JÁTSZÓTÉR - Könyv

Khaled Hosseini: Ima a tengeren

  • - kg -
  • 2018. december 22.

Könyv

Biztosan léteznek költőibb mondatok és kifejezőbb képek, mint amilyenekkel Khaled Hosseini, a Papírsárkányok világhírű írója és Dan Williams képzőművész-illusztrátor lefestik, milyen volt a szíriai Homsz, amikor az óváros még élettől nyüzsgött, és milyen Homsz, az ostromlott város, ahol a gyerekek gyorsan megtanulták, hogy a bombakráterekben úszni is lehet. A háború miatt menekülő apa idézi fel a régi, elveszett életet, illetve az újat, ami elől menekülni kényszerül – fiával várja a tengeri átkelést, tudván tudva, hogy ha a tenger netán kegyes is lesz hozzájuk, a túlpartra érve nem sok jóindulatra számíthatnak.

Egy menekültsors a sok közül – biztosan lehetne ezt művészibben is megformázni, egy kicsivel kevesebb pasztell itt, szikárabb ábrázolás ott, s míg újabb menekülteket rugdosnak meg riporterek, és újabb gyerekek fulladnak a tengerbe, hosszan vitatkozhatunk elefántcsonttornyainkban, hogy mi lehet az egyedüli üdvös ábrázolás. Addig is itt ez a kis könyv, mely a maga ízléses eszközeivel nem akar mást, mint – rideg, csúnya szóval – érzékenyíteni. Hosseini ellen talán nem indul eljárás a Stop Soros országában, amiért nemcsak szóban áll ki a menekültek mellett, de az Ima a tengeren bevételét menekülteket segítő szervezeteknek juttatja. Kormánykörökben aligha ezzel a könyvvel kedveskednek karácsonykor egymásnak a propagandisták, de titokban talán ezt kapja majd egy-két NER-csemete. Nagyon jó választás NER-en innen és túl!

Fordította: Nagy Gergely. Libri, 2018, 48 oldal, 2299 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.