Sarkad

Büntetlenül lopott az önkormányzati képviselő

szerző
Bod Tamás
publikálva
2012. szept. 14., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy részeg önkormányzati képviselő elvitte a Tesco árazógépét. Az ügyészség szerint nem állítható, hogy nem lopott, de – mivel tagadja – nem emeltek vádat. Jogi abszurd Békésből.

Minden január 12-én kezdődött: kora délután Murok Ferenc (akkor még fideszes önkormányzati képviselő, a sarkadi testület pénzügyi bizottságának elnöke) Balogh Ákossal együtt elment vásárolni a sarkadi Tesco áruházba. A későbbi rendőrségi nyomozás adataiból tudjuk, hogy a helyszíni kamerafelvétel szerint Murok 13 óra 31 perckor az üzletben odasietett egy őrizetlenül hagyott bevásárlókocsihoz, és abból kivette, majd nem sokkal később zsebébe tette az 56 ezer forint értékű árazókészüléket. Ezt később a pénztárnál való fizetéskor nem mutatta fel, és így sétált ki az üzletből. Később, a parkolóban a kocsiba szállva, az utánasiető alkalmazott azon kérdésére, hogy „van-e nála valami, ami nem az övé?”, nem tudott válaszolni. Murok nem adta vissza a készüléket, és társával együtt távozott a helyszínről. Az áruház viszont feljelentést tett, így a sarkadi rendőrkapitányság Murok és Balogh ellen lopás alapos gyanúja miatt eljárást indított. Mint utóbb kiderült: sikertelenül.


Három változat
Első vallomásában Murok Ferenc – aki az eset kirobbanása után fideszes tagságáról igen, a képviselői posztról azonban nem mondott le – azt vallotta, hogy nem szándékosan vitte ki a készüléket az üzletből. Ehhez hozzátette, hogy a cselekmény elkövetésekor ittas volt, másrészt inzulinadagja is kimaradt, ezért fordulhatott elő, hogy magához vette az áruház tulajdonában lévő árazógépet. Utóbb azonban megváltoztatta vallomását. Eszerint próbára akarta tenni a Tesco biztonsági embereinek éberségét. Végül – harmadik variációként – azt állította, hogy a pénztárnál egyszerűen elfelejtette a zsebéből elővenni a gépet.

Képünk csak illusztráció!

Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI – Krizsán Csaba

A rendőrségi eljárás és vádemelési javaslat után a Gyulai Városi Ügyészség kétszer veselkedett neki, hogy minősítse a történteket. A vádhatóság a gyanúsítottakkal szemben mindkétszer megszüntette az eljárást.
Először alig két héttel a történtek után, 2012. január 31-én jutott erre a következtetésre a gyulai ügyészség. A határozat ellen a sértett Tesco panaszt terjesztett be, amelyet a Békés Megyei Főügyészség részben megalapozottnak talált. Ezért a korábbi megszüntető határozatot hatályon kívül helyezte, és a tényállás részletesebb felderítésére utasította a Gyulai Városi Ügyészséget. Ez további gyanúsítotti kihallgatást, szembesítést és igazságügyi orvos szakértő kirendelését jelentette.


Semmi sem biztos
Azt minden tanú megerősítette, hogy Murok az események idején ittas volt. Az is kiderült, hogy a vásárlás előtt a képviselő fél liter tömény szeszes italt fogyasztott. Az orvos szakértő azt állapította meg, hogy a gyanúsított a bűncselekmény elkövetésének időpontjában magasvérnyomás-betegségben, gócos agyállomány-elhalásban, általános érelmeszesedésben, magas zsírvérűségben és a cukorbetegség szemszövődményeiben szenvedett. A szakértő szerint a gyanúsított esetében dokumentumokkal bizonyítható agyi infarktus, átmeneti agyi keringési zavar, magas vércukor- és alkoholszint együttesen előidézhettek enyhe tudatzavart.
A Gyulai Városi Ügyészség szerint a lopás bűncselekményének megállapításához számos törvényi feltétel együttes megléte szükséges. A legfontosabb ezek közül az eltulajdonítási szándék. A beszerzett adatokból azonban a vádhatóság szerint nem lehet azt az egyértelmű következtetést levonni, hogy Murok az árazógépet az eltulajdonítás szándékával vette ki egy kosárból, tette zsebre, majd vitte ki az áruházból. Az ügyészség szerint erre bizonyíték (!) a képviselő vallomása is, aki mindannyiszor azt mondta, nem akarta ellopni az adathordozót. A nyomozás megszüntetéséről szóló ügyészségi határozatból kiemelnénk egy mondatot, a végső indoklást: „Ezen körülmények alapján az sem állítható, hogy Murok Ferenc gyanúsított nem tulajdonította el az adathordozót, azonban a felsorolt indokok miatt kétséget kizáróan nem bizonyítható.” (A bolti lopásokra vonatkozó, megszigorított szabályozásról keretes írásunkban olvashat.)


Bizonyíték nincs

Mindezek alapján az önkormányzati képviselővel szemben bizonyíték hiányában szüntette meg az eljárást a vádhatóság. Részben más indokok miatt ugyanígy tett társa, Balogh Ákos esetében is.
Murok Ferenc a nyomozás során elmondta, hogy az adathordozót az üzletből történt kivitel után akkor „észlelte először”, amikor beszállt a Balogh vezette kocsiba, mert ott „elővette a zsebéből, a két ülés közé helyezte, majd állítása szerint megfeledkezett róla”. Tíz perc múlva visszavitte az árazógépet az áruházba. Így a kár megtérült. A nyomozás költsége 21 ezer forint lett – ez az összeg azonban most már az államot terheli.

Rossz világ a bolti tolvajokra
Még 2010. július 22-én szavazta meg a Fidesz–KDNP-többség a szabálysértési törvény szigorítását. Ennek értelmében akár 150 ezer forintos pénzbüntetést, illetve elzárást is kaphat az, aki húszezer forintnál kisebb értékű tárgyat lopott el. A módosítás értelmében már őrizetbe vehették és elzárhatták a fiatalkorúakat is. Idén áprilistól pedig nemcsak sportmérkőzésekről, hanem az áruházból is ki lehet tiltani valakit, amennyiben az illető lopott onnan. A módosításokat a Belügyminisztérium azzal indokolta, hogy a szabálysértésekkel szemben a jövőben hatékonyabban kell fellépni. A minisztérium szerint főleg a kistelepülésen élőket irritálja, hogy eddig a kisebb, tulajdon elleni cselekmények felderítetlenek maradtak.

(Ha Ön vidéken él, és ismer olyan törvénysértő esetet, amelynek során egy politikussal szemben nem jártak el kellő alapossággal az igazságszolgáltatási vagy a rendvédelmi szervek, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu-ra.)

szerző
Bod Tamás
publikálva
2012. szept. 14., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 13 dollár
  dollár
  2012. szeptember 16., 12:49
  Eddig nem loptam,de ki tudja, mit hoz a jövő.A cikket mindenesetre kinyomtattam és elteszem.
  Ha az a tényállás, hogy egy áruházban magamhoz veszek és eldugok egy holmit, majd fizetés nélkül kisuttyanok vele, nem minősül egyértelműen lopásnak(ld. ügyészségi határozat), akkor különösebb aggodalmaskodás nélkül lehet próbálkozni ezen az úton.
  Persze külön követelmény a gócos(vagy diffúz) agyállomány-lágyulás, de az nem lehet olyan ritka betegség, hiszen az ügyész úr és a bíró úr láthatóan ebben szenved.
 2. 12
  2012. szeptember 15., szombat 13:54
  Azért kérdeztem, hogy miért lényeges, hogy Fideszes képviselő lopott, mert ez a cím alkalmat ad az általánosításra. Ami a fenti hozzászólásokból ki is derül, hogy nem tévedek pl. „fideszes képviselök lophatnak nembün!!!!!!!!” írja egy hozzászóló, tehát mind.
 3. 11
  2012. szeptember 15., szombat 10:54
  "Gócos agyállomány-elhalás"-ban szenvedett! Ez egy orvosi szakértői vélemény! Hogy képviselhet bárkit az országgyűlésben? Hogy hozhat bármiben döntést, ami az ország millióinak életét befolyásolhatja? Le kell mondania itt is!!!
 4. 10
  2012. szeptember 14., péntek 22:39
  #László Tölgyesi 14 órája

  Murok elvtárs jó elvtárs, a nyolcvanas éveken az MSZMP mintavállalkozójaként kezdte.
  Aztán szépen megfordult az összes pártban,a végén a mai állampárt a Fidesz képviselője lett.
  Zsebében a fél megye, és Békés megye összes nagyfejűje.
  Nem azért lopott,mert szüksége volt arra a cuccra, hanem azért mert 30 éve büntetlenül megteheti.
 5. 9
  2012. szeptember 14., péntek 19:15
  Selmeczi Gabika kiflit ehet atescoba, fideszes képviselök lophatnak nembün!!!!!!!! Éhezö tini eszik egy kiflit lecsukni veszélyes bünöző!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 6. 8
  2012. szeptember 14., péntek 18:35
  56 ezer forintos értéket lopott el. A törvény szerint, ha túlviszi a pénztáron, akkor az már lopás. A törvény szerint az ittasság nem enyhítő körülmény. Akkor én is bedobok 2 felest, és megyek lopni a tesco-ba. Ja,- én nem tehetem meg büntetlenül, mert én nem vagyok a hatalmon lévő párt tisztségviselője? Egyébként nem csinált mást, mint a kormány többi tagja: lopott. Ezek uralkodnak fölöttünk. Most a padlóra köptem.
 7. 7 Corralito
  Corralito
  2012. szeptember 14., péntek 18:13
  Ha tényleg 10 perc múlva visszavitte akkor nem hibáztatom, tökrészeg volt, ráadásul mivel fideszes az agyhalál nála orvosi tény.
 8. 6 kerceréce
  kerceréce
  2012. szeptember 14., péntek 15:22
  ügyintézés FIDESZ módra.
 9. 5
  2012. szeptember 14., péntek 11:55
  emlékszem,nem olyan régen egy fiatalkorú lányt elzártak 3 napra, mert körömlakot lopott . hol van akkor az igazság??????????????????????
 10. 4 peripetia
  peripetia
  2012. szeptember 14., péntek 11:00
  Ilyen betegségekkel még képviselő? Az utcára nem volna szabad kiengedni, nemhogy egy képviselő-testületi ülésre beengedni. Ettől függetlenül a fidesz-ügyészség megdolgozott a pénzéért, "demokráciánk" legnagyobb dicsőségére. Egy dolgot rögzíthetünk: MAGYARORSZÁG NEM JOGÁLLAM.

Komment írásához vagy regisztrálj

 • Kis-Magyarország

  Ugorjon be egy pogira Mészáros Lőrinc új pékségébe!

  Vagy vegyen mindjárt egy csülköt! Jöjjön velünk Alcsútdobozra, és nézze meg a friss Mészáros-bizniszt, a pékség-hentes üzletet.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. szept. 17., 14:45
  Kommentek
  0
  Ugorjon be egy pogira Mészáros Lőrinc új pékségébe!
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Az ember, aki le akarja győzni Botka Lászlót

  A Fidesz azt találta ki Szegeden, amit az ellenzék Budapesten: egy civillel próbálják bevenni a várost. Hogy helyben miért szeretik az állami gondozásban felnövő és a szegedi püspökhöz erősen kötődő gyermekvédelmi szakembert, Kothencz Jánost, tőlünk most megtudhatja. Ahogy azt is, hogy miért nem.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. szept. 16., 01:35
  Kommentek
  0
  Az ember, aki le akarja győzni Botka Lászlót
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  A botrányok vágták ketté a Fideszt ebben a városban

  Kiskunfélegyházán teljesen szétesett a korábban egységes kormánypárti szervezet. Többeknek elegük lett a balhés polgármester, Kapus Krisztián ügyeiből, mire a párt egyszerűen kirúgta őket. Velük beszélgetünk a kialakult helyzetről.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. szept. 14., 06:09
  Kommentek
  6
  A botrányok vágták ketté a Fideszt ebben a városban
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Kirúgás jön a felcsúti fórumbotrány után? – Horváth Judit nyílt levele

  „Ne rúgják ki a gondnokot!” – ezt kéri Felcsút független polgármesterjelöltje, mivel úgy értesült, hogy a pénteki fórumbotrány után az önkormányzat el akarja bocsátani a férfit, aki odaígérte neki a faluházat. Frissítés: az ügyre reagált a jegyző is.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. szept. 11., 12:09
  Kommentek
  3
  Kirúgás jön a felcsúti fórumbotrány után? – Horváth Judit nyílt levele
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Engedett az önkormányzat: tavaszig biztosan nem kerül utcára a rokkantnyugdíjas asszony

  Székely Istvánnét korábbi cikkünk után behívták a gyulai önkormányzatba. Jó hírt közöltek vele. Az asszony mégsem nyugodott meg teljesen.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. szept. 11., 06:09
  Kommentek
  2
  Engedett az önkormányzat: tavaszig biztosan nem kerül utcára a rokkantnyugdíjas asszony
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Kastéllyal, műemlékkel és 2,6 milliárddal támogatja a kormány a cserkészeket

  Tavaly óta tart a magyar cserkészek közpénzből történő felpumpálása, ami Semjén Zsolt szavai alapján afféle megkésett kárpótlás. Nagykovácsiban például a helyi önkormányzat elől kapták meg a Tisza-kastélyt, ingyen. Itt lesz az új cserkészközpont.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. szept. 09., 06:00
  Kommentek
  5
  Kastéllyal, műemlékkel és 2,6 milliárddal támogatja a kormány a cserkészeket
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  A falu, ahol az uzsorás már két polgármestert evett meg

  Megmentőjüknek tekintik az uzsorásokat, mégis a bűnhődésüket kívánják azok, akik függnek tőlük – meséli interjúalanyunk. Durst Judit évekig kutatott egy borsodi faluban, ezalatt több uzsorással is beszélgetett. Meglepő tények következnek egy kényes témáról. Megszólal a Provident is.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. szept. 08., 06:30
  Kommentek
  10
  A falu, ahol az uzsorás már két polgármestert evett meg
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Mészáros Lőrincék betiltották az ellenzéki fórumot Felcsúton

  Hiába ígérték meg Felcsút független polgármesterjelöltjének, hogy péntek este fórumot tarthat a helyi faluházban, a helyszínen kiderült: Horváth Juditot átverték. A korábbi ígéret ellenére mégsem mehetett be a faluházba fórumozni. Pedig korábban helyi rendelet biztosította ezt a jogot.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. szept. 06., 03:56
  Kommentek
  15
  Mészáros Lőrincék betiltották az ellenzéki fórumot Felcsúton
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Uniós százmilliókból épül az új húsnagyhatalom Felcsúton

  Flier János 430 milliót kapott a Darányi Tervből, hogy állattartó telepet építsen Felcsúton. Flier János helyi vállalkozó, a helyiek szerint ő kezeli Orbánék földjeit is. Eközben Mészáros Lőrinc is építkezik. Sőt, Alcsúton pékséget és hentesboltot is nyitott a felcsúti polgármester.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. szept. 04., 05:55
  Kommentek
  4
  Uniós százmilliókból épül az új húsnagyhatalom Felcsúton
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Az állatokkal jobban bánnak – Kipakolnak a Kalocsai Gyermekotthonról

  Benyugtatózott diákokról és középkori mentalitásról meséltek, akik már megfordultak az otthonban. A nyitottabb pedagógia sikereket ért el a diákoknál, mégsem alkalmazzák. Akadt olyan, aki már panaszt is tett az Emminél. Válaszra se méltatták.

  Szerző
  Kohout Zoltán
  Posztolva
  2014. szept. 02., 06:09
  Kommentek
  3
  Az állatokkal jobban bánnak – Kipakolnak a Kalocsai Gyermekotthonról
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma

Legfrissebb Narancs

Mi lesz Nagy-Britanniával?
Skót népszavazás
Jobboldali sajtó
A Fidesz túszai
Interjúk
Günter Wallraff, Ektomorf, Horváth Csaba rendező
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Végül köszönöm személyes jókívánságait, amit ezúton viszonzok anyaként, kulturális és oktatási bizottsági elnökként és Magyarország második legerősebb pártja, a Jobbik országgyűlési képviselőjeként.
Dúró Dóra levele Pozsgai Zsoltnak, Magyar Hírlap még több Szüret...