Lassan elfogy a szeptember – időjárás a héten

Nagyjából átlagos, néha kissé szeles, ritkán csapadékos szeptember végi időnk lesz a héten. Péntektől azért egy kicsit hűvösebbre fordulhat.

Még mindig sokan panaszkodnak arra, hogy idén – szemben a tavaly tapasztaltakkal – nem tartott ki egészen október elejéig a szép, szinte késő nyári idő. Mi több: ha visszaemlékszünk, már az augusztus vége is inkább ősziesnek tűnt. Csakhogy semmi sem garantálja, hogy a szeptembert mintegy kiemeljük az őszi hónapok sorából, s a nyár végéhez biggyesszük: ezt sem az utóbbi évtizedek éghajlati statisztikái, az azokból kibontakozó tendenciák, de még az utóbbi évtized mérései sem indokolják – a mostanában mért értékek sem nagyon térnek el az átlagtól, még ha szubjektív percepciónk ismét csak strandot, fecskét, bikinit követelne.

Ezek helyett most egy először tán egyhangúnak tűnő (a múlt hetet mintegy folytató), majd kissé változatosabbra forduló időjárást kapunk – a rövidnadrág már kevés, a nagykabát viszont egyelőre még bőven sok. A fázósak (no meg akik eszi, nem eszi alapon, a közösség nyomására úgy is megkapják a csőbe a forró vizet) már fűtenek, a többiek megpróbálják beosztani, ami a nyárról maradt. Ehhez még jön titkos hőtermelő gépezeteink produktuma (a legtöbb háztartásban még mindig a hűtőgép az egyik legnagyobb hőleadó), estére pedig remek családi programként elég néhány szem krumplit vagy pár darab tököt a sütőbe helyezni.

A konkrét időjárási szituációra térve: jelenleg (hétfőn) a Kárpát-medence egy nyugat-európai központú anticiklon peremén s részben egy nyugat-oroszországi középpontú ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el. Ez utóbbi felhőzete és csapadékzónája leginkább csak az északkeleti megyéket érintheti, de a középső országrészben, az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén egész nap erős északnyugati szél redukálja az amúgy sem combos hőérzetet. A keddi és szerdai átlagos hőmérsékleti napok után, amikor délutánra, igaz szinte pillanatszerűen 20 fok fölé is szökhet a hőmérő szála, csütörtökön egy jó fél napra jelentősen megenyhül. Legalábbis az ország déli kétharmadán biztosan: ekkor az országban átmenetileg többfelé közelítheti meg a csúcshőmérséklet a 25 fokot. Sajnos ezzel együtt észak felől jóval hűvösebb levegő áramlik hozzánk, s ennek kísérőjeként napközben északkeleten késő estétől a Dél-Dunántúlon várhatók esők, záporok, ritkábban zivatarok is. A péntek kifejezetten hűvös, mindenhol 20 fok alatti hőmérsékletű időt hoz – főleg a Dél-Dunántúlon további csapadékkal. A hétvégére is csak egy árnyalatnyit melegszik az idő – már csak kevés helyen érheti el a hőmérséklet a 20 fokot. A jövő hét pedig (a hétfőt leszámítva) már az október martaléka, de cseppet se bánkódjunk, hiszen (a természet nyújtotta árnyalatokat tekintve) az egyik legszínesebb hónap áll előttünk.

Kicsit enyhül

Hétfőn az ország nagyobb részén változóan felhős, de erősen szeles idő lesz – ez alól kivétel a végig hűvös-felhős és néha csapadékos északkeleti határszél, illetve a Dunántúl délnyugati része. Utóbbin 20 fok feletti, északkeleten viszont csak 16-18 fok körüli csúcsértékek várhatók, az ország nagy részén (így a főváros környékén) pedig 19-20 fok lesz ma a csúcs (aminél szubjektív hőérzetünk rendre kevesebbet mutat). Éjszaka északkeleten még mindig borult, néha csapadékos időre számíthatunk, máshol változóan felhős és többnyire szeles időben közepes mértékben hűvösödik hajnalra (10 és 13 fok közé – ennél kevesebb csak a derült és szélcsendes dunántúli tájakon lehet). Kedden teljesen átlagos ősz eleji időnk lesz: változóan felhős égre tekinthetünk fel, több-kevesebb napsütés mindenhol lehet (leszámítva megint csak a csapadékos északkeleti határszélt). Az északnyugati szél többfelé élénk, a középső országrészben továbbra is erős lesz – de estefelé mindenhol csillapul. A csúcshőmérséklet többnyire 21-22 fok körül alakul, csak északkeleten maradhat 20 fok alatt.

Szerdára virradóan kezdetben északkeleten várható újabb eső, zápor, de reggelre ott is kiderül. Máshol kevés felhő, gyengülő légmozgás várható – a minimumok ismét csak 8 és 13 fok között szóródnak. Szerdán csendes napunk lesz: nem túl élénk déli szelet tapasztalhatunk, s a délutáni hőmérsékleti maximumok ismét csak 19 és 22 fok között alakulnak. Csütörtök hajnalban 9 és 14 fok közé (azaz nem túl mélyre) hűl a levegő, napközben pedig átmenetileg, déli áramlással enyhébb levegő tölti ki a Kárpát-medence jó részét, ám eközben egy érintő hidegfront szakadozott felhőzete és gyér csapadékmezeje is megközelít minket észak-északkelet felől. A front előtt még magas, többfelé 24-25 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk – de az ebből a szempontból megint csak renitens északkeleten már a nap első felében is (kisebb mennyiségű) csapadék, felhős, hűvös és szeles idő lesz (20 fok alatti maximumokkal).

Csütörtök késő délutántól, estétől, pláne péntekre virradóan mindenhol megélénkül a szél, s ekkor már főképpen a Dunántúlon, annak is a déli részén számíthatunk változatos formájú és intenzitású csapadékra (helyenként zivatarokra is). A hajnali hőmérsékletek a beáramló hűvös levegő hatására sokfelé (pláne északon) már az öt fokot közelítik, s néhol ez alá is mehet a minimum – miközben a felhős, csapadékos Dunántúlon 10 fok körüli minimumok várhatók. Pénteken napközben ismét a Dunántúlon lehet több és vastagabb felhőtakaró, s arra továbbra is számíthatunk csapadékra, máshol változóan felhős idő lesz. A maximumok szinte mindenhol 20 fok alatt, de többfelé csupán 15 fok körül alakulnak. Szombatra virradóan ismét erősebben lehűl (4 és 10 fok közötti minimumok lesznek), napközben, inkább felhős időben, a péntekinél csak egy kicsit emelkedik jobban a hőmérséklet – s főleg a Dunántúlon továbbra is számítani lehet elsősorban futó záporokra. A délutáni hőmérséklet 16 és 19 fok között tetőzik (talán csak a déli határszélen lehet akár ennél melegebb). Vasárnapra virradóan (nagyobb bizonytalanság mellett) az északi országrészben lehet kisebb csapadék. Kicsit meg is enyhül: többnyire 8–13 fok közé hűlünk, de sehol se lesz 5 foknál kevesebb. A hét utolsó napján pedig változóan, sokfelé erősen felhős időben főleg kisebb esők és futó záporok alakulhatnak ki. A csúcshőmérséklet többnyire 15 és 19 fok között alakul - ennél egy árnyalattal magasabb legfeljebb a Dunántúl déli peremén lehet.

Figyelmébe ajánljuk