A katalán parlament kikiáltotta a független köztársaságot

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. október 27.

Külpol

Folytatódik a belpolitikai válság.

Megszavazták a „Katalán Köztársaság” függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában – írja az MTI. A függetlenségi párt 135 képviselőjéből 70-en szavaztak az elszakadás mellett, 10-en pedig ellene.

A titkos szavazáson az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába. Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le.

A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

Megint ellenkavartak egy nagyot Katalóniában: ezúttal azonban visszafelé sülhet el

Legalábbis az elnök szerint. Nem írnak ki előre hozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában – jelentette be Carles Puigdemont katalán elnök csütörtökön Barcelonában. A politikus azt hangsúlyozta, hogy kész lett volna ezt megtenni, de nem kapta meg hozzá a szükséges garanciákat. „Senki nem mondhatja, hogy nem voltam kész áldozatokra” – jelentette ki Puigdemont.

Figyelmébe ajánljuk