Magyarország gáncsolta el Kína közös uniós bírálatát

  • narancs.hu
  • 2021. április 16.

Külpol

Van már így is elég baja az EU-nak Pekinggel - fejtegették magyar diplomaták.

Közös nyilatkozatban kritizálta volna Kínát az Európai Unió, a Hongkong önállóságát nagyban korlátozó nemzetbiztonsági törvény miatt, ám Magyarország megtörte az összhangot – értesült pénteken diplomáciai forrásokból a Reuters.

Az EU Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatásával szólalt volna fel a hongkongi polgárok emberi jogainak védelmében. A terv szerint a nyilatkozatot hétfőn, az uniós külügyminiszterek jelenlétében fogadták volna el, ám magyar diplomaták jelezték: az Orbán-kormány vétózni fog, így nem lesz meg az egyhangú állásfoglaláshoz szükséges 27 aláírás sem.

 

A hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó

magyar diplomaták azzal magyarázták a döntést, hogy az EU már így is túl sok ügyben folytat vitát Kínával.

Nyilatkozatuk összecseng Szijjártó Péter március végi állásfoglalásával: külügyminiszter akkor azt mondta: „értelmetlen és káros” kínai vezetőket szankciókkal sújtani az ujgur kisebbség szisztematikus felszámolása és átnevelő táborokba zárása miatt – inkább életeket kellene menteni a járvány alatt. Szijjártó azt is hozzátette, a szigorú fellépés csak tovább mérgezi az Unió és Kína kapcsolatát.

A magyar kormánynak egyértelműen nem érdeke kiélezni ezt a viszonyrendszert: kínai hitelből, ám a nekik kedves cégek építhetik a 750 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal hazai szakaszát, azt pedig január végén derült ki, hogy Budapesten,több mint 800 millió forintért épül majd campus a kínai Fudan Egyetemnek.

A Reuters értesülésével kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági-és Külügyminisztérium sajtóosztályát. Kérdéseinkre - tolerálható-e a magyar kormány számára, hogy Hongkongban egy rendszerellenes Facebook-posztért is letartóztatás jár, mennyire vall keresztényi szemléletre szemet hunyni az ujgur népcsoport hatósági sanyargatása felett-  , ezt válaszolták:

Az Európai Unió már éppen elég nyilatkozatot fogadott el Hongkong ügyében, így az EU álláspontja világos mindenki számára. Semmi szükségét nem látjuk egy újabb nyilatkozatnak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?