Könyv

Galla Miklós: Könnyű műhaj

  • Svébis Bence
  • 2011. december 17.

Könyv


Valaha volt miért szeretni a Gallát. Kezdve a GM49 zenekar futurisztikus abszurdba hajló Digitális majális című lemezével, a Monty Python Repülő Cirkuszának értő fordításán át a klasszikus L'art pour l'art Társulatig. Ez utóbbi feloszlását követően már mind Dolák-Salynak, mind Laár Andrásnak több könyve megjelent, így valószínűleg Galla is elérkezettnek látta az időt, hogy elkészítse a sajátját. Ezt még akár örömmel is fogadhatnánk, ám Galla mostanra megfakult, önismétlővé vált. Az egykori humoristából mára csak a magamutogató ripacs maradt. Önálló színházi estjeihez egyedül nem elég erős, színpadi jelenléte inkább röhejes, mint humoros. Akárcsak ez a könyv.

 

A kötet tulajdonképpen írójának személye köré épül, őt hivatott méltatni. Jobb esetben összefoglalása is lehetne ennek az elmúlt harminc évnek ('81-ben alakult a GM49), alkotói számvetés, a gallai nonszensz gyűjtőtára. Legalábbis műfaji sokszínűsége ezt sejteti. Találunk itt szójátékokat, képi humort, monológokat, anekdotákat, szkeccseket, képregényeket és dalszövegeket. A gond az, hogy ezek így, papíron nem igazán működnek. A Besenyő család szürreális világának halvány utóérzetét keltő Ügyes Lajos Irodája már a képernyőn sem volt túl meggyőző, képregényesített formában, illetve pusztán leírva pedig nem több, mint egyre fárasztóbb szóviccek szövedéke. Ugyanez vonatkozik a Pa-Dö-Dő- és GM49-dalszövegekre is, melyek zene és előadásmód nélkül, szövegként olvasva jelentéktelenné válnak.

 

Talán nem véletlen, hogy korábbi társulata, a Holló Színház égisze alatt összeállított Nagy Holló-könyv annak idején CD-mellékletet is tartalmazott, mi több: a két könyv tartalma javarészt megegyezik, a különbség pusztán annyi, hogy ez utóbbi klasszikus angol jelenetek fordításait is tartalmazza, amelyek lényegesen szórakoztatóbbak jelen kiadvány bármely részénél.

 

Jaffa Kiadó, 2011, 188 oldal, 3150 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.