Áldozatos munkájáért kapott kitüntetést Szijjártó Péter Kirgizisztánban

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 3.

Külpol

Annyit dolgozott a két ország együttműködésén, hogy csak na!

Erlan Abdildajev kirgiz külügyminiszter kitüntetést adott át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a kirgizisztáni Csolpon-Atában hétfőn, közölte az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a kitüntetést azon külügyminiszterek kapják, akik sokat tettek a két ország együttműködésének előmozdításáért. Eddig többek között Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter részesült az elismerésben.

Szijjártó Péter és Erlan Abdildajev

Szijjártó Péter és Erlan Abdildajev

Fotó: KKM/Mitko Stoichev

A közlemény szerint Magyarország és Kirgizisztán között folyamatosan növekszik az együttműködés, elsősorban a gyógyszeripar, vízgazdálkodás, mezőgazdaság és környezetvédelem területein. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok dinamikusan fejlődnek: 2018 első félévében a magyar export 5 millió dollárt tett ki, ami 51 százalékos növekedést jelent.

A két ország oktatási, kulturális és tudományos kapcsolatai is folyamatosan mélyülnek. Szijjártó Péter például február 28-án bejelentette, hogy Magyarország 25-ről 75-re emeli a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas helyeit. A 2018–19-es tanévre már 352 kirgiz diák pályázott magyarországi ösztöndíjra.

A külügyminiszter Orbán Viktorral turnézik éppen Kirgizisztánban, aki a hétvégén a Nomád Világjátékokon múlatta idejét, hétfőn pedig a türk nyelvű államok együttműködési tanácsának VI. ülésén vett részt.

Nagyot ment Orbán Kirgizisztánban: a Nyugat válságáról, a hun–türk eredetről beszélt

„A magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat” – találta mondani nagy megindultságában. Orbán Viktor Kirgizisztánban turnézik éppen. Hétvégén megnézte a Nomád Világjátékokat, ma pedig részt vett a türk nyelvű államok együttműködési tanácsának VI. ülésén. Itt elővezette, hogy Magyarország készen áll a magyar–türk együttműködés új fejezetének megnyitására.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?