Jó útra térne az uzsorás, csak nem hagyja a bíróság

  • Stemler Miklós
  • 2013. április 4.

Kis-Magyarország

A napokban újabb büntetőfeljelentést tett egy jogsegélyszolgálat a hírhedt ormánsági uzsorás, Gyimesi László ellen. Gyimesi teljesen jogszerűen zsigereli tovább áldozatait, miközben éppen emiatt ül börtönben. Bármilyen képtelenségnek is hangozzék ez.

Csalás, zsarolás és magánokirat-hamisítás miatt tett büntetőfeljelentést a Siklósi Rendőrkapitányságon a Szent Márton Caritas Alapítvány jogsegélyszolgálatának munkatársa, Heindl Péter az ismert ormánsági uzsorás, Gyimesi László ellen. A lassan öt éve börtönben ülő Gyimesit a jogász álláspontja szerint a börtön sem gátolja meg abban, hogy tovább folytassa családok tucatjait megnyomorító üzletét. A hivatalosan rokkantnyugdíjas, szakmunkásnak tanuló férfi figyelemre méltó ismeretekről tett tanúbizonyságot a bírósági végrehajtásról szóló törvény kapcsán.

A farkasverem

Ahogy arról beszámoltunk, Gyimesi Lászlót büntetőügyben elítélte a bíróság uzsorázásért, ám az ily módon köttetett uzsoraszerződések semmisségét csak polgári peres eljárásban érvényesíttethetnék a károsultak. Mivel azonban a polgári per indítására öt év áll rendelkezésre, a Gyimesi által megzsarolt emberek többségének ez a lehetőség már elveszett. Az egyes szerződések tehát végrehajthatók.

 

Intézkedés közben


Intézkedés közben

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Gyimesi az elmúlt hónapokban a börtönből meg is indíttatott több végrehajtási eljárást. Heindl Péter szerint igen nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány végrehajtási eljárás indult meg újra, tekintve az áldozatok elesettségét és mai napig tartó félelmét Gyimesitől és családjától. Annyi biztos, hogy csak Alsószentmártonban öt ilyen esetről tudni, az uzsorás „vadászterülete” pedig ennél lényegesen nagyobb volt. Heindl hasonlata szerint ezek a sok esetben több mint tíz évvel ezelőtt született jogerős bírósági végzések olyanok, mint a farkasvermek: kiásójuk hiába nincs már a közelben, újabb és újabb áldozatok esnek beléjük. (Tehát míg a szerződések megtámadására az áldozatoknak öt év állt rendelkezésre, a végrehajtás nincs időhöz kötve, Gyimesi most is jogszerűen áll elő követeléseivel.)

A tékozló fiú

Egy végrehajtás során a végrehajtónak is keletkeznek költségei, amelyeket elvileg a végrehajtást kérőnek kell megelőlegeznie. Arra is van azonban lehetőség, hogy a végrehajtást kérő személy szociális helyzetére hivatkozva kérje a költségek megelőlegezésének elengedését, amelyet majd az adósnak kell megfizetnie. A papíron ötvenezres jövedelemmel, mindeközben viszont ingatlanok, földek és egyéb javak sokaságával bíró uzsorás rendre sikeresen kérte költségei elengedését, vagyis a végrehajtó csak akkor jut a költségei megtérítéséhez, ha azt az adóssal fizetteti meg.

Úgy tűnik, ezt használta ki Gyimesi arra, hogy a „jó útra térés” látszatát keltse: maga kérte a végrehajtási eljárás megszüntetését. A birtokunkba került dokumentumok alapján ugyanis ezt a bíróság a bírósági végrehajtó bejelentése miatt utasította el, aki közölte, hogy még nem kapta meg járandóságát az eljárásból. A bírósági végrehajtó tehát az adóstól követelte elmaradt költségeit, hozzácsapva Gyimesi eredeti követelését. Az első ügyet aztán újak követték, miután sorban indultak el újra a felfüggesztett eljárások.

Az uzsorás jogi érzéke figyelemre méltó (szemben erkölcsi érzékével), bár abból a szempontból nem meglepő, hogy a periratok alapján „munkáját” végig jól olajozott jogi gépezet segítette. A különböző bűncselekmények segítségével beszerzett fizetési meghagyások úgy mentek át a hatóságokon, mint kés a vajon, és bár a nyolc év öt hónapos börtönbüntetés példás szigorúságúnak tűnhet, az ítélet indoklásában az eljáró bíró külön kitért arra, hogy amennyiben a nyomozó hatóságok hatékonyabban végzik a dolgukat, úgy az még súlyosabb lehetett volna.

Törvényszerű uzsora

A siklósi önálló bírósági végrehajtó, Budai László ellen Gyimesi letartóztatása után indult nyomozás, ám ez kevesebb mint fél évig tartott, miután mind az ügyészség, mind a végrehajtói kamara rendben talált mindent, és mint korábbi írásunkból kiderült, a bíróság nem köteles vizsgálni azoknak a szerződéseknek az érvényességét, amelyek alapján korábban végrehajtói végzések születtek. Ezek után pedig a bírósági végrehajtó is joggal mondhatta, hogy „neki a bíróság által kiállított végrehajtási lap alapján kötelessége eljárni”.

Heindl Péter most abban bízik, hogy ezt a maga abszurditásában jól működő gépezetet meg lehet akasztani, hiszen véleménye szerint az elítélt uzsorás az igazságszolgáltatás eszközeinek felhasználásával visszaélve igyekszik ismételten kifosztani korábbi áldozatait. Azt még nem tudni, hogy a siklósi rendőrkapitányság indít-e nyomozást a feljelentés alapján.

Figyelmébe ajánljuk