Szeszélyes nagyhét – Időjárás a héten

Némileg mozgalmas lesz ez a hosszú hét – frontátvonulással, többszöri csapadékkal, széllel. Egy kis melegedés a hét második felében várható.

Nem sokat vacakol velünk a természet – ezúttal rögtön hétfőn belehúz. Alig ocsúdunk fel a mögöttünk hagyott kellemes hétvége okozta kábulatból, máris a nyakunkon terem egy gyors mozgású hidegfront, mely estig sokfelé okoz mindenféle csapadékot, jórészt záporokat, néhol kimerítő, bőséges adagban is. Ehhez persze derekas szél is járul, mely a következő napokban csak lassan csillapul (a hidegfront befutását megelőző, illetve követő viharos eseményekről itt olvasható frissen, hétfő hajnalban kiadott prognózis). Ráadásul a labilisabb, nedves és kissé hűvös levegő utánpótlása csak nem akar elapadni: napról napra újabb és újabb záporok szórakoztatnak minket, a gyakran változó égképhez pedig viszonylag alacsony napi hőmérsékleti maximumok is járulnak – különösen kedden és szerdán (meg azért még csütörtökön...) lesz hidegebb pár fokkal még a sokévi átlagnál is.

A hétvége felé haladva legkorábban csütörtöktől, de inkább péntektől már némileg melegebb és átmenetileg kissé stabilabb levegő érkezése várható – a csúcshőmérsékletek többfelé ismét a húsz fokot közelítik majd, csütörtökön-pénteken pedig némileg kevésbé kiterjedten várhatók (elsősorban futó) záporok.

De jaj, ne képzeljük, hogy ez a relatív melegedés majd a napsütés egyöntetű uralmát hozza magával – nagyobb a valószínűsége, hogy a hosszú hétvégén, így húsvétvasárnap és húsvéthétfő alatt sem ússzuk meg a záporokat, néhol a makacsabb esőt sem (az ünnepi időjárás nagy bizonytalanságára való tekintettel a napi bontású prognózist is rendszeresen frissítjük majd).

Húsvét előtt

Hétfőn a hidegfront érkezése előtt délen kora délután még húsz fok közelébe emelkedik a hőmérséklet – északon ekkorra már (még a front előterében!) kiterjedten záporok várhatók, és itt a nyugatias (előbb délnyugati, később inkább északnyugati) szél is megerősödik (errefelé maximum 16-17 fok lehet, majd ez is rohamosan csökken). Délután közepére, a voltaképpeni front megérkezésével a zápor-, zivatartömbökből összefüggő csapadékmező alakul ki, amely dél felé halad – kora este már elsősorban itt várható újabb záporos csapadék, helyenként zivatar, s itt is megerősödik a szél (de a viharos széllökések északon és délután várhatók!). Estefelé északon akár a felhőzet is felszakadozhat – délen és keleten elsősorban az éjszaka első felében további záporok várhatók. Hajnaltájt gyengül a légmozgás, és a felhőzet csökkenése nyomán a beáramlott hidegebb levegő és az erős kisugárzás kombinációja ismét alacsony hajnali maximumokat eredményez: úgy 1, 6 fokokat. Kedden hűvös és többnyire (a szinte szélcsendes északkeleti régió kivételével) erősen szeles idő lesz, ráadásul sok lesz a felhő, s mind a Dunántúlon, mind keleten kiterjedten várhatók újabb záporok, különösen a délután során (legkevésbé talán a déli régióban). A maximumok ezen a napon mindössze 9 és 14 fok között alakulnak. Szerdára virradóan (átmenetileg csökkenő csapadékhajlam, kisebb záporok mellett) elég hűvös lesz: mindössze 0, 6 fok, sőt északkeleten néhol talaj menti fagy – a melegebb értékek viszont az erősen szeles Dunántúlon várhatók.

Szerdán napközben ismét sokfelé lehetnek újabb záporok (alkalmanként azért a nap is kisüthet). Délután a Kelet-Dunántúlon illetve a Duna mentén egy összeáramlási zóna alakul ki és itt várható csapadék.  A Dunántúlon az északi, máshol az északkeleti szél lesz erős, néhol viharos. A délutáni maximumok 10 és 15 fok között alakulnak. Csütörtök hajnalban ismét meglehetősen hűvös lesz: mindössze 2, 6 fok várható. Még ekkor is, ahogy a nap első felében az ország nagy részén továbbra is erős északkeleti szél fúj majd (délután már csak a nyugati határszélen és északkeleten marad erős)  - délen és keleten pedig újabb esők, záporok várhatók.  Napközben már leginkább csak délen (illetve kezdetben keleten is) lehetnek újabb záporok, máshol felhős-napos idő várható – ám az északkeleti szél országszerte még mindig erős, többfelé viharos lesz. A napi maximumok már 11 és 17 fok között alakulnak – az Alföldön lehet melegebb! Csütörtök estétől sokat gyengül a légmozgás, péntekre virradó éjszaka csapadék sem nagyon várható – 1 és 6 fok annál inkább (sajnos északon néhol talaj menti fagy is). Pénteken napközben inkább több, mint kevesebb napsütésben is reménykedhetünk, s a légmozgás is gyenge lesz (kivéve tán az Alpokalján). A hőmérsékleti maximumok már elérhetik a 15 és 20 fok közötti tartományt – ismét csak az Alföldön lehet melegebb. A délután második felében azután éppen ide érkezik a Balkánon serénykedő mediterrán ciklon felhőzete -  főként keleten várható eső, zápor. Szombatra virradóan a változóan felhős égből előbb futó záporok fordulhatnak elő, majd hajnalban kiterjedtebb csapadéktömb jelenik meg a Tiszántúlon, s reggeltől a csapadéktömb tovább nyomul előre nyugat felé - a felhős időben nem lesz hideg 5 és 10 fok közötti minimumokkal számolhatunk..

Szombaton zömmel erősen felhős és többnyire esős, záporos idővel számolhatunk: a napi maximumok csak 15 fok körül alakulnak. A középső országrészben és a Dunántúlon a nap első felében, délelőtt lehet némi esőszünet (itt néhol átmenetileg megközelítheti a hőmérséklet a 18-19 fokot is).  A ciklontevékenység azonban nem áll le: kelet felől a már említett, kiterjedt csapadéktömb érkezik, s ebből először (délelőtt) az Alföldön, majd déltől kezdve nyugatabbra is mind többfelé kezd intenzíven esni és a hőmérséklet is visszaesik. Az ország északkeleti harmadában igen erős északkeleti szél fog fújni, ami késő délutánra mérséklődik - a Nyugat-Dunántúlon viszont az északnyugati szél lesz igen élénk. Vasárnapra virradóan kezdetben sokfelé, majd inkább délen és nyugaton várható további csapadék, hajnalban 4, 9 fok várható. Húsvét első napján változóan felhős idő lesz - néha még a nap is előtűnik, s a nap első felében inkább csak futó záporok fordulnak elő - miután ezek elvonulnak, általában gyorsan fel is szakadozhat a felhőzet. Kora délutántól kezdve (előbb a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze déli részén, majd máshol is) már kiterjedtebben várhatók akár intenzívebb záporok is. A maximumok legfeljebb néhol közelíthetik meg a 20 fokot, többnyire 15 fok körüli értékek várhatók - északkeleten lehet élénkebb délkeleti szél. Késő estére előbb mindenhol eláll az eső, éjjel illetve hajnalban, legfeljebb a Dél-Dunántúlon lehetnek újabb záporok - hajnalban 4, 9 fok lehet. Húsvéthétfőn kezdetben tovább tart az esőszünet, napközben azután újabb záporokra, sőt néhol kiterjedt csapadékhullásra is számíthatunk - délelőtt és kora délután főleg a (Nyugat-)Dunántúlon és északkeleten: az ország középső kétharmadán délutánig még megússzák szárazon a húsvétozók. Nem lesz hideg: a napi maximumok kora délutánig többnyire 18, 23 fok körül állnak be (a locsolók kicsit korábban). A délután második felében azután már kiterjedtebb záporok, sőt zivatarok is várhatók (talán csak a délkeleti országrész kivételével) - s ez az idő folytatódik keddre virradóan is.

Figyelmébe ajánljuk