Németországban és Nagy-Britanniában is bomlik a szélsőjobb

  • narancs.hu
  • 2017. október 13.

Külpol

A németeknél a mérsékeltebb, az angoloknál a muszlimellenes szárny lép le.

For Britain néven új pártot alapít Anne Marie Waters, aki szeptemberben veszítette el a UKIP elnöki székéért vívott csatát Henry Boltonnal szemben.

Former UKIP leadership candidate to launch new far-right party

Defeated U.K. Independence Party leadership candidate Anne Marie Waters announced she will split from the party and found a new one called For Britain, the Times reported. Waters lost to Henry Bolton in the recent UKIP leadership election.

Waters követőit Bolton, illetve Nigel Farage korábbi UKIP-vezér „náciknak és rasszistáknak” nevezte, elsősorban bevándorlás- és muszlimellenes politikájuk miatt. Bár a UKIP-nál tudomásul veszik, hogy lesznek, akik átlépnek az új pártba, az értékkülönbségek okán nem nagyon aggódnak emiatt.

Frauke Petry, a német AfD társelnöke a szélsőjobboldali párt meglepetésszerű választási eredménye (12,6 százalék) után jelentette be, hogy kilép az AfD Bundestag-frakciójából és a pártból is. Petry ma megnevezett új pártja, a Kék párt a hírek szerint 2019-ben már tartományi választásokon is indulna.

Az AfD korábbi emblematikus alakjának épp a párt szélsőséges irányvonalával volt baja, ő reálpolitikát folytató és piacbarát közösséget hozna létre.

Figyelmébe ajánljuk