Borsod megye

Ózd fogadja be a Miskolcról elzavart Roma Központot

  • Kovács István
  • 2013. május 9.

Kis-Magyarország

A megyeszékhely és Sárospatak elutasítása után Ózdon lelhet otthonra a Roma Központ, miután a város képviselő-testületének többsége támogatta a projekt befogadását. A helyi szélsőjobb máris tiltakozik.

Szerda délután, zárt ülésen, 13 igen és két nem szavazat mellett az ózdi képviselő-testület úgy döntött, hogy a város befogadja a Multifunkcionális Nemzetiségi és Roma Kulturális, Oktatási Központot. (Korábbi cikkeinkben megírtuk: előbb Miskolc állt el az együttműködéstől, majd Sárospatakon próbált otthonra lelni a központ, sikertelenül.)


Fotó: MTI

A település fideszes polgármestere érdeklődésünkre elmondta: jómaga gazdasági ügyként ítélte meg a napirendi pontot, emiatt kellett azt zárt ülésen tárgyalni. A döntéssel – hangsúlyozta Fürjes Pál – 1,7 milliárd forinthoz jut a város, amihez nem kell önrészt biztosítani. (A beruházás részleteiről korábbi írásainkban olvashat bővebben – a szerk.) Megjegyezte: a pozitív elbírálásnál szempont volt a roma lakosság jelenléte Ózdon, a beruházástól pedig azt reméli, hogy csökkenteni tudja a meglévő társadalmi feszültségeket. A polgármester véleménye szerint a korábbi városokban nem volt megfelelően előkészítve a projekt, azért bukott el. (Ennek a meglátásnak némileg ellentmond a miskolci eset, ahol előbb támogatták, majd a jobboldali városvezetés – a szocialistákkal együtt – végül kihátrált az ügy mögül, miután a Jobbik aláírásgyűjtésbe kezdett a projekt ellen, igaz, a miskolci polgármester cáfolta, hogy döntésüknek köze lenne a szélsőjobb akciójához – a szerk.) Fürjes szerint máshol hisztériakeltés folyt, Ózdnak viszont szüksége van a projektre az arculatváltás miatt is. Utóbbi ugyanis szorosan illeszkedik a Nemzeti Kulturális Logisztikai és Digitalizációs Központ (MANDA) programjába, melyet az elbontott vasgyár területén akarnak megépíteni. Riz Gábor országgyűlési képviselő mindezt azzal egészítette ki, hogy a MANDA-t a kiemelt nemzeti programok közé sorolták.  

A helyi szélsőjobb egyébként Ózdon sem nyugszik bele a döntésbe: az ózdi testületben két képviselő a Jobbik ózdi alapszervezetének feloszlatása óta függetlenként dolgozik. (A borsodi Jobbik ügyeiről korábbi cikkünket itt olvashatja.) Egyikük – Márton Ferenc – hangsúlyozta: nem akarják, hogy „cigányfővárossá” tegyék a települést. Értesüléseink szerint a Jobbik megyei szervezete csütörtökre sajtótájékoztatót szervez Miskolcon az ózdi projekt ellen.

Figyelmébe ajánljuk