Útikönyv

Hosszú hétvégék a szomszédban

  • - kling -
  • 2018. október 20.

Könyv

Ha van műfaj, amelyben az internet többet tudhat a nyomtatott könyvnél, az éppen az utazás: útvonaltervezővel, címekkel, kommentekkel, naprakész tudnivalókkal. Igen ám, de az a sok-sok infó úgy szét van szórva a világhálón, mint a hamuba borított lencse a Hamupipőkében. És nekem se időm, se türelmem szétválogatni. Szerencsére ezt a mostoha feladatot a szerző, Farkas Zoltán akkurátusan elvégezte. A Bécstől Kolozsvárig, Lembergtől Szarajevóig alcímet viselő itinerárium ugyan bővelkedik weboldalak címeiben, ha netán unalmasnak vagy kevésnek éreznénk Farkas ajánlásait, de valódi értéke pont a személyes tapasztalat: a jártasság és a legjobb értelemben vett bennfentesség hitelesíti a könyv minden sorát. A kötet felépítése praktikus, a fejezetek elején kész tervet kapunk, mi minden férhet bele a háromnapos hosszú hétvégébe a Budapesttől 4-5 óra alatt elérhető városokban. Aztán jönnek a részletek. Szimpatikus, hogy a szerző nem sportoltatja velünk végig az összes múzeumot, hanem egy pszichológus érzékével lelkialkati útmutatót prezentál: életkorra, habitusra való tekintettel szabja ránk a látnivalókat. Ugyanezzel a módszerrel ajánlja kedvenc szállásait, a hely szellemét képviselő ízek és illatok lelőhelyeit, trendit és hagyományost, kinek-kinek ízlése szerint. És bár a szerző figyelme, tudása számos területet lefed, a borkultúra láthatóan hidegen hagyja. A Wachau esetében például méltatlanul kevés szót pazarol a világhírű borvidékre.

Leggyengébb pontja a könyvnek azonban közel egy kilogrammos súlya. Otthoni felkészülésre kiváló, de nem szívesen cipelném magammal. Az már tényleg sport volna.

JEL-KÉP Kiadó, 2018, 384 oldal, 4490 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.