrészben azért meglesz a 18, 20 fok is, míg az ország keleti harmadán 21-22 fok is lehet. A Dunántúlon erős északnyugati szél fog fújni, a Dunától keletre is zömmel élénk északkeleti légmozgást tapasztalhatunk. Éjszaka főleg nyugaton még mindig felhős, helyenként csapadékos és többnyire szeles idő lesz, 7, 12 fokos minimumokkal.

Csütörtök: Már több napsütésre számíthatunk, különösen délkeleten, ám délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből ismét sokfelé alakulnak ki záporok (különösen a középső országrészben és keleten-északkeleten). Napközben 17, 23 fokos maximumok várnak ránk – a Dunántúlon lesz hűvösebb, az ország délkeleti harmadán a melegebb. Továbbra is igen élénk északnyugati (Dunántúl), illetve északkeleti (a Dunától keletre) szél fog fújni. Kora estig még kialakulhatnak záporok, ám ekkortól jelentősen csökken a felhőzet: hajnalra 7, 11 fokos minimumok várhatók, az ország kissé még szeles északkeleti sarka kivételével sokat gyengül a légmozgás is.

Péntek: Ismét erőteljes gomolyfelhő-képződést tapasztalunk – azért a nap első felében sokat süthet a nap is. Délután kialakulhatnak kisebb záporok is (jóval kevesebb, mint a korábbi napokban) – főleg a Dunántúlon, s az ország középső harmadában. Ennek dacára 18, 22 fokos maximumokat mérhetünk – a többet a napos keleti területeken. Az ország keleti felében élénkülhet meg az északkeleti szél, a Dunántúlon mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban derült időben, immár gyenge légmozgás mellett 7, 11 fokos minimumokra számíthatunk.

Szombat: Erősen gomolyfelhős, de alapvetően napos időnk lesz, délután ismét többfelé alakulnak ki, főleg kisebb záporok (nagyobb eséllyel az ország keleti felén). 17, 20 fokos csúcshőmérsékletek várnak ránk, elsősorban keleten élénk (északkeleten helyenként erős) északkeleti szél fog fújni. Éjjel kezdetben csökken a felhőzet is, hajnalra, mérsékelt szélben 6, 11 fokig hűlünk.

Vasárnap: Erősen gomolyfelhős időben délután 17, 19 fokos maximumokat mérhetünk – ezen belül északkeleten lesz kicsit hűvösebb. Napközben kisebb-nagyobb záporok is kialakulhatnak - de  zivatarok legfeljebb az ország keleti harmadában. Mérsékelt, északkeleten élénkebb északkeleti szél fog fújni, legfeljebb a zivatarok környezetében erősödik meg a  légmozgás.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan, napról napra frissül!)

Figyelmébe ajánljuk