Végre egy jó hír: Tompa Andrea Artisjus-díjas

  • narancs.hu
  • 2014. április 16.

Könyv

Lapunk színikritikusának regénye kapta az elismerést, de a többi díjazotthoz is lesz egy-két szavunk.
„A szerző eredetileg színikritikusként gyűjtött babérokat, de aztán – úgy negyven körül – hirtelen egy nagyívű regénnyel állt elő... s akkor most itt van, nem telt bele három esztendő, itt ragyog előttünk immár második regénye is, ez a furcsa című és még furcsább alcímű remekmű, a Fejtől s lábtól (Kettő orvos Erdélyben)” – írja laudációjában Báthori Csaba, amihez örömmel tesszük hozzá, hogy ezen színikritikák jó része tavaly szeptember óta a Magyar Narancsban jelenik meg. De nemcsak kritikákat, hanem publicisztikákat és interjúkat is közöl nálunk Tompa Andrea – hogy messzebb ne menjünk, a holnapi számban Ascher Tamással beszélget és a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljának áttekintésére vállalkozik.
Háromszoros hurrá! Éljen Andrea!
A másik három díjazottban remek társaságra találhat szerzőnk. Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat idén Pintér Béla kapja, mégpedig ezért a drámakötetért. Pintér Béla és Társulatának legutóbbi, letaglózó előadásáról, a Titkainkról pedig, mit ad Isten, éppen Tompa Andrea írt kritikát.
Takács Zsuzsa

Takács Zsuzsa

Fotó: Valuska Gábor

A tavalyi verseskötetek közül a Tiltott nyelv szerzőjét, Takács Zsuzsát emelte ki a kuratórium. Ha valaki eddig nem olvasott volna Takács Zsuzsát, az saját jól felfogott érdekében álljon neki, most! Ha még mindig nem érez elég késztetést, olvassa el ezt az interjút. Mi szóltunk. Tavaly októberi irodalmi sikerlistánkon Takács Zsuzsa a 2., Tompa Andrea a 4. helyre futott be, tehát vélhetőleg kritikusaink okos gyülekezetének sincs ellenére a díjosztás irálya.
Havasréti József Szerb Antal-monográfiáját a laudátor, Grecsó Krisztián visszaeső jelleggel remekműnek nevezi – ez már azért valami, nem? Szörnyű mulasztásunkat, mármint hogy eddig nem adtunk hírt e nagyszabású vállalkozásról, jövő heti számunkban egy nagyinterjúval próbáljuk jóvátenni.
Mindenkinek gratulálunk – most már nincs más dolgunk, mint olvasni és olvasni.
Részletek a díjról, laudációk és életrajzok itt. Díjátadó április 23-án 17 órakor, az Artisjus székházában.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?