Melegben is megázunk – Időjárás a héten

Keddtől még nyáron is derekasnak számító napok köszöntenek ránk. Örülni és félni is fölösleges: ez sem tart sokáig.

Ha eddig (mondjuk a változatos, frontokkal teljes múlt héten) hiányoltuk volna az első igazán nyárias napokat, akkor e hét elején, közepén lehet bennük részünk: déli áramlással meleg szubtrópusi levegő érkezik hozzánk, s szerdáig napról napra szinte töretlenül emelkedik a hőmérséklet. A hétfői, tipikusan késő májusi napot kedden már egy júniusi váltja: ekkor (délen és keleten még szerdán is) közel kerülhetünk a 30 fokhoz. Mindehhez szerdára virradóan egy viszonylag enyhe, de többfelé záporos éjszaka társul.

A változatosságról már kedd késő estétől, pláne szerda hajnaltól kezdve kiterjedt zivatartömbök gondoskodnak: ekkor nemcsak meleg, de nedves, labilis levegő lesz felettünk. Szerdán délután valószínűleg még csak a Dunántúlon és északon esik vissza a hőmérséklet, főleg a zivatarok környezetében, keleten, délen egész nap marad a korán jött nyár. Estére megérkezhet a Kárpát-medence nyugati része fölé az a hullámzó, felettünk leparkoló frontrendszer, amely napok szívós munkájával, nyugatról keletre hatolva véget vet a meleg nyári időnek – pont a háromnapos ünnep beköszöntére végez a munkával. Így azután az ország mind nagyobb részén fokozatosan visszatérünk a tavaszba, annak is a tipikus májusi szakaszába (a Dunántúlon néha egészen kora tavaszig hátrálnak az időben), mindez sok-sok, főleg záporos csapadékkal körítve, amelyből vasárnapig minden nap kapunk egy kisebb-nagyobb adagot.

Csütörtökön azért az ország keleti harmadán kifejezetten nyári napot írunk, máshol azonban a 18, de nyugaton a 15 fok sem lesz meg. A péntek keleten a májust, de nyugaton csak az áprilist idézi, szombaton északkeletre tér vissza a 25 fokos meleg. Vasárnap kora délutánra pedig átmenetileg mindenhol melegszik az idő, csak azután a záporok, zivatarok is visszatérnek, s hétfőn is hűvös lesz.. A nyugati/keleti megosztottság kezdetben még a háromnapos ünnep alatt marad, majd lassan elenyészik: azon az áron, hogy mindenhonnan eltűnik a kora nyárnak még a maradéka is..

Kicsit monszun

Hétfő: Délután napos időben, mérsékelt vagy gyenge déli szélben 21, 25 fokot mérhetünk. Hajnalban derült időben 10, 15 fokig hűl az idő.

Kedd: Napos idő, nyári meleg várható: délután zömmel 26, 29 fokos maximumokkal; délen, keleten többfelé is közel kerülünk a 30-hoz! Élénk déli szél fog fújni. Késő délutántól egyre többfelé számíthatunk kisebb záporok, zivatarok kialakulására. Éjszaka is számíthatunk további záporokra (főleg északkeleten, ahol masszívabb csapadékzóna alakul ki), de hajnalban is mindössze 14, 18 fokig csökken a hőmérséklet (ennél kevesebb csak Észak-Dunántúlon lesz).

Szerda: az ország nagyobb részén tovább melegszik az idő, kora délután élénk déli szélben már 27, 32 fok is lehet, ám északon és nyugaton (ahol 25, 26 foknál amúgy sem lesz több) egyre több lesz a gomolyfelhő, s kezdetben északkeleten és a Dunántúlon, késő délután pedig már a középső országrészben (Budapest környékén), de helyenként a keleti országrészben is kiterjedtebben alakulnak ki záporok, s akár intenzívebb zivatarok. Ezek környezetében erőteljesen visszaesik a hőmérséklet, s a Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél. Éjszaka a Dunántúlon és északon, északkeleten még várhatók további zivatarok. Hajnalra keleten, délkeleten csak 16, 18, de az ország nagyobb részén 11, 15 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Keleten kora délután 22, 26, de a napos északkeleten akár 28, 30 fokot is mérhetünk – ehhez képest ország nagyobbik, nyugati részén (és ide tartozik a főváros környéke is) nem lesz több 14, 20 foknál (különösen a Nyugat-Dunántúlon lesz hűvös). Országszerte felhős, esős, záporos idő lesz és zivatarok kialakulása sem kizárt. Többnyire élénk északnyugati szél fog fújni - keleten kora délutánig még a déli szél lesz a domináns. Éjszaka is sokfelé várható konvektív, záporos csapadék, hajnalra mindenhol élénk, nyugaton erősebb szélben többnyire 12, 15 fokig hűlünk (a Dunántúlon lesz a hűvösebb), de délkeleten ennél melegebb is lehet.

Péntek: Továbbra is megmarad az övezetesség: nyugaton csak 12, 15 fok lesz, középen (pl. Budapesten) 16, 18, de az ország keleti harmadán, pláne délkeleten akár 19, 22 fok körüli maximumokat is mérhetünk. Sok lesz a felhő felettünk, és többfelé (kezdetben bárhol, később főleg a nyugati és középső országrészben) várható konvektív csapadék. Különösen a Nyugat-Dunántúlon fújhat erős északi szél, de keleten is igen élénk, északkeleten viharos lökésekkel kísért szelet tapasztalhatunk (ott északkeleti irányú) légmozgás várható. Estétől az ország nagyobb részén folytatódik a csapadékos idő. Hajnalban, szeles időben többnyire 11, 13 fok lesz a minimum (délkeleten lehet ennél kicsit melegebb).

Szombat: Még mindig csapadékos, szeles időben lesz részünk. A Nyugat-Dunántúlon rendkívül hűvös lesz: a 12, 16 fokot még ennyinek sem érezzük az igen erős északnyugati szélben, a szintén esős, záporos (és mérsékelten-élénken szeles) középső országrészben és az Alföld nagy részén (záporok, zivatarok mellett) 17, 22, de északkeleten 24, 25 fok is lehet. Késő délutántól délnyugat felől csökken a felhőzet, éjfél után, pláne hajnaltájt szinte már mindenhol eláll az eső. Nyugaton marad erős a szél, s hajnalra 10, 14  fokig hűl a levegő hőmérséklete.

Vasárnap: Pünkösdre mérséklődik, de megmarad a hőmérsékletekben mutatkozó zonalitás: többnyire 19 és 23 fok közötti maximumok várnak ránk, ám a Nyugat-Dunántúlon és részben az északkeleti hegyvidéken nem lesz több 16 foknál. Átmeneti szünetet követően a délután derekától kelet felől megint többfelé várható záporeső, zivatar -  késő estig főleg a középső és a keleti országrészben.  Igen élénk, a Dunántúlon északkeleten kifejezetten erős északi szél fog fújni. Éjszaka országosan is mind többfelé várhatók további záporok, hajnalra 12, 16 fok várható, még mindig élénk szélben.

Hétfő: Pünkösd második napján változóan felhős időben többnyire 16, 21 fokokat mérhetünk, talán Szatmár-Beregben, a Felső-Tisza-vidéken lehet ennél több. Zömmel csapadékos idő lesz: az országban sokfelé várhatók további esők, záporok. Élénk északi szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?