Orbán médiavállalkozói Észak-Macedóniában

Balkáni küldetés

Külpol

2017 óta nyomulnak a magyar kormánypárthoz közeli médiabefektetők Szlovéniában és Észak-Macedóniában. A botrányoktól és rendőrségi nyomozásoktól kísért térfoglalás idén ősszel magasabb fokozatba kapcsolt, miután a magyar reklámpiac (és Mészáros Lőrinc) zászlóshajója, az Atmedia is felbukkant Szkopjéban.

Három évvel ezelőtt részletesen beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor milyen médiabefektetéseken keresztül igyekezett a 2017-ben a hatalomból kitessékelt harcostársa után árván maradt sajtóbirodalmat egyben tartani a mint­egy kétmillió lakosú volt jugoszláv tagköztársaságban (lásd: Barátom, Gruevszki, Magyar Narancs, 2018. május 17.). Az akkori nevén Macedón Köztársaság (2019 februárja óta Észak-Macedón Köztársaság) egyebek mellett lehallgatási ügyekbe belebukott miniszterelnöke, Nikola Gruevszki az év november 11-én kalandfilmbe illő körülmények között Magyarországra szökött a hazájában rá váró börtönbüntetés elől. Budapesten a migrációs válság miatt megszigorított körülmények ellenére is fantasztikus gyorsasággal megkapta a menedékjogot. A magyar vezetés azonban továbbra is forintmilliárdokat pumpál a Gruevszki utáni – immár ellenzéki macedón – sajtó menthetőnek tartott részébe.

Segítő kezek

A 2006 és 2017 közt kormányzó VMRO–DPMNE párt és a kormányfő Gruevszki a Fidesz-kormányéhoz hasonló, a kormányfő köréből irányított és pénzelt tévékből, újságokból, honlapokból és rádiócsatornákból álló médiabirodalmat üzemeltetett. Ám ez a konglomerátum 2017 után közel állt az összeomláshoz, hisz a meglehetősen szűk médiatérrel rendelkező országban nem bírták fenntartani magukat állami hátszél nélkül. Ekkor érkeztek megmentőként a magyar kormányhoz közeli médiabefektetők, elsősorban a kormánypárti bulvárlap, a Ripost tulajdonosa, a Habony Árpáddal közeli kapcsolatban álló Schatz Péter, illetve az ő korábbi munkatársa, Adamik Ágnes (ő később Kovács Ágnesre változtatta a nevét).

Schatz nem sokkal korábban Szlovéniában is megjelent, ugyancsak televíziót és online portált vásárolva a helyi Orbán-szövetséges, Janez Janša médiajelenlétének megerősítésére – annak pártjával, az SDS-sel (Szlovén Demokrata Párt) közös tulajdonban. A Schatz által 2017 áprilisában Szkopjében megalapított Target Group júliusban országos televíziót (Alfa Tv) és online portált is birtokló céget vásárolt fel, majd kisvártatva szlovén cégén (Ripost Založništvo d.o.o.) keresztül elindította a bulvár honlap macedón kiadását is ripostmk.com címmel.

Adamik Ágnes ugyanekkor megalapította a maga macedón cégét, az Adinamic Mediát, amely a következő év tavaszán ütött nyélbe egy nagyobb médiafelvásárlást. Előbb megvette a Prva Republika kiadót, majd néhány napra rá az EM Media nevű cég 51 százalékát, májusban pedig az LD Press Médiában jutott többségi tulajdonhoz. E cégeken keresztül hat macedón lap irányítását szerezte meg: Adamikhoz került a Kurir, a Lider, a Denesen, az Ekonomszki és a Visztinna, illetve az LD Press Media által kiadott NetPress híroldal is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.