Ellopták a rendőrszövetség alapítójának kétmázsás bronzszobrát Jászszentandráson

  • narancs.hu
  • 2021. október 26.

Kis-Magyarország

Az alkotás értéke úgy 40-50 millió forint, flexszel egyszerűen levágták. 

A hétvégén ellopták a rendőrszövetésg alapítójának kétméteres, 200 kilós bronzszobrát a jászszentandrási IPA-parkból. A szobrot vasárnapra virradóra vághatták le flexszel a tolvajok. Az alkotás értéke úgy 40-50 millió forint.

A hírről először a Közbiztonság, ahol élünk Facebook-csoport számolt be hétfőn este. Mint írták, ellopták a Nemzetközi Rendőrszövetség emlékparkjában, Jászszentandráson 1998-ban felállított szobrot, amely a rendőrszövetség alapítóját, Arthour Troop-ot ábrázolja.

1998. augusztus 14-én sor került a Jászszentandrási IPA Emlékhely szoboravatására és alapkőletételére. Az emlékhely központi részét képező hatalmas, 80 tonnás diabáz anyagú sziklatömb előtt látható az IPA alapítójának, Arthur Troop úrnak 2 méteres bronz szobra. Az IPA mozaikszó, az International Police Association (Rendőrök Nemzetközi Szövetsége) rövidítése.

 
A szobor még teljes pompájában 
Fotó: Facebook/Közbiztonság, ahol élünk
 

Az ünnepségen akkor jelen volt az alapítón kívül a világszövetség akkori főtitkára, Alan F. Carter úr is. Az emlékhely átadására 2000-ben került sor.  

Lapunk beszélt az IPA-park alapítójával, Stuchlik Lászlóval, aki megerősítette a hírt, a szobrot valóban ellopták, és azt is mondta, szerinte a tolvajok minden bizonnyal már fel is darabolták. Mint mondta, a szobor szombaton még állt a helyén. Vasárnap, mikor kiment a parkba eltakarítani a faleveleket, akkor vette észre, hogy már csak a hűlt helye van. A tettesek egész egyszerűen levágták flexszel.

Megtudtuk, az alkotás értéke úgy 40-50 millió forint lehet, miközben bronzként csak pár százezer forintot érhet. A veszteség pótolhatatlan, hiszen új mű készítése tízmilliókba kerülne.

Stuchlik László azt is elmondta, úgy tudja, a rendőrök már nyomon vannak, a tettesek valószínűleg meglesznek, de nem tartja elképzelhetőnek, hogy a szobor még egyben van.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre azt közölte, az ügyben a Jászberényi Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetése miatt indított nyomozást.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?