Kazincbarcika

Elhúztak az orvosok – megszűnhet a belgyógyászati osztály

  • Kovács István
  • 2013. április 5.

Kis-Magyarország

Nem jelentkeznek orvosok a létszámproblémával küzdő kazincbarcikai kórház álláshirdetéseire. Ez végzetes is lehet, hiszen most a belgyógyászati osztály 40 ágyáért mindössze két szakorvos felel. Eközben Daher Pierre kórházigazgatót érzékeny személyiségi adatok megsértéséért perelik.

Hamarosan bezárhatják a kazincbarcikai kórház belgyógyászati osztályát – értesült lapunk intézményi forrásokból. Úgy tudjuk, a tavaly komoly átalakításon átesett intézmény (erről később) 40 ágyas belgyógyászati osztályán dolgozó nyolc orvosból hat távozott a közelmúltban. Nem csak a belgyógyászaton rossz a helyzet: a sebészeten például három nyugdíjas orvos látja el a járóbeteg-rendelést, fekvőbeteg-ellátás pedig már nincs. Daher Pierre főorvos-igazgató a magyarnarancs.hu megkeresésére megerősítette az értesülést: valóban vannak létszámgondjai a kórháznak. A Fidesz országgyűlési képviselője elismeri, hogy a belgyógyászaton dolgozó két orvos kevés, a jelenlegi helyzet hosszú távon nem tartható fenn. Ahhoz, hogy a működési előírásnak megfeleljen az intézmény, legalább még két orvost kellene felvennie. Daher Pierre számos hirdetést adott fel az üres állások betöltésére, de eddig nem volt jelentkező. Daher abban bízik, hogy hamarosan megoldódik a probléma, és az orvoshiány miatt nem kell bezárni a belgyógyászatot. A kórházi osztályon kialakult helyzetről megkérdeztük az intézmény üzemeltetését végző Debreceni Egyetem Kft. ügyvezetőjét, ám Buszlai Krisztián kijelentette, hogy a tulajdonosok részéről nincs felhatalmazva nyilatkozattételre.

Rendesen átszabták

Tavaly az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hozott határozatot az aktív kórházi ágyak számáról, és ez az intézkedés negatívan érintette Kazincbarcikát: júliustól 140 kórházi ágyat szüntettek meg a 180-ból (erről szóló cikkünket itt olvashatják, de megírtuk azt is, hogy a kórházösszevonások és átszervezések után lett a kazincbarcikai kórház igazgatója Daher Pierre). Az átszervezések után megszűnt a nőgyógyászat, a gyermekfekvőbeteg-ellátás, a sebészeti fekvőbeteg- és a szemészeti osztály is Kazincbarcikán, ezek az osztályok Miskolcon, Edelényben, illetve Ózdon érhetők el a helyiek és a környékbeliek számára.

A kazincbarcikai kórház


A kazincbarcikai kórház

Fotó: MTI

Az ágyszámcsökkentés hírére még júniusban „Összefogás a kazincbarcikai kórházért” elnevezéssel – ma már 7200 fő követőt számláló – csoport szerveződött a legnagyobb közösségi oldalon, s a csoport tagjai tüntetést szerveztek az intézmény színvonalának megtartásáért. „Mivel 80-100 ezer ember egészségügyi ellátásában jelentett minőségi romlást a pénzelvonás, találkozót kezdeményeztünk Szócska Miklós államtitkárral. Helyette kaptunk egy sablonszöveget, amit nem fogadtunk el, majd helyettese, Cserháti Péter fogadott minket” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu-nak Czipfelné Krisztián Katalin szervező. A helyettes államtitkárral folytatott egyeztetés azonban eredménytelen volt, majd a találkozás után – Czipfelné értelmezésében – Cserháti elérhetetlen volt számukra. Épp ezért továbbra is bombázták megkeresésükkel az államtitkárságot, mire válaszul kijelöltek egy összekötőt, Daher Pierre akkori edelényi kórházigazgató személyében, akit ősszel kineveztek a barcikai kórház igazgatójává is. Választ azonban tőle sem kaptak a kérdéseikre, sőt Czipfelné szerint már korábban is volt néhány kemény szóbeli csörtéjük Daherrel. Nemrég pedig – legalábbis Czipfelné szerint – tettlegességig fajult köztük a véleménykülönbség, ezt azonban Daher azonnal cáfolta. Az eset két feljelentéssel zárult: az igazgató garázdaság miatt tett feljelentést, Czipfelné pedig bántalmazással vádolja Dahert. Mindkét ügyben elindult a nyomozás.

Egy eset utóélete

Czipfelné a magyarnarancs.hu-nak elmondta: hangfelvételt is készített az afférról, amit a rendőrségi meghallgatáson bizonyítékként akar felmutatni. Az eset után ráadásul Daher Pierre az MTI-nek úgy nyilatkozott: az őt rágalmazó asszonyt, azaz Czipfelnét korábban pszichiátrián kezelték. Czipfelné nem titkolja, hogy 2003-ban három hétig valóban kezelték depresszió gyanújával Izsófalván, de úgy gondolja, ez az információ – mivel érzékeny személyi adat – nem tartozik a nyilvánosságra, ezért emiatt is megtette a feljelentést Daher ellen. A BAZ Megyei Rendőr-főkapitányság lapunkkal közölte: mivel Daher Pierre országgyűlési képviselő, a főügyészség folytatja le a nyomozást a személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt. (A bántalmazás ügyében már a megyei bíróságon folyik eljárás.)

Czipfelné kedden egy közösségi oldalon közölte: jogi képviseletét Magyar György látja majd el.

Figyelmébe ajánljuk