Durvul a medvehelyzet a szomszédban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 8.

Katasztrófa

A román kormány lelövetné a lakott területre merészkedő, agresszív példányokat.

A román kormány lehetővé akarja tenni a lakott területekre bemerészkedő agresszív medvék kilövését, erről a kabinet csütörtökön első olvasatban vitatott meg egy sürgősségi kormányrendeletet, amelyet Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter reményei szerint jövő héten el is fogadnak.

A kabinet csütörtöki ülése után a miniszter ismertette a rendelettervezetet. Leszögezte, hogy az a lakott területekre bemerészkedő medvék eltávolításának módozatait szabályozza, az erdőben levő medvékre nem terjed ki. Kifejtette, hogy a vad eltávolítása esetében a fokozatosságot veszik figyelembe, először megpróbálják elkergetni különböző zajokkal. Ha a medve sem az embertől, sem a zajoktól nem ijed meg, és fennáll annak a veszélye, hogy támadhat, akkor elkábítják és elhelyezik egy másik régióba. Amennyiben a vad közvetlen veszélyt jelent az emberekre, agresszív, vagy többször visszajárt a településre, és az áthelyezése sem jelentett megoldást, akkor elaltatják vagy kilövik.

 A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendelettervezet szerint továbbra is a 112-es sürgősségi számot kell hívni, az állat eltávolításáért egy négytagú testület felel, amelyet az érintett közigazgatási egység egyik képviselője, egy csendőr, egy vadász és egy állatorvos alkot. Az állatot akkor lehet kilőni, ha a négy személyből legalább hárman ezt szükségesnek tartják a konkrét helyzet ismeretében.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy már jövő héten elfogadják a rendeletet, amely azonnal hatályba léphet. A miniszter újságírói kérdésre válaszolva elutasította azt a felvetést, hogy ez a beavatkozás a romániai medveállomány kiirtásához vezethet, szerinte ettől nem kell tartani. Emlékeztetett, hogy egy évekkel ezelőtt készült becslés szerint Romániában 6400-7200 medve élhet. Hangsúlyozta, hogy ezzel a beavatkozással a lakott területeket akarják megvédeni, hiszen az emberek és javaik biztonságának szavatolása alkotmányos kötelezettség az állam számára.

Romániában az elmúlt években elszaporodtak a medvetámadások, miután 2016-ban az akkori kormány betiltotta a medvevadászatot, védett állattá nyilvánítva őket. Azóta egyre több riasztást kapnak a hatóságok a lakosoktól, miután a településekre is bejárnak élelem után kutatva. A támadások jelentős része a többségében magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében történik.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.