A bukott Gruevszki pártjának vezetőjével tárgyalt Budapesten Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2022. július 25.

Külpol

VIP látogató a Karmelitában.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Hrisztijan Mickoszkit, az észak-macedón Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A két pártelnök megbeszélésén a Nyugat-Balkán európai integrációjáról, az illegális migráció elleni küzdelemről, valamint az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági és energiaválságról volt szó – mondta Havasi.

Azt ugyanakkor Orbán sajtófőnöke nem tette hozzá, hogy a balkáni ország európai integrációjának épp a szélsőségesen Nyugat-ellenes és oroszbarát párt volt az egyik fő kerékkötője, és az, hogy márciusban Észak-Macedónia a NATO 30. tagállamává vált, épp a Gruevszki-féle párt ténykedésével szemben elért siker volt a Gruevszkit megbuktató demokratikus erők részéről.

A tájékoztatásból ugyanakkor kiderül, hogy Orbán pártelnökként látta vendégül észak-macedón kollégáját, ugyanakkor a találkozónak a miniszterelnöki iroda adott otthont. Mint ismeretes, a VMRO-DPMNE annak a Nikola Gruevszkinek a pártja, aki 2018-ban legendás és részben ma sem tisztázott körülmények között szökött magyar segédlettel Budapestre a hazájában rá nagy valószínűséggel váró börtönbüntetés elől. Lapunkban erről írta Ljupcso Popovszki észak-macedón újságíró:

„Az ember, aki majd’ tíz évig úgy uralkodott Macedónián, mint valami középkori despota, nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy felelnie kell a gaztetteiért.”

A 2018-ban villámsebességgel magyar menedékjogot kapott bukott, korrupt vezető azóta is hazánkban él, illetve itt igyekszik üzleti vállalkozásait is beindítani. Nikola Gruevszkit idén tavasszal hét év börtönbüntetésre ítélték a „Vodno-i telkek” ügyében. A volt miniszterelnököt azért ítélték el, mert ellopott 1,36 millió eurót a VMRO-DPMNE adományaiból és tagdíjaiból, írta meg áprilisban a Nezaviszen.mk nevű lap. A börtönbüntetés ugyanakkor nem az egyetlen retorzió Gruevszki számára, számolt be róla a lap. A bíróság döntése szerint minden vagyonát, valamint az összes ingatlanát elkobzásra ítélték, kivéve azt a kettőt, amelyik az édesanyja nevére van bejegyezve. Az Orbán-kormányról tudható, hogy számos médiabefektetést intézett a balkáni országban, és a VMRO-DPMNE-hez kapcsolódó felfújt sajtóportfóliót tulajdonképpen magyar pénzből igyekeztek átmenteni.

 

Havasi Bertalan MTI-hez eljuttatott közleménye arra nem tért ki, hogy Hrisztijan Mickoszki és Orbán Viktor Nikola Gruevszkivel is találkozott-e az észak-macedón pártvezető látogatása során.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk