A kisváros, ami sportcsarnokban nagyhatalom

Kis-Magyarország

Örömünnepet tartottak 2017. június 22-én Cegléden. Ekkor rakták le ugyanis a Ceglédi Elefántkölykök Kosárlabda Klubot fenntartó egyesület kosárlabdacsarnokának alapkövét a Várkonyi István Általános Iskola udvarán. A 800 szurkoló befogadására alkalmas létesítmény többek között tao-támogatásból valósul meg. Akkor úgy gondolták, hogy rá egy évre, azaz 2018-ban a csarnokban már pattoghat a labda. Ehhez képest még folyik az építkezés.

A kezdet még korábbra nyúlik vissza, az előző választási ciklusra. Akkoriban nagy terveket szövögettek Cegléden a régi városi sportcsarnok megújítására. Nehezen jött össze rá a forrás, a létesítményt használó sportegyesületeknek is a tao-pénz. Kellett hozzá állami támogatás is.

Aztán egyszercsak történhetett valami, mert az egyik, tao-val rendelkező egyesület, a Ceglédi Elefántkölykök Kosárlabda Klub (CEKK) kilépett a projektből. A miértről Filipowicz Krzysztofot, a klub lengyel származású elnökét kérdeztük, de többszöri megkeresésünkre sem reagált.

A lépés arra késztette a várost, hogy többször is újratervezze saját projektjét. Az idő múlt, a források egyre kétségesebbé váltak. Tetézte a bajt, hogy közben a városnak vissza kellett fizetnie a megítélt támogatást, amit később mégiscsak visszakaptak. Így most egyszerre két sportcsarnok is épül Cegléden: egyik a városi, a másik egy külön csarnok a CEKK-nek a Várkonyi iskola udvarán. Ott, ahol egyébként van már egy - az iskoláé.

 
Két sportcsarnok az iskola udvarán
Fotó: A szerző felvétele

Az alapkőletételen mindenki ott volt, aki él és mozog

A CEKK-csarnok építése jobban áll, mint a „konkurens” városi sportcsarnoké. Karnyújtásnyira van az átadástól, bár így is közel fél évet csúszott. A létesítményt kétharmad részben tao-pénzből, egyharmad arányban a lengyel VBW Polska légtechnikai cég támogatásából finanszírozzák. A 2017 júniusában tartott alapkő-letételi ünnepségen ott volt

  • Szabó Tünde sportért felelős államtitkár (elismeréssel szólt a ceglédi sportolók hazai és nemzetközi sikereiről, és köszönetet mondott a lengyel kormány, illetve a VBW Polska anyagi és szakmai támogatásáért);
  • Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete (örömmel köszöntötte a két ország összefogásával megvalósuló létesítményt);
  • Grzegorz Bachanski, a Lengyel Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke (kifejtette, Lengyelországban megpróbálják átültetni a magyar kormány nagyszerű sportfinanszírozási programját);
  • Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) elnöke (egyben Szolnok polgármestere, aki kiemelte a kormányzat világon is egyedülálló sporttámogatási politikáját);
  • Földi László, Cegléd országgyűlési képviselője (sporttörténeti jelentőségűnek értékelte a lengyel-magyar együttműködéssel épülő csarnokot);
  • Takáts László, a város polgármestere (gratulált a CEKK hazai és nemzetközi sikereihez, és ismertette a városban folyó további sportcélú beruházásokat);
  • Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára (ismertette a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló projektet, amelynek során 5200 négyzetméter összalapterületű sportcsarnok létesül)
  • és Filipowicz Krzysztof, a CEKK elnöke.

A szónoklatokat követően elhelyezték az időkapszulát, aminek helyét, illetve az építési területet református, római katolikus és izraelita szertartás szerint három pap áldotta meg. Ha ez még nem lett volna elég, Boguslaw Witkowski, a VBW Arka Gdynia nevű kosárlabdacsapat elnöke a lengyel város képviseletében átadott egy 1929-ban Lengyelországban megjelent újságot a Ceglédi Kossuth Múzeum igazgatójának, Reznák Erzsébetnek. A lapban Bem József tábornokról emlékeznek meg. 

Az ünnepség résztvevői végezetül mindenkit meghívtak a 2018-ban várható átadásra, amelyen Cegléd-Gdynia kosárlabda-mérkőzéssel avatják majd fel a létesítményt.

Féltucat sportcsarnok, plusz uszoda, plusz strand és kalandpark

A 35 és fél ezer lakosú Cegléden a CEKK épülő létesítménye és a városi sportcsarnok mellett van egy tollaslabda csarnok, egy dzsúdócsarnok, épül a birkozóké, és a volt zsinagógából alakították ki a Ceglédi VSE (CVSE) sportcsarnokát. Azt még a 24.hu írta meg nem egészen két éve, hogy a birkozóknak és a dzsúdósoknak azért épül külön csarnok, mert a két szövetség vezetője összeveszett. A városban található még egy sportuszoda, egy termálfürdő, strand és csúszdapark is. Ugyancsak működik egy maszek kalandpark. Cegléden mindeközben még mindig vannak földutak.

Akik nem örültek a beruházásnak, és akik igen

Hiába volt ekkora hacacáré az alapkőletétel, sokan nem nézték jó szemmel a beruházást. A környékbeliek azt sérelmezték, hogy szűkebb környezetükben újabb épület magasodik majd. Tiltakoztak is az építkezés ellen, nem sok sikerrel. A legfőbb gondot azonban az jelentette, hogy sokan megkérdőjelezték: a megmaradó iskolaudvar elegendő területet jelent-e az iskola diákjainak. Törvényi előírásokra hivatkoztak, szintén nem sok sikerrel.

Bögös István iskolaigazgató szerint ugyanakkor a Várkonyiba járó gyerekek szempontjából több pozitívuma is lesz a beruházásnak, abból ők inkább profitálni fognak. Úgy vélte, a csarnokkal bővülnek a lehetőségeik a mindennapi testnevelésórák változatos megszervezésében, különösen az esős és a hideg hónapokban. Fodor Gábor, a Ceglédi Tankerület igazgatója érdeklődésünkre azt felelte, hogy a Ceglédi Tankerületi Központ minden esetben az intézmények – így elsősorban a tanulók – érdekeit, valamint a hatályos jogszabályokat veszi figyelembe döntései meghozatalában. A Várkonyi István Általános Iskola udvarán épülő kosárlabdacsarnok felépülése után fennmaradó terület nagysága kétszerese a jogszabályban előírt, egy gyerekre jutó előírt területi igénynek. 

 
Fotó: A szerző felvétele

Megkérdeztük Rimóczi Gábort is. A körzet önkormányzati képviselője információink szerint előbb ellenezte, majd később mégis megszavazta a beruházást. A képviselő válaszában elöljáróban leszögezte, minden általános iskolának nagy szüksége lenne arra, hogy megfelelő körülményeket tudjon nyújtani az ott tanuló diákok számára a mindennapos testnevelés biztosítása érdekében. Szerinte a két csarnok semmiképpen sem lesz egymás konkurenciája. 

Időközben a kiviteli tervek el is készültek, a beruházás elkezdődhetett - volna.

Közbeszólt ugyanis az önkormányzati választás. A beruházó a lakossági bírálatok miatt kivárt. A választás után a fideszes polgármester helyét a függetlenként induló volt MDF-es országgyűlési képviselő, Csáky András vette át, aki megvizsgáltatta, leállítható-e a beruházás. Érdeklődésünkre elmondta, végül nem tehetett semmit, hisz már hetek óta készen álltak a gépek. Az építkezéshez szükséges valamennyi engedéllyel rendelkezett a kivitelező. A beruházást azért sem lehetett felfüggeszteni, mert a város számos kártérítési per elé nézhetett volna, szögezte le.

Feltűnik a szolnoki önkormányzat kedvenc cége

A kosárlabdacsarnok építése tartogat még egy érdekességet. 

A kivitelező ugyanis az a szolnoki Böjtös Bau Kft., amelyik Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén végzi a nagyberuházásokat,

illetve a megbízásokat kapja a fideszes vezetésű várostól. A cégről nemrég írtuk meg, hogy jelenleg a Szigligeti Színház felújításán dolgozik, de késésben van, emiatt csúszik az átadás.

Filipowicz Krzysztoftól megkérdeztük: hogyan választották ki a Böjtös Baut, de nem válaszolt kérdésünkre.

 
 
Fotó: A szerző felvétele

Korábban nyilatkozott viszont a KÖD nevű ceglédi Facebook-oldalnak. "Bátran állítom, hogy ez lesz hazánk egyik legszebb és legkorszerűbb kosárlabdacsarnoka" – mondta néhány héttel az alapkőletétel után. – Az eredményjelzők nagyobbak és jobbak lesznek még a Szpartak Moszkva stadionjában lévőknél is. A dobógépünk a legjobb USA-beli csapatokéhoz lesz hasonlatos. Lesz két szauna s egy mini jeges-medence. A konditermet az amerikai NBA egyik elismert tervezőirodája vetette papírra – áradozott a projektről Filipowicz.

A csarnok építése közben halad, de az idén június végére tervezett átadás így is csúszásban van. A városi sportcsarnoknak pedig már áll a váza...

 
Nemrég még így nézett ki az újonnan épülő városi sportcsarnok
Fotó: A szerző felvétele/

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.