Itt a bizonyíték: szerződésben rögzítik a cenzúrát

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 19., 06:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A megyei lapnak nettó 185 ezret fizet havonta Eger PR-cikkekért, miközben elvárás a városnak kellemetlen hírek mellőzése. A birtokunkba került dokumentumból kiderül: az egyik egri rádió egy év alatt közel 9 milliót szakít. A szerintünk cenzúrának számító kitétel Eger szerint „teljesen bevett jogi formula”.

A magyarnarancs.hu birtokába került egri médiaszerződések közül az egyiket a megyei lap kiadójával, az Axel Springerrel kötötte a város. Ennek tanúsága szerint a Heves Megyei Hírlap havi bruttó 235 ezer forintot kap a várostól márciustól év végéig, amiért cserébe megjelentetendő 10 oldalnyi PR-cikk, havonta egyszer vezető anyag, a polgármester karácsonyi és újévi üdvözlete, valamint egy „kiemelt témában rendszeres kommunikáció a Megbízó által meghatározott műfajban”.

De nem is ez az igazán fontos, hanem ez a feltétel: „A megbízott a megbízás teljesítésén túl is köteles a Megbízó érdekének megfelelő magatartást tanúsítani. Ennek keretében különösen tilos: a Megbízó jó hírnevét, hitelképességét sértő, azt veszélyeztető tények állítása, híresztelése, vagy erre utaló magatartás tanúsítása.” Azaz csak semmi rosszat Egerről! Íme a dokumentum:

false

 

És itt a részlet a második oldalról:

false

 

De nemcsak a helyi lappal kötött ilyen szerződést a város. A Rádió Eger szerződésében – amelyet az Epiphania Médiaügynökség kötött meg, amint azt a város sajtóosztályától megtudtuk – is szerepel ez a kitétel: a „megbízott a megbízás teljesítésén túl is köteles a Megbízó érdekének megfelelő magatartást tanúsítani. Ennek keretében különösen tilos: (…) a Megbízó jó hírnevét, hitelképességét sértő, azt veszélyeztető tények állítása, híresztelése, vagy erre utaló magatartás tanúsítása.” A rádió nettó 9,2 millió forintért cserébe az alábbi szolgáltatásokat nyújtotta:

false

 

És az említett feltételek:

false
false

Tavaszi roham

Még márciusban több országos hírportál is átvett a nol.hu-ról egy azóta már eltávolított cikket, miszerint a hevesi megyeszékhelyen és vonzáskörzetében fogható Rádió Eger olyan megállapodást kötött az önkormányzattal, amely alapján a kereskedelmi rádió és munkatársai

Miért beteg a vidéki sajtó?

Ha tudni akarja, milyen az ideális sajtómunkás, akkor kattintson ide.

gyakorlatilag nem szólhatnak egy rossz szót sem a városról. Ha ezt megteszik – akár a rádióban, akár a közösségi oldalakon –, az állásukkal játszanak. Az írásban az is szerepelt, hogy a dolgozóknak kártérítést is fizetniük kell, ha megszegik a megállapodást, illetve a Népszabadság felidézett egy korábbi esetet, amikor az egyik műsorvezető az egyik közösségi oldalon a kátyús egri utakról írt egy bejegyzést, amelyet aztán eltávolíttattak vele.

Az index.hu-nak Egyed Zsolt, a Rádió Eger marketingigazgatója az ügy kirobbanásakor azt mondta, hogy soha nem volt ilyen jellegű megállapodás a kereskedelmi rádió és az önkormányzat között, majd hangsúlyozta: se őt, se 15 munkatársát nem kérte meg senki arra, hogy töröljék valamelyik bejegyzésüket a közösségi oldalukon. Egyed Zsolt azt is mondta: a szerződések bárki számára hozzáférhetők, mindenki ellenőrizheti, hogy a Népszabadság információi megfelelnek-e a valóságnak.

Mi megtettük, és ugyan a magyarnarancs.hu birtokába került médiaszerződésekben arra vonatkozóan nem található semmilyen megkötés, hogy a munkatársak saját közösségi oldalaikon mit közölhetnek és mit nem, de az egri önkormányzat világosan előírja, hogy a városról egy rossz szót sem szólhat a rádió.

Fontos a jó hír

A tágabb kontextust vizsgálva kiderül: közel két éve az egriugyek.hu nyilvánosságra hozott egy levelet, amelyben az önkormányzat bekéretett egy hangfelvételt, mert szerintük abban a rádió munkatársa nem jó fényben tünteti fel a várost. A Habis László polgármester, akkor még KDNP-s

Mai programok
országgyűlési képviselő által jegyzett levélben egyebek közt ez állt: „Tudomásomra jutott, hogy a megjelölt időpontban az önkormányzatra, illetve a polgármesteri hivatalra nézve negatív tartalmú kijelentések hangzottak el, így ennek ellenőrzésére és a megfelelő intézkedések megtételéhez szükséges számunkra a felvétel.” A polgármesternek az nem tetszett, hogy a rádió műsorvezetője – miután több hallgató is érdeklődött – azt közölte, hogy nem tudják kideríteni, miért is van lezárva Eger egyik forgalmas utcája, mert a hivatalban senkit nem ér el, aki nyilatkozni tudna. Aztán megjegyezte: biztos szabadságon vannak.

Az egri önkormányzat egyébként semmi kivetnivalót nem lát abban, ha szerződésekkel korlátozza a sajtószabadságot. Mint az év eleji cikkekre reagáló közleményükben írták: az „Eger Önkormányzata által kötött minden megbízási szerződésben – így a sajtószerződésekben is, melyekbe bárki betekinthet – hosszú évek óta szerepel az a passzus, miszerint tilos a megbízó jó hírnevét, hitelességét sértő, azt veszélyeztető tények állítása, híresztelése, vagy erre utaló magatartás tanúsítása. Teljesen bevett jogi formuláról van szó, ami ellen még soha senki nem tiltakozott, hiszen minden partnerünk előtt világos, hogy az önkormányzatnak is kötelessége a saját érdekeinek védelme. Ezzel Eger városát és Eger jó hírét is védi a szerződés.”

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy hatalmi visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu címre.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 19., 06:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 mesimarci
  mesimarci
  2014. július 09., szerda 11:37
  majdnem a kádárra reagáltam én, de isten ments, inákbb egy olyan cikkre amit el is olvastam, szerintem ott van cenzúta, ahol a lábát lóbálja a zsarnokság, az meg csak akkor van, amikor képtelen az ember a komprpmisszumra, én biztosan egy emberrel vívnám meg a harcomat. azzal az emberrel vívnám,aki szán, péládul a teissel vagy tessemmel, ön biztosan tudja szerintem, hoyg az a kompromisszum, a világi ember számára nem az űr a megoldás, hanem az elengedés, engedjük el a régmúlt sérelmeit és abban vigyük tovább, amit még szeretni tudunk, hát szeresd őt, aki erős lett az új ám, világi gyakorlatok kapcsán, szeresd az embert és benne magadat, vonatkoztass el, próbálj józanul cselekvő lenni, és akkor nyer a pozitiv gondolkodás, ha valakit zsarnokságban tart a múlt még, azt köpjed nyugodtan szembe, ennyi a liberális gondolkodás és komromisszumkészkég, menjél szembe saját magaddal és állítsad ki magadról a bizonoysságot, hogy a társadalom ilyen szenya, aztán próbálj meg kijönni belőle tisztán, édes istenem, nem fog sikerülni, hogy miről ír az újság, hát olvastassad el az ellenségeddel és bosszuljad meg, ha elolvasta még, vagy reagálj úgy, hoyg dacbóél és méregből, miközben az ellenségedet folyamatosan bírálod és hülyének titulálod, azért mondjad még a világnak, hogy annak is van értelme, édes istenem a magyar narancs azért él, hogy a társadalom kinyissa a szemét, minen a toviánbbiakban rablás így, csak ez nem, amit amagyar narancs csinál, hát csináljad
 2. 4 noirp
  noirp
  2014. június 19., csütörtök 18:11
  Eger, Eger...Kiválóan dekorált szennygödör.
  Még emlékszem székhelyi József kitiltására. Na, ez ugyanaz a színvonal.
 3. 3 bal.zsam
  bal.zsam
  2014. június 19., csütörtök 16:07
  Hogyan is lehetni bírálattal illetni az olyan megbízót (továbbiakban Megbízót), aki már az első megjelölt feladatban műsor időt akar műsoridő helyett. Bár valahol elrejtve szerepelhet az a kitétel is, hogy a helyesírás liberálbolsi csökevény.
 4. 2 Pasinszki
  Pasinszki
  2014. június 19., csütörtök 10:06
  Uramisten! Ennyirfe olcsó az újságíróbecsület? Havi 200.000 Ft tán egy ember minimálbérére elég!
 5. 1 minekpista
  minekpista
  2014. június 19., csütörtök 07:37
  Na de viszont.Leönthetnék forró szurokkal,avagy tehetnék azt az"áruló"firkásszal"mint anno, az e helyen játszódó hires regény Hegedűsével.Szerintem ha Habis et-én.múlott volna a várvédelem,párnán kinálta volna a kulcsokat a pogánynak.Hisz'most is azt teszi a becsülettel...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...