Quaestor-ügy: tegyék nyilvánossá Szijjártó Péter és Orbán Viktor híváslistáját és levelezését!

publikálva
2015. márc. 30., 17:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

2015.03.30. Budapest – A Quaestor-ügy kapcsán információ hiányában csak találgathatunk a miniszterelnök és a külügyminiszter szerepéről a botrányban. Annyit biztosan tudunk, hogy az érintett cég közpénzt kezelt, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a mai nappal adatigényléssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez.

Az elmúlt és az elkövetkezendő hetek egyik legjelentősebb magyarországi közügye, hogy a kormány a csőd előtt álló Quaestorból a kisbefektetők háta mögött, bennfentes információ alapján mentette-e ki a közpénzből származó vagyonelemeket. Ellentmondásos adatok és nyilatkozatok jelentek meg a Quaestor-botrány kapcsán egyes kormánytagok szerepéről, és arról, mennyire voltak informáltak bizonyos befektetői döntések meghozatalakor. Minden felmerülő kérdésre adott válasz eddig csak újabb kérdéseket vetett fel, így az érintetteknek be kell látniuk: a nyilvánosság kizárása nem segíti a még tisztázatlan részletek mindenki számára megnyugtató megoldását.

A TASZ ezért a mai napon az információszabadság törvény alapján igényelte két kormánytag, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök irodai telefonjának és mobiltelefonjának híváslistáját, az általuk és nekik küldött elektronikus és postai levelek listáját, feltüntetve azok címzettjét, illetve feladóját, küldésének és beérkezésének dátumát, valamint bármilyen további formában történt minden, kifejezetten a Quaestor-üggyel összefüggésben folytatott összes kommunikációját. Az adatigénylés kiterjed a két megnevezett kormánytag és Tarsoly Csaba közötti bármilyen megkísérelt vagy létrejött kapcsolatfelvétel listájára, időpontjára, formájára és tartalmára is. Az adatigénylés 2015. február 1-jétől az adatigénylés átvételének napjáig tartó időszakra vonatkozik.

„A TASZ feladata, hogy a kikényszerítse az állam átláthatóságát és a közpénzek költésének ellenőrizhetőségét. A Quaestor-botrány egyik fontos eleme, hogy az adófizetők pénzét a kormány felelőtlenül egy erre alkalmatlan cégre bízta, bizonytalan és kockázatos befektetéseket vállalva. A döntéshozóknak vállalniuk kell a felelősséget” – mondta Hidvégi Fanny, a TASZ információszabadság programjának vezetője.

publikálva
2015. márc. 30., 17:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Joszadr8
  2015. március 31., kedd 14:56
  Eredményes, gyors eljárást garantálna, ha a magyar külügyért legalább a kirabolt betétesek "deresre húznák"! Legalább megtanulná, hogy mi az emberi tisztesség, hogy hol van a helye az ilyen embereknek, és hol van a megsértett, kispénzű emberek összekuporkadott utolsó reményük.
 2. 3
  Pasinszki
  2015. március 31., kedd 13:17
  "az érintetteknek be kell látniuk: a nyilvánosság kizárása nem segíti a még tisztázatlan részletek mindenki számára megnyugtató megoldását."
  No, ez az, ami kurvára nem izgatja az érintetteket.
  "A TASZ ezért a mai napon az információszabadság törvény alapján igényelte két kormánytag, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök irodai telefonjának és mobiltelefonjának híváslistáját"
  A TASZ felségsértést követ el.
 3. 2
  Eeyore2
  2015. március 30., hétfő 21:08
  Egyben el kellene juttatni valamilyen felhívást a távközlési cégekhez, hogy fenti adatokat mint elsőrendűen közérdekűeket, akkor se töröljék az adatbázisukból, ha kiadásukat a jelenlegi, egyoldalú pártirányítás alatt álló szervek megtagadnák. Nehogy ezek is eltűnjenek, mint véletlenül a rendőrségi video-felvételek a Zsanett-ügynél.
 4. 1
  grrr
  2015. március 30., hétfő 18:26
  "A Quaestor-ügy kapcsán információ hiányában csak találgathatunk a miniszterelnök és a külügyminiszter szerepéről a botrányban."

  Mit kell ezen találgatni?
  Ritka nagy gazember mind a kettő, ezt régóta tudjuk.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Olvasókártya programok ITT

best of Narancs

Blog

még több cikk

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Kultúra

még több Kultúra...