Pécelen jegyzett be céget Nikola Gruevszki bukott macedón miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2021. július 28.

Külpol

Gruevszki politikai menedékjoggal tartózkodik hazánkban, most többek között üzletvitellel, illetve porcelán- és üvegáru-nagykereskedelemmel foglalkozó céget indít.

A 24.hu írta meg, hogy július 15-én jegyezték be Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök magyarorzági cégét, az I.C.I.C. Kft.-t péceli székhellyel. A lap értesülései szerint a vállalkozás ügyvezetője és tulajdonosa is Gruevszki.

A cég főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de a listában sok más is szerepel a porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelemtől a vagyonkezelésen keresztül a konferenciaszervezésig.

Miközben úgy tudni, Gruevszki Magyarországon él, tartózkodási helyeként egy skopjei címet adott meg, kézbesítési megbízottnak pedig Hornyik Katalin belvárosi ügyvédet jegyezték be a cégiratokba – állítja a lap.

Mint ismert, Nikola Gruevszki még 2018 novemberében jelentette be Facebook-oldalán, hogy megkapta Magyarországtól a menedékjogot. A korrupciós ügyei miatt Macedóniát elhagyni kényszerülő bukott miniszterelnök akkor azt írta, politikai üldöztetése miatt adott be kérelmet, ugyanis az új macedón kormány antidemokratikus eszközökkel és lépésekkel akarta megfosztani szabadságától, befolyásolva a helyi igazságügyi rendszert.

Nem sokkal később Ljupcso Popovszki a szkopjei Nezaviszen Vesznik című napilap szerkesztője azt írta lapunkban: „Egyes becslések szerint Gruevszki tízéves hivatali ideje alatt legalább 200 millió eurót kasszírozott a különféle korrupt ügyletek révén. Ám hírhedt volt bizalmatlanságáról és maffiózói óvatosságáról is, s e gazdagságnak Macedóniában nincs fellelhető nyoma. Még négy szkopjei lakását is az anyja nevére íratta.” Ám ennél jóval nagyobb károkat okozott országának kormányfői ténykedésével.

A 2018-as magyarországi megjelenése óta Szijjártó Péter külügyminiszter tanácsadójaként alkalmazott bukott vezető a mstani cégalapítást megelőzően például azzal keltett feltűnést, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon a neve felbukkant az V. kerületi választói névjegyzékben is.

Amint arra a 24.hu cikke is felhívja a figyelmet, Gruevszki menedékjoga idén októberben lejár, bár elvben semmi sem akadályozza annak meghosszabbítását.

A lap idézi a ljubljanai Ifimes Intézetet, akik szerint a cégalapítás arra utalhat, hogy Gruevszki számít is a hosszabbításra, vagyis arra, hogy nem feltétlenül kell új helyet keresnie magának. Ugyanakkor az Ifimes értesülései szerint a volt kormányfő  konzultálni kezdett Oroszországgal és Törökországgal is az esetleges politikai menedékjog ügyében. A ljubljanai szakértők hozzáteszik, hogy mindezzel együtt azt sem lehet kizárni, hogy az esedékes helyhatósági választások után Gruevszki megkockáztathatja a visszatérést Észak-Macedóniába, hogy ott kísérelje meg Zoran Zaev kormányának megbuktatását.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk