Jászszentlászló

Barátokkal, hendikeppel – így verték meg a Fideszt

  • narancs.hu
  • 2013. április 8.

Kis-Magyarország

Csaknem kétszeres szavazati aránnyal győzte le a Bács-Kiskun megyei Jászszentlászló független polgármesterjelöltje a nagy erőkkel támogatott fideszes jelöltet a tegnapi időközi polgármester-választáson. Annak jártunk utána, mi a győztes Nagy András titka.

Az április 7-i időközi polgármester-választáson a függetlenként induló Nagy András vállalkozó a szavazatok 63,4 százalékának (869 voks) megszerzésével győzte le a Fidesz jelöltjét, Bálintné Bajnóczi Editet. (Utóbbi csak 501 voksot szerzett.) Az időközi választásra azt követően került sor, hogy a korábbi polgármestert, Kiss Melindát járásihivatal-vezetőnek nevezték ki.

Charlie is fellépett
A kormánypárt népszerűségét tekintve a választási eredmény különösen annak fényében váratlan, hogy a szavazás előtti napokban a Fidesz saját jelöltjének sikere érdekében milyen nagy erőket mozgatott meg. A Horváth Charlie koncertjével egybekötött rendezvényen felszólalt Lezsák Sándor házelnök, aki Platónt idézve arról beszélt, hogy a bölcs polgárok részt vesznek a közéletben, nehogy a buták irányítsák őket. Megjelent továbbá a Fidesz Bács-Kiskunban legerősebb embere, a Bács megyei kormányhivatal-vezető, Kerényi János is. A kampánynagygyűlés ugyanakkor nem volt zavartalan: miután az önkormányzat pénzén rendezett eseményen az ellenjelölt Nagy András – bár megjelent és bemutatkozott – nem kapott szót, ezért sokan demonstratív Fidesz- és kormányellenes szavak kíséretében hagyták el a művelődési ház épületét.

Képünk csak illusztráció


Képünk csak illusztráció

Fotó: MTI

Nagy András a magyarnarancs.hu-nak úgy fogalmazott: nem a Fidesz legyőzése volt a célja. „Néhány barátommal összefogva, sokak biztatására vállaltuk, hogy olyan programot alkotunk, amelynek célja a nyugodt közélet és a település fejlesztése. Aztán csak tettük a dolgunkat: rengeteg emberrel beszéltünk, ismertettük az elképzeléseinket, és erre szavaztak nagy többséggel és bizalommal a falubeliek.” Nagy András abban látja a két program közti különbséget, hogy az embereknek elegük van az állandó pártoskodásból: nyugalmat és békét akarnak, munkát a közösség érdekében, és nem kíváncsiak a felkorbácsolt indulatokra.

Ellenkampány is volt

Indulatból már csak azért sem lehetett hiány Jászszentlászlón, mert egy telefonos „közvélemény-kutatás” során a Fidesszel szemben induló független jelölt ellen hangoló kérdések is elhangzottak. Ezek egyike azt sugallta: Nagy Andrásnak bedőlt a cége, ezért anyagi okok miatt kell neki a polgármesteri cím. Az érintett nem akarta kommentálni a kampány eseményeit, csupán arra hívta fel a figyelmet: az 1991-ben alapított cégének minden évben nyilvánosak a mérlegadatai, és ezekből kiderül, hogy még sosem volt veszteséges évük.

A településen ugyanakkor sokan biztosak abban, hogy nemcsak Nagy András mellett, hanem Kapus Krisztián ellen is szavaztak az emberek. A faluból származó kiskunfélegyházi polgármesterről (akinek különböző ügyeiről már többször cikkeztünk mi is) helyi és környékbeli forrásaink azt mondták: „a falu nyakán ül”. Úgy értesültünk, hogy a hozzá közel álló korábbi polgármester asszonyt, Kiss Melindát azért helyeztette át a kistérséghez, továbbá azért indíttatott viszonylag ismeretlen jelöltet, hogy 2014-ben ő indulhasson Jászszentlászlón községvezetőnek. A faluban viszont Kapus Krisztián ma már nem népszerű, így a jelöltje sem lehetett az. (A kis-kunsag.hu írása szerint Kapus Krisztián bejelentést tett kampánycsend megsértése tárgyában a helyi választási irodánál, miszerint Nagy András Facebook-oldalán megosztotta a hvg.hu cikkét a jászszentlászlói időközi választásról, s ez szerinte egyértelműen befolyásolhatja a szavazókat.)

Lapunk hétfő délutánig próbálta megszólaltatni Kapus Krisztiánt és Bálintné Bajnóczi Editet, de utóbbi elérhetetlennek bizonyult, előbbi pedig ezúttal nem reagált megkeresésünkre.

Figyelmébe ajánljuk