Sarkad

Büntetlenül lopott az önkormányzati képviselő

szerző
Bod Tamás
publikálva
2012. szept. 14., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy részeg önkormányzati képviselő elvitte a Tesco árazógépét. Az ügyészség szerint nem állítható, hogy nem lopott, de – mivel tagadja – nem emeltek vádat. Jogi abszurd Békésből.

Minden január 12-én kezdődött: kora délután Murok Ferenc (akkor még fideszes önkormányzati képviselő, a sarkadi testület pénzügyi bizottságának elnöke) Balogh Ákossal együtt elment vásárolni a sarkadi Tesco áruházba. A későbbi rendőrségi nyomozás adataiból tudjuk, hogy a helyszíni kamerafelvétel szerint Murok 13 óra 31 perckor az üzletben odasietett egy őrizetlenül hagyott bevásárlókocsihoz, és abból kivette, majd nem sokkal később zsebébe tette az 56 ezer forint értékű árazókészüléket. Ezt később a pénztárnál való fizetéskor nem mutatta fel, és így sétált ki az üzletből. Később, a parkolóban a kocsiba szállva, az utánasiető alkalmazott azon kérdésére, hogy „van-e nála valami, ami nem az övé?”, nem tudott válaszolni. Murok nem adta vissza a készüléket, és társával együtt távozott a helyszínről. Az áruház viszont feljelentést tett, így a sarkadi rendőrkapitányság Murok és Balogh ellen lopás alapos gyanúja miatt eljárást indított. Mint utóbb kiderült: sikertelenül.


Három változat
Első vallomásában Murok Ferenc – aki az eset kirobbanása után fideszes tagságáról igen, a képviselői posztról azonban nem mondott le – azt vallotta, hogy nem szándékosan vitte ki a készüléket az üzletből. Ehhez hozzátette, hogy a cselekmény elkövetésekor ittas volt, másrészt inzulinadagja is kimaradt, ezért fordulhatott elő, hogy magához vette az áruház tulajdonában lévő árazógépet. Utóbb azonban megváltoztatta vallomását. Eszerint próbára akarta tenni a Tesco biztonsági embereinek éberségét. Végül – harmadik variációként – azt állította, hogy a pénztárnál egyszerűen elfelejtette a zsebéből elővenni a gépet.

Képünk csak illusztráció!

Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI – Krizsán Csaba

A rendőrségi eljárás és vádemelési javaslat után a Gyulai Városi Ügyészség kétszer veselkedett neki, hogy minősítse a történteket. A vádhatóság a gyanúsítottakkal szemben mindkétszer megszüntette az eljárást.
Először alig két héttel a történtek után, 2012. január 31-én jutott erre a következtetésre a gyulai ügyészség. A határozat ellen a sértett Tesco panaszt terjesztett be, amelyet a Békés Megyei Főügyészség részben megalapozottnak talált. Ezért a korábbi megszüntető határozatot hatályon kívül helyezte, és a tényállás részletesebb felderítésére utasította a Gyulai Városi Ügyészséget. Ez további gyanúsítotti kihallgatást, szembesítést és igazságügyi orvos szakértő kirendelését jelentette.


Semmi sem biztos
Azt minden tanú megerősítette, hogy Murok az események idején ittas volt. Az is kiderült, hogy a vásárlás előtt a képviselő fél liter tömény szeszes italt fogyasztott. Az orvos szakértő azt állapította meg, hogy a gyanúsított a bűncselekmény elkövetésének időpontjában magasvérnyomás-betegségben, gócos agyállomány-elhalásban, általános érelmeszesedésben, magas zsírvérűségben és a cukorbetegség szemszövődményeiben szenvedett. A szakértő szerint a gyanúsított esetében dokumentumokkal bizonyítható agyi infarktus, átmeneti agyi keringési zavar, magas vércukor- és alkoholszint együttesen előidézhettek enyhe tudatzavart.
A Gyulai Városi Ügyészség szerint a lopás bűncselekményének megállapításához számos törvényi feltétel együttes megléte szükséges. A legfontosabb ezek közül az eltulajdonítási szándék. A beszerzett adatokból azonban a vádhatóság szerint nem lehet azt az egyértelmű következtetést levonni, hogy Murok az árazógépet az eltulajdonítás szándékával vette ki egy kosárból, tette zsebre, majd vitte ki az áruházból. Az ügyészség szerint erre bizonyíték (!) a képviselő vallomása is, aki mindannyiszor azt mondta, nem akarta ellopni az adathordozót. A nyomozás megszüntetéséről szóló ügyészségi határozatból kiemelnénk egy mondatot, a végső indoklást: „Ezen körülmények alapján az sem állítható, hogy Murok Ferenc gyanúsított nem tulajdonította el az adathordozót, azonban a felsorolt indokok miatt kétséget kizáróan nem bizonyítható.” (A bolti lopásokra vonatkozó, megszigorított szabályozásról keretes írásunkban olvashat.)


Bizonyíték nincs

Mindezek alapján az önkormányzati képviselővel szemben bizonyíték hiányában szüntette meg az eljárást a vádhatóság. Részben más indokok miatt ugyanígy tett társa, Balogh Ákos esetében is.
Murok Ferenc a nyomozás során elmondta, hogy az adathordozót az üzletből történt kivitel után akkor „észlelte először”, amikor beszállt a Balogh vezette kocsiba, mert ott „elővette a zsebéből, a két ülés közé helyezte, majd állítása szerint megfeledkezett róla”. Tíz perc múlva visszavitte az árazógépet az áruházba. Így a kár megtérült. A nyomozás költsége 21 ezer forint lett – ez az összeg azonban most már az államot terheli.

Rossz világ a bolti tolvajokra
Még 2010. július 22-én szavazta meg a Fidesz–KDNP-többség a szabálysértési törvény szigorítását. Ennek értelmében akár 150 ezer forintos pénzbüntetést, illetve elzárást is kaphat az, aki húszezer forintnál kisebb értékű tárgyat lopott el. A módosítás értelmében már őrizetbe vehették és elzárhatták a fiatalkorúakat is. Idén áprilistól pedig nemcsak sportmérkőzésekről, hanem az áruházból is ki lehet tiltani valakit, amennyiben az illető lopott onnan. A módosításokat a Belügyminisztérium azzal indokolta, hogy a szabálysértésekkel szemben a jövőben hatékonyabban kell fellépni. A minisztérium szerint főleg a kistelepülésen élőket irritálja, hogy eddig a kisebb, tulajdon elleni cselekmények felderítetlenek maradtak.

(Ha Ön vidéken él, és ismer olyan törvénysértő esetet, amelynek során egy politikussal szemben nem jártak el kellő alapossággal az igazságszolgáltatási vagy a rendvédelmi szervek, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu-ra.)

szerző
Bod Tamás
publikálva
2012. szept. 14., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 13 dollár
  dollár
  2012. szeptember 16., 12:49
  Eddig nem loptam,de ki tudja, mit hoz a jövő.A cikket mindenesetre kinyomtattam és elteszem.
  Ha az a tényállás, hogy egy áruházban magamhoz veszek és eldugok egy holmit, majd fizetés nélkül kisuttyanok vele, nem minősül egyértelműen lopásnak(ld. ügyészségi határozat), akkor különösebb aggodalmaskodás nélkül lehet próbálkozni ezen az úton.
  Persze külön követelmény a gócos(vagy diffúz) agyállomány-lágyulás, de az nem lehet olyan ritka betegség, hiszen az ügyész úr és a bíró úr láthatóan ebben szenved.
 2. 12
  2012. szeptember 15., szombat 13:54
  Azért kérdeztem, hogy miért lényeges, hogy Fideszes képviselő lopott, mert ez a cím alkalmat ad az általánosításra. Ami a fenti hozzászólásokból ki is derül, hogy nem tévedek pl. „fideszes képviselök lophatnak nembün!!!!!!!!” írja egy hozzászóló, tehát mind.
 3. 11
  2012. szeptember 15., szombat 10:54
  "Gócos agyállomány-elhalás"-ban szenvedett! Ez egy orvosi szakértői vélemény! Hogy képviselhet bárkit az országgyűlésben? Hogy hozhat bármiben döntést, ami az ország millióinak életét befolyásolhatja? Le kell mondania itt is!!!
 4. 10
  2012. szeptember 14., péntek 22:39
  #László Tölgyesi 14 órája

  Murok elvtárs jó elvtárs, a nyolcvanas éveken az MSZMP mintavállalkozójaként kezdte.
  Aztán szépen megfordult az összes pártban,a végén a mai állampárt a Fidesz képviselője lett.
  Zsebében a fél megye, és Békés megye összes nagyfejűje.
  Nem azért lopott,mert szüksége volt arra a cuccra, hanem azért mert 30 éve büntetlenül megteheti.
 5. 9
  2012. szeptember 14., péntek 19:15
  Selmeczi Gabika kiflit ehet atescoba, fideszes képviselök lophatnak nembün!!!!!!!! Éhezö tini eszik egy kiflit lecsukni veszélyes bünöző!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 6. 8
  2012. szeptember 14., péntek 18:35
  56 ezer forintos értéket lopott el. A törvény szerint, ha túlviszi a pénztáron, akkor az már lopás. A törvény szerint az ittasság nem enyhítő körülmény. Akkor én is bedobok 2 felest, és megyek lopni a tesco-ba. Ja,- én nem tehetem meg büntetlenül, mert én nem vagyok a hatalmon lévő párt tisztségviselője? Egyébként nem csinált mást, mint a kormány többi tagja: lopott. Ezek uralkodnak fölöttünk. Most a padlóra köptem.
 7. 7 Corralito
  Corralito
  2012. szeptember 14., péntek 18:13
  Ha tényleg 10 perc múlva visszavitte akkor nem hibáztatom, tökrészeg volt, ráadásul mivel fideszes az agyhalál nála orvosi tény.
 8. 6 kerceréce
  kerceréce
  2012. szeptember 14., péntek 15:22
  ügyintézés FIDESZ módra.
 9. 5
  2012. szeptember 14., péntek 11:55
  emlékszem,nem olyan régen egy fiatalkorú lányt elzártak 3 napra, mert körömlakot lopott . hol van akkor az igazság??????????????????????
 10. 4 peripetia
  peripetia
  2012. szeptember 14., péntek 11:00
  Ilyen betegségekkel még képviselő? Az utcára nem volna szabad kiengedni, nemhogy egy képviselő-testületi ülésre beengedni. Ettől függetlenül a fidesz-ügyészség megdolgozott a pénzéért, "demokráciánk" legnagyobb dicsőségére. Egy dolgot rögzíthetünk: MAGYARORSZÁG NEM JOGÁLLAM.

Komment írásához vagy regisztrálj

 • Kis-Magyarország

  Szombathelyi vagyonnyilatkozat – A képviselő reakciója

  Korábbi cikkünk részletes kiegészítést kapott.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. aug. 21., 19:40
  Kommentek
  1
  Szombathelyi vagyonnyilatkozat – A képviselő reakciója
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Milliárdos gát, ami nem védi meg a házad

  Uniós forrásból épít mobilgátat Nagymaros, ami szinte az egész várost megvédi, ha a Dunán árvíz lesz. Csak 50 házat nem. Őket egyszerűen kikerüli a gát, védtelenül hagyva tucatnyi családot árvíz esetén. A lakók szerint polgármesterük semmit nem tesz értük.

  Szerző
  Matkovich Ilona
  Posztolva
  2014. aug. 19., 06:08
  Kommentek
  2
  Milliárdos gát, ami nem védi meg a házad
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Nem stimmel egy újabb fideszes képviselő vagyonnyilatkozata

  Nemcsak Rogán Antalnak vannak a Fideszben fura ingatlanügyletei. Zavaros szombathelyi esetünket, amely egy 516 négyzetméteres ingatlan adásvételéről szól, dokumentumokkal együtt közöljük.

  Szerző
  Kupi Györgyi
  Posztolva
  2014. aug. 18., 15:00
  Kommentek
  0
  Nem stimmel egy újabb fideszes képviselő vagyonnyilatkozata
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Parlagfű és gaz lepte el Mészáros Lőrinc felcsúti földjeit

  A polgármester Alcsútdoboz-Göböljárás környéki földjeinek egy részén gaz, sok helyen pedig parlagfű virít. Utóbbi miatt pénzbüntetést is kaphat Felcsút vezetője.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. aug. 18., 08:08
  Kommentek
  6
  Parlagfű és gaz lepte el Mészáros Lőrinc felcsúti földjeit
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  „A Jóisten nagyon szereti” - Változóban a váci egyházi gimnázium

  Három tanárt elbocsátottak a Váci Piarista Gimnáziumból, pedig korábban, színvonalas munkájukért a katolikus egyház alapította Szt. Gellért-díjban részesültek. Az elégedetlen szülők tehetetlenek, Vác belvárosában csakis egyházi fenntartású gimnázium működik.

  Szerző
  Matkovich Ilona
  Posztolva
  2014/32. (08. 07.)
  Kommentek
  2
  „A Jóisten nagyon szereti” - Változóban a váci egyházi gimnázium
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  A nő, aki szembeszáll Mészáros Lőrincékkel Felcsúton

  Horváth Judit függetlenként indul az őszi polgármester-választáson, de élvezi az MSZP, az Együtt–PM támogatását is. Az agrármérnök-gazdálkodó vallja: Felcsútnak lelke van, de a település érdekeit most elnyomják, lehetőségeit pedig nem használják ki.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. aug. 16., 06:00
  Kommentek
  11
  A nő, aki szembeszáll Mészáros Lőrincékkel Felcsúton
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Disznóólban élnek a szállóról kidobott hajléktalanok

  A szállót fenntartó intézmény vezetője szerint túl sok volt Törökszentmiklósnak 50 hajléktalan elszállásolása. Az intézmény ellen most hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak. A kipenderített hontalanok egy részét helyiek karolták fel. Mások eltűntek. Egy asszony időközben megszült.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. aug. 12., 06:08
  Kommentek
  5
  Disznóólban élnek a szállóról kidobott hajléktalanok
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  „Csak társadalmi munkában akasztottam” – Érpatak sokkot kapott

  Beszéltünk a hóhérral is, aki ha ráér, máskor is szívesen akaszt Orosz Mihály Zoltánnak. Megkérdeztük a helyieket is, mit szóltak az akasztáshoz. A történetekből az derült ki, hogy a falu Magyarország egyik legelképesztőbb helye. Ennyi borzalmat, mint Érpatakon, sehol se hallottunk.

  Szerző
  Cservenyák Katalin
  Posztolva
  2014. aug. 09., 08:08
  Kommentek
  12
  „Csak társadalmi munkában akasztottam” – Érpatak sokkot kapott
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Szúnyogmutyi: nagyon megszerették Orbánék az utolsó KISZ-titkár cégét

  Pedig 2007-ben a Magyar Nemzet még piszkálta a dúsgazdag Nagy Imre minisztériumi szerepvállalását, míg egy évvel később a túl drágának vélt szúnyogirtást rótták fel a Nagy-cégnek. Aztán fordult a kocka: idén már 1,5 milliárdos állami tenderbe vonták be a cégét.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. aug. 05., 06:08
  Kommentek
  1
  Szúnyogmutyi: nagyon megszerették Orbánék az utolsó KISZ-titkár cégét
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Így deportálták a romákat Magyarországról

  A hétvégén Balog Zoltán miniszter a következőket mondta: Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el. Az RSK túlélőkkel készített interjúi ezt egyértelműen cáfolják.

  Szerző
  Roma Sajtóközpont
  Posztolva
  2014. aug. 04., 10:55
  Kommentek
  1
  Így deportálták a romákat Magyarországról
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma

Legfrissebb Narancs

Paks
A legnagyobb üzemzavar
Tokaj
Nem a pofon fájt igazán
Budapest–Moszkva
Olcsóbb lesz a párizsi
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Végül köszönöm személyes jókívánságait, amit ezúton viszonzok anyaként, kulturális és oktatási bizottsági elnökként és Magyarország második legerősebb pártja, a Jobbik országgyűlési képviselőjeként.
Dúró Dóra levele Pozsgai Zsoltnak, Magyar Hírlap még több Szüret...