Hét év börtönbüntetésre ítélték Nikola Gruevszkit lopásért

  • narancs.hu
  • 2022. április 21.

Bűn

A volt észak-macedón miniszterelnök 1,36 millió eurót lopott a pártja adományaiból és tagdíjaiból.

Nikola Gruevszkit csütörtökön hét év börtönbüntetésre ítélték a "Vodno-i telkek" ügyében. A volt miniszterelnököt azért ítélték el, mert ellopott 1,36 millió eurót a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) adományaiból és tagdíjaiból, írja a Nezaviszen.mk nevű lap.

Az ítélet kihirdetésekor Ilija Trpkov bíró hosszasan ecsetelte, hogy Gruevszki hogyan lopott el 1,36 millió eurót a VMRO-DPMNE-től, és hogyan vásárolt a lopott pénzből magának telkeket Vodnóban (Szkopje elit részén), körülbelül 11 ezer négyzetméternyi területen. Gruevszki öt évet kapott az elkövetett bűncselekményért és még három évet annak eltussolásáért. Ebből végül egyetlen hétéves börtönbüntetés lett.

A többi vádlott szimbolikusabb büntetést kapott: Gruevszki unokatestvére, Szaso Mijalkov egy év és három hónapot, Orce Kamcsev pedig egy évet. Mindketten segédkeztek a bűncselekményekben. Két másik vádlott, akik segítettek a vádak megalapozásában, Riszto Novacsevszki és Nenad Josifovic, egyenként két év felfüggesztett büntetést kaptak, ha a következő öt évben nem követnek el bűncselekményt.

A börtönbüntetés nem az egyetlen büntetés Gruevszki számára, írja a lap. A bíróság elkobozza minden vagyonát, valamint az összes ingatlanát, kivéve azt a kettőt, amelyik az édesanyja nevére van bejegyezve.

Trpkov bíró szerint a bíróság elfogadta az ügyészség bizonyítékait a pénzmosás és a sikkasztás bizonyítására egy offshore cégekből álló, a köznyelvben Belize-hálózat néven ismert rendszer révén. "Gruevszki kisajátította az adományozók által rábízott pénzt" - mondta a bíró és hozzátette: ezt több tanú is megerősítette; egy futárként dolgozó személy pedig részletesen elmesélte, hogyan vitt pénzt a pártnak. A bíró szerint igen furcsa lenne, ha Gruevszki és felesége ekkora ingatlant szerzett volna csupán a fizetésükből.

Lile Stefanova ügyésznő elégedett az ítélettel, szerinte az a legtisztább, ha a bűncselekmények révén szerzett pénzeszközök és vagyon visszakerül az államhoz. Elmondta, hogy az elkobzott vagyon piaci értékét hárommillió euróra becsülik. Nem elégedett azonban a Gruevszki és Mijalkovra kiszabott ítéletekkel, különösen Gruevszki ötéves büntetését tartja alacsonynak. Az ügyésznő elmondta, még eldönti, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.

Gruevszki unokatestvére, Szaso Mijalkov ügyvédje azonban nem elégedett az ítélettel, szerinte a bíró többször is tévedett, így bejelentette, hogy mindenképpen fellebbeznek az ítélet ellen. A cikk megjegyzi: kíváncsian várja a nyilvánosság, hogy a VMRO-DPMNE reagál-e az ítéletre.

Mint ismert, Nikola Gruevszki még 2018 novemberében jelentette be Facebook-oldalán, hogy megkapta Magyarországtól a menedékjogot. A korrupciós ügyei miatt Macedóniát elhagyni kényszerülő bukott miniszterelnök akkor azt írta, politikai üldöztetése miatt adott be kérelmet, ugyanis az új macedón kormány antidemokratikus eszközökkel és lépésekkel akarta megfosztani szabadságától, befolyásolva a helyi igazságügyi rendszert.

Azóta azt is tudni lehet, hogy tavaly nyáron Gruevszki többek között üzletvitellel, illetve porcelán- és üvegáru-nagykereskedelemmel foglalkozó céget indított, amit Pécelen jegyeztett be.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk