Nagybevásárlás - Mészáros Lőrinc 2016-os milliárdjai

  • Magyar Krisztián
  • 2017. január 31.

Kis-Magyarország

Világszenzáció is lehetne Mészáros Lőrinc gyors fölemelkedése, ha nem tudnánk, ki áll a felcsúti polgármester sikere mögött. Kiszámoltuk, mennyi közpénz vándorolt a cégeihez: horribilis összeg jött ki végeredménynek.

Mészáros Lőrinc ritkán szólal meg a nyilvánosság előtt, de tud emlékezetes kijelentéseket is tenni. A Hír Tv-nek december közepén azt nyilatkozta, hogy ő nem a miniszterelnök strómanja, sőt „amit elértem, azt magam tettem, magam dolgoztam, illetve a körü­löttem lévő embereim, akik hosszú évek óta értem dolgoznak”. Mindenesetre a 2016-os év sosem látott eredményeket és nagy üzleteket hozott Mészáros Lőrincnek (bár saját bevallása szerint mégsem elégedett, mert nem mindenütt nyertek, ahol pályáztak): összesen 227,7 milliárd forintnyi közbeszerzést, új cégeket, egy új focicsapatot, saját televíziót, megyei lapokat, szállodákat és egy félmegyényi saját földet. Lássuk, hogyan hasított 2016-ban a lendületes gázszerelő, s azt is, mennyit szakított a kezdetektől Mészáros az állami megrendeléseknek köszönhetően, és hogy a cégadatok szerint ebből mennyit vágott zsebre!

Már előre kitömik

Az új uniós ciklus nagyobb építőipari tenderkiírásainak csúszása miatt a felcsúti polgármester legnagyobb cége, a Mészáros és Mészáros Kft. idén nem nyert olyan közbeszerzést, amelynek jóvoltából el is kezdhették volna a munkákat, de a vállalkozás jövőjét e nélkül is biztosította az állam: Mészárosék a konzorciumi partnerekkel együtt 140 milliárd forintot hasítottak ki abból a 420 milliárdos keretből, amit a Nemzeti Fejlesztési Programiroda írt ki még 2016 márciusában. A gigatenderben a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP), vagyis uniós forrásból 2020-ig kivitelezendő szennyvízelvezetési, hulladékgazdálkodási és vízminőség-javító beruházásokra szerződtek le már most. Az a két konzorcium, amelyben a Mészáros és Mészáros Kft. is szerepel, az észak-magyarországi, illetve az észak- és közép-dunántúli térségbe tervezett munkákat kapta meg.

De meglehet, nem is a Mészáros és Mészáros Kft. lesz a milliárdos polgármester legtöbb árbevételt hozó vállalkozása, hanem az az R-Kord Építőipari Kft., amely csak 2016-ban 78,5 milliárd forintnyi közbeszerezést nyert el: ahol elindult, mindenhol győzött. A vasúttechnikai és villamosberendezés-gyártással is foglalkozó cég öt kiíráson lett befutó tavaly. Ebből négyszer konzorciumi partnereivel indult a közbeszerzésen, így pontosan nem tudni, mennyi pénz landol majd a cégkasszában; de ha azt tekintjük, hogy 2015-ben 13,5 milliárd forint állami megrendelést kaptak, az akkori 6,5 milliárdos éves nettó árbevételnél sokkal többet számolhattak el 2016-ban.

Mészáros Lőrinc nyalja a száját

Mészáros Lőrinc nyalja a száját

Fotó: Bankó Gábor

A tavalyi év hozta meg az áttörést a 2015-ben alapított Fejér B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-nek is: a Mészáros család leg­újabb építőipari cége, amelynek telephelyét a saját otthona mellett alakította ki a felcsúti polgármester, nettó 8,5 milliárdnyi állami megrendelést zsebelt be úgy, hogy a pályázatokon többnyire a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft.-vel egy konzorciumot alkotva indult. Az utóbbi cég a győri milliárdos, Paár Attila egyik érdekeltsége; ő az, aki bevásárolta magát a korábban a miniszterelnöki vő, Tiborcz István nevével fémjelzett Elios Innovatív Zrt.-be. A Direkt36 pedig azt vette észre, hogy 2016 nyarán Tiborcz megvásárolta Paártól a WHB Ingatlan Kft. többségi tulajdonrészét.

A felcsúti polgármester kisebb vállalkozásait is megtalálta a közpénz 2016-ban: az ásványvíz palackozásával és forgalmazásával foglalkozó Vivienvíz 486 millió forintért szállíthat frissítőt a MÁV-nak, a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. pedig 252,2 millió forintért szerelhet klímákat az Örkény Színházban, a Magyar Nemzeti Bankban és egy másik vállalkozással közösen a felújítás előtt álló Lehel Csarnokban.

Majdnem 300 milliárd

A Mészáros Lőrinchez köthető és a velük egy konzorciumban pályázó cégeknek így jött össze az összesen 227,7 milliárd forintnyi megbízás 2016-ra. Mészáros tavalyi eredményei révén akár az ország 20 leggazdagabb embere közé is bekerülhet – 2015-ben a Forbes a 33. helyre rangsorolta. Érdemes újfent rögzíteni: 2010 előtt a mára milliárdossá lett üzletember egyszerű kisvállalkozó volt.

A 227,7 milliárd önmagában is csillagászati összeg, ám amióta berobbant az állami megren­de­lések piacára a felcsúti milliár­dos, a hozzá köthető cégek – számí­tásaink szerint – összesen
298 515 751 613 forint értékű közbeszerzést nyertek el. Ez az összeg elérheti a 300 milliárdot is, ha figyelembe vesszük a mezőgazdasági érdekeltségek hazai és uniós agrártámogatásait, amelyek 2016. szeptember végéig – lapzártánkig eddig az időpontig kerültek fel az adatok a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatbázisába – összesen 1,3 milliárd forintot tettek ki.

Mészáros folytatta a hatalmas állami földterületek felvásárlását, 2016-ra csak az ő és a családtagjai nevén több mint 1500 hektárnyi földet jegyeztek. Agrárvállalkozásai is jelentékenyek: a 2016-ban megvett Talentis Group és az ahhoz tartozó Agrosystem Mezőgazdasági Zrt.-vel együtt közel 4000 hektár bérelt termőföld is járt, amelyet 2051-ig művelhetnek, miközben a Felcsút környékén gazdálkodó Búzakalász 66 Mezőgazdasági Kft.-nek is vannak földjei, mint ahogy a székesfehérvári Aranykorona Zrt.-nek is, amelyben Mészáros 2014 óta részvényes. Orbán Viktor bizalmasa ma Fejér megye egyik legnagyobb földesura.

Mészáros és Orbán

Mészáros és Orbán

Fotó: MTI

A cégekből kivett osztalékok alapján némi fogalmat alkothatunk a család vagyoni helyzetéről is. Az általunk áttanulmányozott cégbírósági dokumentumok szerint 2016-ig az azt megelőző évek eredményeként több mint nettó 8,4 milliárd forint osztalékot vettek ki Mészárosék a vállalkozásaikból – ennek döntő többségét a Mészáros és Mészáros Kft.-ből, az üzemi eredmény jelentős részét minden évben rendre kilapátolva a cégből. Ez aztán mehetett a földvásárlásokra, a csinos jachtra, a felcsúti villára, felső kategóriás autókra, horvátországi nyaralóra (az egyikre, mert egy második a cége nevén van). A Mészáros család vállalkozásai pedig újabb és újabb befektetési lehetőségeket kerestek, s mindegyre csak bővült a felcsúti polgármesterhez köthető cégek hálója. A Mészáros-birodalomba ma már több mint 20 cég tartozik; 2016-ban alapították vagy vásárolták meg a Vért Vadászati, a Mészáros M1 Autókereskedő, az Alcsúti Szálloda Projekt, a Mészáros Gasztro, a Marlera Istria Kft.-ket és a herceghalmi székhelyű Talentis Groupot, illetve az utóbbihoz köthető cégeket.

Horvátországba is utalnak neki

2016-ban tehát több új területen is megvetette a lábát a felcsúti milliárdos, de egy különösen nagy beruházásba a hazai építőipar másik jelenlegi hatalmasságával, a Duna Aszfalttal vágott bele a Mészáros és Mészáros Kft. Közös vállalkozásukról, a Visonta Projekt Kft.-ről sokáig nem lehetett pontosan tudni, miért alakult meg 2015-ben. 2016 szeptemberében azonban kiderült, hogy a projektcég több tízmilliárd forintból búzafeldolgozót építhet a Heves megyei Visontán, a Mátrai Erőmű területén. A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette a kormány, ami azt is jelenti, hogy a hatósági, engedélyeztetési eljárások során nem kell annyit veszkődniük Mészároséknak.

A felcsúti fenomén a gasztronómiába és a turizmusba is belekóstolt: saját éttermet nyitott a már működő alcsútdobozi pizzéria után. Az M1-es autópálya óbaroki pihenőjénél egy felszámolás után megszerzett épületkomplexumot újított fel, ahol egy hotel is található. A milliárdos egyik cége vásárolta meg a balatonalmádi négycsillagos Ramada Hotel and Resort épületét, és több mint egy tucat másik szálloda is Mészáros-közelivé vált. Igaz, ezeknél nem annyira egyértelműek a tulajdonosi viszonyok: ilyenek az egerszalóki Saliris és a mátraházi Life-Style szállodák, illetve a Hunguest Hotels-lánc 14 láncszeme. Utóbbinál az üzletemberhez köthető szálakat a Heti Válasz fedte fel, a lap bizonyítékokat is talált arra, hogy Mészáros Lőrinc stábja vette át az ellenőrzést a Hunguest Hotels Zrt. felett, amelynek igazgatóságába és felügyelőbizottságába többek között a milliárdos polgármester emberei kerültek. A szállodák a vendégeiknek nyilván kínálhatnak a Mészáros Lőrinc új tokaj-hegyaljai borászatában palackozott nedűkből is.

Az előző évben Mészáros Lőrinc saját focicsapatot is vett magának, így most már nem csupán az Orbán Viktor alapította felcsúti akadémia fejlődéséért felel, hanem a horvát NK Osijek sikeréért is dolgozhat. Az, hogy Mészáros és tulajdonostársa rendezte a csapat pénzügyi hátterét, a magyar állami közbeszerzéseken sikeresen szereplő támogatóknak is köszönhető, többek között a Duna Aszfaltnak és a West Hungária Baunak, amelyekkel Mészáros Lőrinc cégei már többször nyertek el állami megbízást közös konzorciumban. És ha ez nem lenne elég, közvetlenül is jutott a magyar adófizetők pénzéből Mészáros horvát csapatához, hiszen 2016 végén egy kormányhatározatból kiderült: az állam egymilliárd forinttal támogatja az eszéki labdarúgást. (Az év utolsó napjaiban felröppent a hír, hogy a diósgyőri NB1-es focicsapat is Mészáros Lőrincé lehet a közeljövőben. A klub, amely a korábban szocialista körökhöz közel álló üzletemberként számon tartott Leisztinger Tamásé, cáfolta ezeket az értesüléseket.)

Mészáros vajon miként viszonozza Orbán Viktor és köre szívességeit? Azt már többször is bemutattuk lapunkban, hogy az Orbán családdal igen nagyvonalú: például a kormányfő édesapjának cégétől bérli a semmiért az Alcsútdoboz melletti 13,3 hektáros hatvanpusztai majorságot évi 15,5 millió forintért, vagy Felcsút hatá­rá­ban egy olyan homokbányát vett meg Orbánéktól, ahonnan a felhasználható nyersanyag többségét már kitermelték. Arra is kíváncsiak lennénk, hogy Mészáros Lőrinc mennyiért adta el Orbán édesapjának azt az Alcsútdoboznál lévő, örökpanorámás nyaralót, amelyben már akkor is látták pihenni a kormányfőt és a feleségét, amikor az ingatlan még Mészáros nevén volt. Ám mindezek is csak apró figyelmességek ahhoz képest, amit 2016-ban tehetett a felcsúti milliárdos a Fideszért. A Mediaworks fölvásárlásával a megyei napilapok többsége is behódolt teljesen Orbánnak. (És, ugye, még a tranzakciót megelőzően az eladó bezárta a Népszabadságot.) A vevő Opimus Group tulajdonosai között közvetlenül nem látjuk Mészáros Lőrinc nevét, de a cégén keresztül többek között megtalálható az a Csík Zoltán, aki a milliárdos egyik legfőbb bizalmasa, valamint az egyik Opimus-érdekeltség vezetésében Schmidt Zoltánt is felfedezhetjük, aki Mészárosék legújabb építőipari cégét, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-t ügyvezeti.

Nem kell viszont kutatni a háttéremberek között az Echo Tv év végi felvásárlásánál, hiszen Mészáros Lőrinc egyik cége lett a tévé új tulajdonosa, és az igazgatótanácsban ott van a feleség, Mészárosné Kelemen Beatrix, illetve az imént említett Csík Zoltán is. Mészáros Lőrinc a 444.hu kérdésére azt felelte, hogy ő egy jobboldali „jó tévét, nézhető tévét”, továbbá még több kultúrát és sportot akar. És ebbe nem lesz beleszólása Orbán Viktornak, hiszen az egy privát televízió! A hírek szerint Mészáros Lőrinccel megérkezik a jólét az Echóba: lesznek új kamerák, áttérnek a 16:9-es képarányra, új vezérlőt telepítenek a stúdióba, új embere­ket vesznek fel és fizetésemelés is várható.

Figyelmébe ajánljuk

Kormányinfó: Magyar Péternek új korszaka van

  • narancs.hu

Gulyás Gergely szerint háborúra készül a NATO, hozzánk viszont jön a kínai elnök. Az üzemanyag árait nem fagyasztják be, csak árcsökkentésre vennék rá a kereskedőket. Az nem derült ki, hogyan.

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.