Szakad a Pedagógusok Szakszervezete? – Galló szerint csak politikai érdekből támadják

  • Kovács István
  • 2013. október 18.

Kis-Magyarország

Eredménytelen volt a szakszervezet vezetésének lemondását követelő csoport és az elnök, Galló Istvánné miskolci egyeztetése. A kritikusok így jó eséllyel kilépnek a kormánynak – szerintük – behódoló szervezetből.

„A levél megírását hosszú idő óta fontolgatjuk, ám a megyei titkárok felől érkezett belső ellenállás eddig visszatartott bennünket. Pedig alapvető jogokat vettek el tőlünk. Kiderült például, hogy egyetlen fillért nem terveztek az idei évre akciókra, például demonstrációra. Sztrájkalapunk pedig egyáltalán nincs” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu-nak Csabalik Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Miskolc Városi Szervezetének tagja.

A szóban forgó, a PSZ vezetését kritizáló, Galló Istvánnét pedig lemondásra felszólító, a szervezet miskolci tagsága által írt levél a magyarnarancs.hu-n is megjelent, és komoly vitákat generált. A megszólított Galló Istvánné ezért döntött úgy, hogy Miskolcra megy, és megbeszélést folytat a levél szerzőivel péntek délután.

Az előtérben Galló Istvánné

Az előtérben Galló Istvánné

Fotó: MTI

Csabalik Zsuzsa még a megbeszélés előtt elmondta: a szervezeten belül ugyanaz a fortélyos félelem igazgat, mint az országban. Az elmúlt öt évben azt tapasztalták, ha valaki nem elég szervilis, nem igazodik a sorba, azt – dolgozzon a tagokért bármennyit – a hatalmuk megőrzése érdekében teljesen ellehetetlenítik. „Konszenzus, érdemi vita, szakmai kérdések megvitatása egyáltalán nincs. Van helyette személyeskedés.” Megjegyezte: a megyei elnök „elkezdte felismerni a belső anomáliákat, és ennek meg is lett az eredménye, mert a kongresszuson őt nem választották újra az ügyvivő testületbe”.

A PSZ elnökét is elértük a rendezvény előtt. Galló Istvánné a miskolciak nyílt levelét a közelgő választásokhoz kapcsolta, mert az érdek-képviseleti szervezet „politikailag rendkívül sokrétű, a politikai pártok pedig ilyen tájban előszeretettel keresik meg támogatásért a civileket”. (Ezzel nagyjából mi is egyetértünk, igaz, kicsit más előjellel: erről bővebben itt.) Úgy fogalmazott, nem tudja, kik és hányan állnak a levél mögött, de abban sok igaztalan dolgot állítanak. A 31 500 tagú PSZ döntései mögött egyébként minden esetben az 50 főből álló vezetés áll. A nyílt levélre és a kialakult helyzetre válaszul egyébként készült egy közlemény, amit csak a délutáni esemény után fognak kiadni – mondta az elnök.

A szakszervezeti esemény 18 óra után ért véget, ám Csabalik elmondása szerint nem hozott eredményt. Akciójukért többen kritikával illették őket, egy kolléganőjük pedig azt mondta, hogy szégyent hoztak Miskolcra. Mások azt kérdezték, folytatják-e a nyílt levelet támogató aláírás-akciót, amire ő igennel válaszolt. (A 200 szakközépiskolai pedagógusból idáig 57-en írták alá a petíciót. Bodolay Zoltán, a PSZ Borsod megyei elnöke viszont kijelentette, hogy elutasítja a kezdeményezést.)

Csabalik ugyanakkor nehezményezi, hogy felvetéseikre egyetlen konkrét választ sem kaptak a nagy számban jelen lévő vezetőktől – egyikük például azt kérdezte, miért nem beszéltek korábban a problémákról, amit Csabalik azért tart nonszensznek, mert öt éve egyebet sem csinálnak. Elmondta még: zárásként Galló Istvánné megjegyezte, hogy ismét elbeszéltek egymás mellett. Csabalikék viszont eltökéltek, mert úgy érzik, innen nincs visszaút, és vagy egy megújult PSZ-ben, vagy más érdekképviseletben folytatják a munkát. Lehetetlen állapotnak tartják ugyanis, hogy mindig kormányváltás után kerül sor a pedagógusok életének, munkarendjének, bérének megváltoztatására, vagyis ezen a területen a szakma helyett a politika diktál.

Galló Istvánnét cikkünk megjelenéséig nem értük el.

Frissítés: az elnök reagál

Szombat reggel kaptuk meg Galló Istvánné válaszát, amelyet most közzéteszünk. Az PSZ elnöke elmondta: sajnálja, hogy nem tudott a levélírókkal szembenézni, mert csak Csabalik Zsuzsanna vállalta az arcát és a nevét a megbeszélésen. Kijelentette: a PSZ soha nem mondott le a nyomásgyakorlás eszközéről, de azokban a kérdésekben, amelyekben a kormánnyal megállapodott, és amíg a kormány tartja az ígéretét, nem szervez sztrájkot. 2012 őszén úgy ültek le tárgyalni, hogy a kormány intézménybezárást, pedagóguslétszám-leépítést tervez. A megállapodás célkitűzése az volt, hogy az iskolák állami fenntartásba vételével, amely lehetőséget adott ellenállás nélkül az elképzelések végrehajtására, mindezt megakadályozzák. Szerinte ezt kell látni és így kell értékelni a megállapodást. A helyzet megoldása viszont kompromisszumot igényelt, és Galló Istvánné szerint a megállapodás megkötése – amit a kormány jogszabályban rögzített – megakadályozta az intézmények és a pedagóguslétszám leépítését. Úgy érzi, sokan szeretnék, ha bizonyos esetekben keményebb hangnemet használna nyilatkozataiban, de ilyet a PSZ elnökeként nem tehet. Egyébként az erős kritika – tette hozzá – a PSZ tagságon belül van, akiből pozitív, másokból negatív megítélést váltana ki, ezért sem lenne szerencsés, ha politikai alapon próbálna megoldásokat keresni.

A nyílt levélre visszatérve kifejtette: a jelenlegi felkorbácsolt hangulatban nehezen értik meg a kollégák, hogy miért nem teljesült a beígért bérfejlesztés. Hangsúlyozta: ők 2011-től nem támogatják a pedagóguséletpálya-modellt, mert „az úgy rossz, ahogy megtervezték”. Érzik, van egy hatalmas társadalmi elégedetlenség, ám azt nem a szakszervezeten kellene számon kérni. Főként nem az érdekképviselet elnökén, mert ő egyedül nem hoz döntést, az mindig a vezetés kollektív munkája. Ezért tekinti személyeskedésnek a lemondatására történt felhívást. Egyébként – tette hozzá – a Borsod megyei vezetők szeptember 24-én már megismerték a nyílt levél tartalmát, ami ellen tiltakoztak, ám az mégis nyilvánosságra került. A pénteki megbeszélésen viszont Galló Istvánné szerint az derült ki, hogy Csabalik Zsuzsannának nincs megfelelő támogatottsága. Arra a kérdésünkre, miért nem engedtek be egy tévéstábot a megbeszélésre, azt válaszolta, egy belső ügy megvitatása nem tartozik a nyilvánosságra, és egyébként is csak tőlünk tudták meg, hogy sajtótájékoztatót is szerveztek a miskolci levélírók.

Figyelmébe ajánljuk