Fiktív részvények, adósság, becsapott emberek – Ezer sebből vérzik a farkaslyuki bánya újranyitása

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 12:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ennek a bányaprojektnek igencsak szélhámosságszaga van.

„Nem létező könyvvizsgálói jelentéssel, másfél milliárd forintnyi fiktív részvénnyel alapították a farkaslyuki bánya újranyitását ígérő részvénytársaságot. A cég tetemes adósságot és félbehagyott bányakutatást hagyott maga után. Meg becsapott, azóta is közmunkán tengődő munkavállalókat, akik hiába reménykednek a tárnák újranyitásában” – így kezdődik a friss Magyar Narancs farkaslyuki cikke. A helyszíni riport apropója az volt, hogy megpróbáltuk kideríteni, hogy halad a korábban nagy sebbel-lobbal beharangozott projekt. Az Ózdhoz közeli helyszínre érve aztán több meglepetés is ért minket.

Ózdon ugyanis két éve nem látták a farkaslyuki barnaszénvagyon kitermelésére alapított bányászati vállalkozást. A cégjegyzék szerint az Ózdi Szénbányák Zrt. (ÓSZ) székhelye a Jászi Oszkár utca 3.-ban van; ez az Ózd Térsége Komplex Inkubátorház a belvárosban, ennek a 4. emeleten bérel az ÓSZ irodát, de ott hiába keresi bárki. Az ajtóra kifüggesztett lapon a kézbesítőt arra kérik, ne felejtse el egy másik címre eljuttatni a küldeményeket – az ugyanabba az irodába bejegyzett Farkaslyuki Szénbányák Zrt.-hez.

Lezárt tárnabejárat Farkaslyukon

Lezárt tárnabejárat Farkaslyukon

 

 

Cikkünkben az is szerepel, hogy a projektet menedzselő tulajdonos-vállalkozó alaptőke nélkül vágott a bányavállalkozásba – ez kiderül a társaság 2011. áprilisi alapító okiratából is. Pénzbeli hozzájárulás nem volt a cégben, alaptőkeként Molnár a másfél milliárd forintra értékelt részvényeket jelölte meg. Az 1500 darab, 1 millió forint értékű papír ellenértéke „a kutatási adományozási jog” volt. Hogy miért ennyi, arra a bánya indulását ismerő forrásunk adott magyarázatot: akkor másfél milliárd forintra becsülték a vállalkozás beteljesüléséhez szükséges forrást. Az, hogy az ÓSZ-t valójában virtuális tőkével hozták létre, 2016 decemberéig senkinek nem tűnt föl. (Nem ez az első szélhámosgyanús bányaügy Észak-Magyarországon: recski párjáról korábban részletesen beszámoltunk mi is.)

Farkaslyuki cikkünkben alaposan körbejárjuk, kik láttak „fantáziát” az Ózd melletti bánya újranyitásában, és mit szólnak a vesszőfutáshoz, valamint a nagy ígéretekhez azok, akik a munka reményében csatlakoztak a projekthez, ám hamar feleslegessé váltak.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 16., 12:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...