Így becsmérli a hazájukért harcba szálló magyar focistákat a lelketlen luzitán sajtó

  • - urfi -
  • 2016. június 15.

Kispálya

Azt hittétek, nem vesszük észre? Megy a békemenet, piszkos körmű portugálok!

Tegnap minden jóérzésű magyar embert megdöbbentett az osztrákok pimaszsága: az egyik magazin ugyanis a címlapján jó és rossz küzdelmeként ábrázolta a keddi mérkőzést, és odáig merészkedett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök sportpolitikáját bírálta. Nem csoda, hogy az ausztriai magyar nagykövet külön nyilatkozatban utasította vissza a méltatlan eljárást, és leszögezte, hogy az súlyosan károsítja népeink évszázados (sport)barátságát.

A veszély tehát nagy és közeli.

Nem tehettünk mást, azonnal át kellett néznünk a portugál sajtót, hátha valamelyik újság olyan tiszteletlenül viselkedett, hogy az azonnali diplomáciai lépéseket követel. Nem állhatunk feltartott kézzel, becsukott szemmel, miközben bárki bármit írhat rólunk!

Gomes és Nani az Izland elleni döntetlen meccsen

Gomes és Nani az Izland elleni döntetlen meccsen

Fotó: MTI/AP

Az első találatok megnyugtatóak, apró, megbocsátható hibákat találtunk csak. A Correio da Manhã napilap például korrekt hangnemben számolt be a magyar válogatott edzőtáboráról. A Diário das Notícias közölte a magyar utazó keret névsorát, és csak annyit jegyzett meg, hogy "semmi meglepetés". Mondjuk, ha szabad tanácsolni, ne rajtunk kérjék számon a meglepetéseket egy olyan országban, amelynek 800 éve változatlanok a határai.

De ezzel eddig nincs nagy baj. Az meg kifejezetten dicséretes, hogy Cristiano Ronadlo szerint "Ausztria és Magyarország is erős, Izland pedig legyőzte Hollandiát", azért kell rá figyelni. CR talán még emlékszik, hogy 2009-ben hozzá se értünk, mégis hónapokra lesérült! De egyébként is jellemző, hogy a portugál csapat tagjai és edzői folyamatosan hűtik a kedélyeket, mert mindenki egyfolytában a győzelmi esélyeket latolgatja. Micsoda önhittség! Még azzal is volt képe előjönni a Sapo napilapnak, hogy a történelem során kicsit jobb a portugálok mérlege a magyarok elleni meccseken (10 meccsből 7-et megnyertek, 3 döntetlen lett).

A Mais Futebol szakportál már túllép egy határt, amikor hosszú portrécikke címében „véletlen turistának” nevezi a magyar válogatottat. A nagykövetnek vagy a Békemenetnek azonben először a Sábado, a Dinheiro Vivo, a Diário das Notícias és más lapok szerkesztőségeit kell felkeresniük. Mindazokat, amelyek ízléstelen módon összehasonlították a játékosok piaci értékét, és aztán diadalmasan kiabálták világgá, hogy Cristiano Ronaldo egymaga négyszer annyit ér, mint az egész magyar csapat.

Az első számú napilap, a Público is megérdemelne egy kis diplomáciai fenyítést, hiszen az osztrákok elleni magyar diadalról képes volt ezzel a felütéssel beszámolni: Magyarország megmutatta, hogy nem ő a rút kiskacsa.

A vereségetek, az lesz rút, pastelzabálók!

Figyelmébe ajánljuk