8,6 milliárd forintot fizet a kormány az újabb Seuso-kincsek kompenzációjáért

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 12., 20:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem vette meg az állam a kincseket, mert akkor el kellett volna ismernie, hogy annak nem ő volt a törvényes tulajdonosa. Pedig… Ezért csak úgynevezett kompenzációt fizet.

Szerda délután Orbán Viktor személyesen jelentette be a Parlamentben, hogy a Seuso-kincs néven ismert késő római ezüstkészlet újabb hét darabjának „visszaszerzésével” a teljes ismert leletegyüttes hazatért.

false

 

Fotó: MTI

„Kötelességünket teljesítettük, és visszaszereztük a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját” – fogalmazott szerdán Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy „a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a »családi ezüstnek« Magyarországon van a helye”.

A Seuso-kincsek visszaszerzését eredményező, többéves tárgyalássorozat Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányításával zajlott, a magyar felet főtárgyalóként Baán László múzeumigazgató képviselte.

Baán László az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország sosem mondott le a leletegyüttes tulajdonjogáról, ezért az elmúlt években folyamatosan tárgyalt a most hazatért műtárgyakat őrző Marquess of Northampton családi alapítvánnyal, amely – a Wilson család alapítványával történt 2014-es repatriálási megállapodáshoz hasonlóan – nem tette vitássá, hogy a kincsek törvény szerinti tulajdonosa Magyarország, és csak a kincsek megszerzése, őrzése és tudományos földolgozása költségeinek kompenzálására tartott igényt.

Baán hangsúlyozta, hogy Magyarország a tárgyalások eredményeként – ugyanúgy, mint 2014-ben – most sem vételárat, hanem kompenzációs díjat fizetett a Seuso-kincs hét darabjáért a leletegyüttest eddig birtokló személyeknek. Három évvel ezelőtt 15 millió, most pedig a leletek még értékesebb darabjaiért 28 millió eurót (mintegy 8,6 milliárd forintot) csengettek ki.

A műtárgyak augusztus végéig ingyenesen láthatók a Parlamentben – közölte az MTI-vel Baán László főigazgató.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 12., 20:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2017. július 13., csütörtök 09:37
  5

  Kormánybiztost, államtitkári rangban.
 2. 5
  tiszapolgári
  2017. július 13., csütörtök 08:22
  Hála istennek, hogy hazakerült, hosszú idő után először tudok nyugodtan elaludni.
  De mi van, ha Northampton márki nem adta vissza mindet, és a legszebb darabokat megtartotta? Nem kellene kinevezni egy „Az egyelőre még ismeretlen Seuso-kincsek felkutatásáért, illetve az őrzés és a tudományos földolgozás költségeinek kompenzálásáért alkudozó államtitkárt” kinevezni?
 3. 4
  Cyrano
  2017. július 12., szerda 23:53
  3:
  Mitől, mitől?
  Attól, hogy Nemzeti Egyetlenünk azt mondta.
 4. 3
  rworse
  2017. július 12., szerda 23:45
  Nemzeti kincs? Mitől nemzeti?
 5. 2
  kovizsuzsi
  2017. július 12., szerda 20:41
  És vajon mennyit csenget ki ez a rongyrázó kormány, hogy némely kórházban, ahol többek között gyermekeket gyógyítanának, legyen CT, MRI és a többi? Hogy ne csak a magánklinikáknak legyen csúcsszuper gépparkja, mert ebben az országban a zemberek 98%-a nem tudja kifizetni a magánklinikákat? Kicsit sokba kerül nekünk, hogy Anikó asszony a Seuso-ezüstökben tálalja fel Putyinnak, Erdoğannak és a többi, általuk imádott eszementnek a lunchöt!
 6. 1
  Kovacs
  2017. július 12., szerda 20:40
  Nagyszerű. Lesz miről beszélni július 18-án Netanjahuval. Az egyik "családi ezüstöt" vásárolt szinte áron alul, a másik tengeralattjárókat áron felül.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...