Koronavírus: akár a világ lakosságának 60%-át is megfertőzheti

  • narancs.hu
  • 2020. február 11.

Katasztrófa

Ilyen fertőzöttség mellett az 1%-os halálozási arány is elképesztően sok emberélettel járhat.

Ha nem sikerül megállítani, a koronavírus akár a világ lakosságának kétharmadát is megfertőzheti - nyilatkozta Gabriel Leung, Hongkong vezető járványügyi szakértője. Leung azután beszélt a horror-forgatókönyvről, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke arra figyelmeztett: a vírus legutóbbi ádozatai, akik úgy fertőződtek meg, hogy előtte nem is jártak Kínában, a jéghegy csúcsát jelenthetik.

A WHO metaforáját továbbvive az epidemológus arról beszélt, hogy a legfontosabb feladat most a jéghegy méretének és alakjának megállapítása. A szakértők szerint egy fertőzött átlagosan 2,5 embernek adja tovább a vírust, így annak támadás aránya 60-80% lehet. "A világ népességének 60%-a szörnyen nagy szám" - jelentette ki Leung a Guardiannek.

Ilyen fokú fertőzöttség mellett az 1% közeli halálozási arány is elképesztő emberáldozatokat követelhet. Épp ezért a szakember azt fogja javasolni a WHO-nak, hogy először meg kell állapítani, pontosan mekkora jelenleg a járvány, ezt követően pedig azt kell vizsgálni, hogy a Kínában végrehajtott drasztikus intézkedések célt értek-e. Ha igen, akkor szerinte más országoknak is meg kell fontolni ezek bevezetését.

A koronavírus áldozatainak 99%-a Kínában fertőződött meg, így még mindig inkább egy helyi problémáról van szó, - azonban egy olyanról, amely hatalmas veszélyt jelent az egész világra nézve - mondta el Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója. Kínában a jelentések szerint a mai napig 42,708 ember fertőződött meg és 1,017-en haltak bele a járványba.

Via Guardian

Figyelmébe ajánljuk