Még nyílnak a völgyben – időjárás a héten

E hétnek csak az eleje volt kellemesen langymeleg. A vénasszonyok nyara, ha lesz is, még odébb van.

A múlt hét legvégére (ahogy ígértük is) szépen megenyhült az idő: szombaton még csak a Dunántúl déli, délnyugati peremén, vasárnap már az ország nagyobbik részén. Ezen a napon átmenetileg viszonylag száraz levegő érkezett hozzánk, hétfőn azonban egy árnyalattal nedvesebbhez lesz szerencsénk – nem utolsósorban egy átvonuló (igaz, maximum futó záporokkal járó) gyenge hidegfrontnak köszönhetően. A délutáni hőmérsékletek viszont ezen a napon – e héten először és utoljára – nem csak hozzák a kora őszi papírformát, de már egy-két fokkal e felett is alakulnak.

Ám még szintén hétfőn késő este egy újabb, ezúttal jóval markánsabb rendszer is kopogtat nálunk – ennek megfelelően már éjfél előtt, egy átvonuló hidegfront hatására, intenzív csapadékhullás kezdődik a Nyugat-Dunántúlon, majd ez az éjszaka folyamán mind nagyobb területre terjed ki (többek között kora hajnalra a főváros térségére is). Ezzel az eddiginél jóval hűvösebb levegő zúdul be a Kárpát-medencébe – kedden sokfelé egyáltalán nem emelkedik napközben a hőmérséklet a reggelihez képest (esetleg még csökkenhet is). Az első csapadékhullámból kiadós eső várható, de azért keddre csillapul majd, cserébe megélénkül a szél – ahogy azonban derül, úgy lesz mind hűvösebb is a hajnal. Szerdán a délután második felében kezdődik újabb felhősödés (ez első körben megint csak futó záporokkal jár), és éjszaka egy újabb frontrendszer érkezik: ekkortól kezdve, majd csütörtökön folytatódva ismét sokfelé lehet eső, zápor – egészen csütörtök estig, amikor az ország túlnyomó részén eláll. A péntek és a hétvége ehhez képest kicsit csendesebb lehet, már ha a ritkán csillapuló északnyugati szelet és a futólag azért előforduló záporokat nem nézzük. A hőmérséklet terén sok jóra ne számítsunk: örülhetnek majd azok, akiknél legalább a 20-21 fokot megközelíti a délutáni maximum. Ráadásul most úgy tűnik: a jövő hét elején is ilyen, kissé hűvöske időnk lesz: igaz, ez már – az idő előrehaladtával csökkenő sokéves átlagok miatt – nem lesz sokkal kevesebb az ilyenkor várhatónál. A határozott évszakváltást, a hamarosan csillagászatilag is beköszönő őszt jelzi a mind többfelé jelentkező, esetleg makacsul megmaradó hajnali köd. A csillagászati szempontból vett napéjegyenlőségre amúgy papíron szeptember 22-én, vasárnap kerül sor, de valójában (többek között a Föld-tengelynek a Hold hatására bekövetkező „billegése”, a nutáció, továbbá a valódi tavasz- és őszpont ebből következő ingadozása) a jövő hét elején még egy-két perccel hosszabbak lesznek a nappalok az éjszakáknál.

Esős, majd kissé szeles

Hétfőn változóan felhős ég mellett, főleg az ország déli részén várható több napsütés – északon viszont a kezdeti napsütés után erősebb felhősödésre és futó záporokra számíthatunk. A csúcshőmérséklet az ország nagy részén 23 és 25 fok között alakul, de északnyugaton sokfelé csak 20-21 fok lesz. Késő este, éjszaka nyugat felől mind többfelé kezdődik esőzés – a borult időben, elsősorban a nyugati országrészben 15-16 fokig hűl a levegő, keleten viszont csak 10 fok körüli minimumok lesznek. Az esős idő kedden is folytatódik – ráadásul ekkor már az ország nagy részén, az intenzív légáramlás, az erős északnyugati lökések kíséretében bezúduló hűvös levegőnek köszönhetően, többnyire csak 12 és 17 fok között alakulnak a napközbeni hőmérsékletek (a Dunántúlon hűvösebb lesz, mint hajnalban). A Tiszántúlon még helyenként lehetnek 20 fok körüli maximumok is. Szerdára virradóra mindenhol eláll az eső, viszont igen hűvös lesz – mindössze 5 és 10 fok közötti minimumokkal.

Szerdán átmenetileg alább hagy a csapadékhajlam – azért kora délutántól előbb a Dunántúlon, majd az Alföldön is kisebb záportömbök teszik a tiszteletüket. Amúgy változóan felhős időnk s az élénk délnyugati széljárás tekintetében is mozgalmas napunk lesz, 14 és 20 fok közötti délutáni csúcsértékekkel, majd a délután második felétől ismét intenzív felhősödés kezdődik. Csütörtökre virradó éjjel megint többfelé lehet eső, esetleg zápor – 9 és 14 fok közötti minimumok mellett. Csütörtökön kezdetben sokfelé folytatódik a csapadékos idő, ám estefelé már valószínűleg mindenhol eláll az eső. Napközben 13 és 17 fokok közötti maximumok lehetnek, amit az erős északnyugati szélben még ennyinek sem érzékelünk. Péntek hajnalra a sokfelé ismét lassan kiderülő, ám párás időben, erősödő ködhajlam mellett 3 és 8 fokig hűl a levegő, majd napközben változóan felhős időben inkább futó záporok lehetnek – a csúcshőmérséklet 16 és 20 fok között alakul. Szombat hajnalban 7 és 12 fok közé hűl a levegő, a párás levegőben néhol köd is előfordulhat. Szombaton csapadék már kevés helyen várható, és egy árnyalatnyit enyhül az idő: 17 és 21 fok közötti maximumok lesznek. Vasárnap egy újabb hűvös (6–11 fokos) hajnalt követően a Kárpát-medencébe még mindig hűvösebb levegő érkezik – kevés helyen éri el a délutáni csúcshőmérséklet a 20 fokot.

Figyelmébe ajánljuk