Először kapta el ember emlős állattól a madárinfluenzát

  • narancs.hu
  • 2024. április 2.

Katasztrófa

Texasban, egy tehéntől.

Madárinfulenzával fertőződött meg egy ember Texasban, miután a vírussal fertőzött tehenekkel érintkezett.

Ez az első eset, hogy ember emlős állattól kapta el a vírus H5N1 nevű altípusát

írjaNewScientist. Az Amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC) közlése szerint az illető egyetlen tünete a szemgyulladás, vírusellenes gyógyszereket kap és lábadozik.

Múlt héten öt amerikai államban – Texasban, Kansasben, Michiganben, Új-Mexikóban és Idahóban – mutatták ki teheneknél a vírus H5N1 változatát. Egyelőre nem világos, hogyan betegedtek meg, de az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint úgy tűnik, hogy a vírust egymástól kapták el az állatok. Korábban csak olyan eseteket igazoltak, amelyekben fertőzött madarakról terjedt emlősökre a vírus

A mostani eset ellenére a CDC szerint a madárinfluenza elkapásának kockázata a legtöbb ember esetében továbbra is alacsony, a fertőzött madarakkal vagy más állatokkal szoros kapcsolatban álló embereknél viszont nagyobb a kockázat. Bár a pasztőrözött tej továbbra is biztonságos, kerülni kell a nyers tejtermékek fogyasztását – figyelmeztettek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk