Több mint 800 millióért kaphat campust a kínai Fudan egyetem Budapesten

  • narancs.hu
  • 2021.01.01 20:20

Belpol

Az év utolsó közlönyében jelent meg az erről szóló kormánydöntés.

Azt már két éve tudni lehetett, hogy a Kínai Népköztársaság felsőoktatásának egyik zászlóshajója, a Fudan Egyetem Budapesten készül kibővíteni oktatási-kutatási tevékenységét. 2018 őszén jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amiben Orbán Viktor megbízta a technológiáért felelős minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert és az igazságügyi minisztert azzal, hogy az egyetem budapesti campus-nyitását elősegítő Kínai-Magyar megállapodás szövegét haladéktalanul terjesszék a kormány elé.

Idén nyáron már arról jelent meg hír, hogy a Fudan a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködésben 2019 tavaszán megalapította a Fudan–Corvinus Double Degree MBA programot, amely a budai várban található úgynevezett Bölcs Vár épületében tartja képzéseit. A 2019-ben indult programnak akkor két évfolyama volt 18, illetve 17 hallgatóval.

🇭🇺🇨🇳👨‍🎓A világ élvonalába tartozó sanghaji Fudan Egyetem magyarországi campus-ának megalapítása újabb mérföldkőhöz...

Posted by Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa/Consulate General of Hungary, Shanghai on Monday, August 17, 2020

Most az mfor.hu vette észre, hogy a december 31-én megjelent Magyar Közlönyben szerepel egy határozat a kínai intézménynek juttatandó budapesti campus beruházásáról. A nyakatekert szöveg a következőképpen szól: „a Kormány egyetért a Fudan Egyetem elhelyezéséhez és a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról, továbbá egyes törvényeknek a Magyarország filmszakmai támogatási programjáról szóló SA.50768 számú Európai Bizottsági határozattal összefüggő módosításáról szóló 2018. évi XLIX. törvény 1. melléklet 4. pontjában meghatározott létesítményfejlesztés megvalósításához szükséges ingatlanok tulajdonjogának – legfeljebb a független szakértő által meghatározott  forgalmi értéken, per-, teher- és igénymentesen - az állam javára történő megszerzésével”.

A szöveg ugyan nem jelöli meg pontosan az ingatlan vagy ingatlanok helyét, azt azonban rögzíti, hogy az erre fordítható keret 821 492 000 forint.

Arról még szeptemberben beszélt a Magyar Hírlapnak Horváth Levente a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, hogy öt-hatezres lesz a budapesti Fudan campuson a hallgatói létszám, 500 fős az oktatói gárda, és négy-öt karon kezdődne el az oktatás 2024-ban. Horváth elmondása szerint várhatóan gazdasági, nemzetközi kapcsolatok, orvosi, műszaki tudományok területeken tanulhatnak majd a jelentkezők. Az MNB főtanácsadója azt is hozzátette, a Fudan Egyetem professzorai „beoktatnak” majd más hazai egyetemekre, az alapképzésekre is, így a magyar hallgatók már a saját egyetemükön tapasztalatokat szerezhetnek a Fudan Egyetemről. Továbbá azt is hozzáfűzte, hogy az új campus még a turizmust is felpörgetheti, hiszen a nemzetközi vendégelőadókon és a Fudanhoz kapcsolódó cégek munkatársai mellett a külföldi hallgatók szülei, rokonai, barátai ide utaznának meglátogatni őket, és akkor már körülnéznének Magyarországon.

A Fudan Egyetem érkezésének híre korábban többek között azért váltott ki vegyes fogadtatást, mert a kormány épp akkor kezdte el az előkészítését, amikor a CEU-t az ország elhagyására kényszerítették, miközben a Fudan éppen olyan kettős diplomák kiadására készül, amilyenek miatt a CEU-t támadták a kormányoldalról.

A közlönyben megjelent kormánydöntés ugyanakkor azért is érdekes, mert a rendeletben szereplő összeg aligha elég egy olyan campus megvásárlására, melyen négy-öt karon folyik majd képzés többezer hallgató és többszáz oktató részvételével. Érdemes ezt az összeget összevetni a Pázmány Péter Egyetem költözésével kapcsolatban nyilvánosságra hozott financiális kerettel. Abban az esetben ugyanis az új PPKE campus kialakításának pusztán a tervezési költsége 2020 és 2023 között nagyjából 9 milliárd forint – ahogy erről részletesebben is beszámoltunk.

Korábban többször felmerült, hogy a rohamtempóval állami tulajdonba vett egykori piliscsabai – Makovecz Imre tervezte – Pázmány-campussal mi a kormányzat szándéka. Mivel a katolikus egyház ingyen adta át a területet a rajta álló épületegyüttessel az államnak, az sem lenne elképzelhetetlen, hogy a most megítélt összeget ennek a területnek a kibővítésére szánnák. Ám erről egyelőre nem jelent meg hivatalos rendelkezés.

Neked ajánljuk